Yenilenebilir enerji konusunda son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirilen ülkemizde, güneş ve rüzgardan elde edilen elektrik miktarı, sürekli yenileri eklenen yatırımlara bağlı olarak artış gösteriyor. Türkiye genelinde ortaya çıkan bu olumlu tablo içerisinde Konya da önemli bir yerde duruyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından Konya’nın Karapınar ilçesinin de coğrafi şartlara bağlı olarak güneş enerjisi elektrik üretim santrali konusunda teşvik bölgesi olarak ilan edilmesi, bölgedeki güneş yatırımlarını artırmış durumda. Ayrıca rüzgar enerji santrali konusunda da Konya’da adımlar atılıyor. Yapılan yatırımlarla yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrik üretiminin artış gösterdiği Konya’da, toplam kurulu gücü 490 Megavat (MW) olan570 güneş enerji santralinden Mayıs ayında 85 binMWh/Ay ihtiyaç fazlası lisanssız elektrik üretimi gerçekleştirildi. Mayıs ayı verilerine göre bu miktarla Konya’nın yüzde 17’sinin elektriği güneş enerjisinden sağlandı. 

570 LİSANSSIZ SANTRAL BULUNUYOR

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş.’den (MEDAŞ) alınan bilgilere göre Konya’da mevcut durumda lisanssız güneş enerjisi elektrik üretim santrallerinden devrede olup elektrik üreten 570 adet güneş santrali bulunuyor.  Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 490 MW.Konya’da lisanslı santrallerden mevcut durumda üretime başlayan bulunmamakla birlikte, bazıları tesis kurulum aşamasında iken, bazı santraller proje aşaması devam ediyor. Bu anlamdaönümüzdeki günlerde lisanslı 10 MW Sarayönü’nde, 20 MW ise Ereğli’de devreye girip üretime başlayacak olan Güneş Enerjisi santrali olduğu belirtiliyor. 

MAYIS’TA 85 BİN MWH ELEKTRİK

Lisanssız Elektrik üretimi mevzuatı kapsamında üretim yapan Konya’daki lisanssız elektrik üretim santralleri öncelikle kendi ihtiyaçları için elektrik üretiyor. Ancak ihtiyaç fazlası üretimleri elektrik sistemine verebiliyor. Bu kapsamda Konya’da Mayıs ayı verilerine göre güncel güneş enerjisinden elde edilen üretim miktarı 85 binMWh/Ay ihtiyaç fazlası lisanssız elektrik üretimi gerçekleştirdi. Enterkonnekte sisteme bağlı olan elektrik üretim santralleribu sayede üretilen enerjinin fazlasını,  santralin bağlı olduğu sistemdeki tüketim noktalarına ileterek vatandaşların kullanımına sunabiliyor. 

MAYIS’TA ELEKTRİĞİN YÜZDE 17’Sİ GÜNEŞTEN

Konya’da elektrik tüketim miktarı ay bazında değişkenlik gösteriyor. Özellikle tarımsal sulama dönemlerinde tüketim miktarları artarken, sulama sezonu bitiminde ciddi miktarda elektrik tüketiminde düşüler oluyor. Bu nedenle MEDAŞ, yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrik miktarlarını ve bu miktarın Konya’nın toplam elektrik tüketimi içindeki oranını aylık olarak hesaplıyor. Bu doğrultuda Mayıs ayı verilerine göre Konya’da tüketilen enerjinin yüzde 17 ’si güneş enerjisinden sağlandı. Bu oranın kurulum aşamasında olan santrallerin devreye girmesi ve tüketimin artması/azalması durumunda değişkenlik gösterebileceği belirtildi. 

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

MEDAŞ’tan alınan bilgilere göre yenilenebilir enerjiye yönelik Konya’daki yatırımlar önümüzdeki dönemlerde de sürecek. Buna göre, mevcut üretim yapan santrallerin dışında 25 MW gücünde 57 adet lisanssız güneş enerji santrali ile 1,4 MW gücünde 2 adet lisanssız rüzgar enerji santraline bağlantı görüşü verildi. Ayrıca 10 adet (1086 MW) Lisanslı Güneş Enerji Santrali (1000 MW Karapınar YEKA olmak üzere), 8 adet (340 MW) Lisanslı Rüzgâr Enerji Santrali lisansını/önlisansı alındı. Ayrıca Konya’da rüzgar ve güneş enerjisi alanında yatırım yapmak için çalışmalar yapan firmaların olduğu biliniyor. Konya için rüzgâr ve güneş enerjisinin dışında yenilenebilir diğer bir kaynak olan biyokütle/ biyogaz sistemlerinden enerji üretmek için ise 11 adet (66MW) santralin ilgili izinleri aldığı, proje sürecinde oldukları en geç 2020 yılına kadar üretime başlamaları bekleniyor. Mevzuat kapsamında güneş ve rüzgâr enerjisi elektrik üretim santrali kurulabilmesine ilişkin kapasite, kapasite belirleyici Kurum olan TEAİŞ’ınyetkisinde bulunuyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK