Bu hafta başından itibaren Konya ve bölgesi yağışlı havanın etkisi altına girdi. Özellikle taşra ilçelerinde kar yağışı kendini göstermişti. Dün itibari ile de Konya merkezde kar yağışı etkili olmaya başladı. Sabaha karşı yağmaya başlayan kar, gün içerisinde etkisini artırarak yağmaya devam etti. Kar yağışı ve soğuk birleşince, araçların trafikte ilerlemesi de güçleşti. Kar ve buzlanmadan dolayı yer yer trafik kazaları yaşandı. Bunun yanında etkili olan soğuk nedeniyle araçları bozulan vatandaşlar sanayilerin yolunu tuttu. Bu da vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalar yürüten sanayici esnafının iş yoğunluğunu artırdı. Soğuk havaya rağmen vatandaşların bozulan veya kaza sonrası hasar meydana gelen araçları onarmaya çalışan sanayici esnafı, soğuk kış günlerinde vatandaşların mağdur olmamaları adına özellikle araçların elektronik aksanlarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. 

KAR VE SOĞUK YOĞUNLUĞU ARTIRDI

Kar yağışı ve soğuk nedeniyle araçlar yollarda ilerlemekte güçlük çekerken, kazalarda beraberinde geliyor. Ayrıca soğuk hava araçların elektronik aksanlarını, akülerini ve fren sistemini de etkilemesi nedeniyle bozulabiliyor. Tüm bu olumsuz durumlar da sanayilerdeki yoğunluğu artırıyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Bıyık Oto Elektrik Sahibi İbrahim Bıyık, “Kış aylarında soğuktan dolayı araçlarda bozulmalar artıyor. Özellikle kışlık bakımlar yapılmamışsa, araçlarda çeşitli arızalar baş gösterebiliyor. Buna ek olarak, buzlanmadan dolayı araçların yol tutuşu düşüyor ve direksiyon hakimiyeti güçlükle sağlanabiliyor. Bu duruma dikkatsizlik, hız gibi durumlar da eklenince haliyle trafik kazaları yaşanıyor. Karla birlikte kazalar artınca sanayilerde de hareketlenme oluyor ister istemez” diye konuştu. 

ELEKTRONİK AKSAMLAR KONTROL EDİLMELİ

Son yıllarda teknolojinin gelişmesine bağlı olarak araçların da elektronik haline geldiğini ve elektronik aksanların araçlarda önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bıyık, bu konuda sürücüleri uyardı. “Vatandaşların kış aylarında mağdur olmamaları için araçlarındaki elektronik aksanlarını kontrol etmelerini tavsiye ediyorum” diyen Bıyık, sözlerine şöyle devam etti, “Havalar soğuk. Kar yağışı etkili oluyor. Haliyle vatandaşlar için araçlar büyük bir nimet haline geliyor bu dönemlerde. Ancak araçların bozulma ihtimalleri de bu dönemlerde artıyor. Vatandaşların bu soğuk ve kar yağışlı dönemlerde yolda kalıp mağdur olmamaları için araçlarının bakımlarını kış ayından önce yaptırmaları gerekiyordu. Kışlık bakım; yağ, su, antifriz, lastik gibi önemli noktaların bakımlarının yanında, elektronik aksanları da içeriyor. Elektronik aksanlarda herhangi bir aksaklık ya da bozulma varsa, vatandaşlarımız derhal araçlarını kontrol ettirsinler. Çünkü elektronik aksan araçta önemli. Kısa devrelere yol açabilir ve daha büyük arızalara yol açabilir. Ayrıca araçlar yolda kalıp, vatandaşların soğuk kış gününde mağdur olmalarına da yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın araçlarındaki elektronik aksanlarını kontrol ettirmeleri, varsa bildikleri bir arıza derhal uzmanına danışmaları gerekmektedir.” 

ELEMAN SIKINTISINA DİKKAT ÇEKTİ 

Ayrıca Bıyık, sektördeki sıkıntıları da anlattı. Özellikle eleman sorununun son yılların en önemli ve güncel sorunu olduğunu ifade eden Bıyık, “Eleman sorunu büyük sıkıntı. Eleman bulamıyoruz. Elemanımız olmayınca, haliyle iş potansiyelimizi artıramıyoruz. Bazı dönemlerde işlere yetişmekte güçlük de çekiyoruz. Arkadan yetişen eleman yok. Bu durum sektörün geleceğini de tehlikeye sokuyor. Şimdilik ustalar var sanayiler devam ediyor. Ama eleman sorunu böyle devam ederse gelecek yıllarda usta ve kalfaların sayısı da oldukça azalacak” değerlendirmesinde bulundu. 

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim