“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile Elektrik Enerjisi Fonu Payı alınmasını öngören 3096 ve 3291 sayılı kanunların ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasını, “Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile kayıp/kaçak ve sayaç okuma maliyetinin alınmamasını, ve  “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile TRT payının kaldırılmasını istedi. 

17 YILDIR SÜRÜYOR!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bugünlerde, vatandaşların elektrik bedellerini hafifletecek önemli 3 kanun teklifi verdi. Kalaycı, bu tekliflerden biri olan ve Elektrik bedelinden Enerji Fonu alınmamasını öngören“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile elektrik tüketim bedellerinde enerji fonunun oranının yüzde 1 olduğunu ancak yüzde 18 KDV’nin de eklendiğinde bu bedelin elektrik tüketim bedelinin yüzde 1,18’i olarak faturaya yansıdığını hatırlattı. 17 yıldır bu uygulamanın devam ettiğini belirten Kalaycı, bu payın yeni bir vergi niteliğine dönüştüğünü söyledi. Bu payın kaldırılması gerektiğini savunan Kalaycı, "Bu Kanun teklifi ile Elektrik Enerjisi Fonu Payı alınmasını öngören 3096 ve 3291 sayılı kanunların ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılması öngörülmekte ve böylelikle abonelerin elektrik enerjisi tüketim bedeli yükünün de hafifletilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 

HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞINA AYKIRI

Kalaycı Elektrik kayıp ve kaçak bedeli ile sayaç okuma maliyetinin tüketiciye yansıtılmamasını öngören “Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile de elektrik faturalarının ciddi bir külfet oluşturduğunu dile getirdi. "Tüketici elektrik tüketim bedelinin yanısıra, dağıtım bedeli, iletim bedeli, kayıp/kaçak bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve KDV ödemektedir" diyen Kalaycı, kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelinin elektrik faturalarına yansıtılmasının hukuka uygun olmadığına yönelik birçok yargı kararı bulunduğunu hatırlattı. "Kayıp kaçağın oluşmasında hiçbir sorumluluğu bulunmayan tüketicilerin kayıp kaçağın bedelini ödemek durumunda bırakılması "hak ve hakkaniyet" ilkesiyle bağdaşmaz.  Tüketicilerin, dağıtım sisteminin kayıp ve kaçağına muhatap kılınması, Anayasa'nın "hukuk devleti", "sosyal devlet", "adalet" ve "eşitlik" ilkelerine ve evrensel tüketici haklarına aykırıdır" " ifadelerini kullanan Kalaycı, verdiği kanun teklifi ile elektrik kullanımında abonelerden teknik ve teknik olmayan kayıpların (kayıp/kaçak) maliyeti ile sayaç okuma maliyetinin alınmaması öngörüldüğünü ve böylelikle elektrik faturalarında önemli tutarda bir azalma sağlanması amaçlandığını söyledi. 

TRT PAYI KALDIRILMALI! 

Kalaycı, Elektrik bedelinden TRT payı alınmamasını öngören “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile de elektrik fatura yükünün azaltılabileceğini söyledi.  "TRT payı yüzde 2 oranında olmakla birlikte, yüzde 18 oranında KDV’ne tabi tutulduğundan, elektrik enerji bedelinin yüzde 2,36’sı olarak faturaya yansımaktadır. Elektrik abonelerinden TRT payı alınmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur" diyen Kalaycı, 3093 sayılı Kanunun TRT Payı alınmasını öngören ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasını ve  böylelikle tüketicilerin elektrik tüketim bedeli yükünün de hafifletilmesinin sağlanmasını istedi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim