Konya Ticaret Odası (KTO) Konya Ekonomi Raporu 2019’u yayınladı. Yıllık olarak yayınlanan raporda Konya, Türkiye ve Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve gelecek beklentileri ile Konya’nın sosyo-ekonomik verileri yer alıyor. İlki 2013 yılında yayınlanan ve otoriteler tarafından takdirle karşılanan çalışmada Konya’nın sosyo-ekonomik durumu; Demografik Yapı ve Sosyal Kalkınma, Makroekonomik Göstergeler Ulaşım ve Haberleşme Altyapısı, Konya’nın Projeleri, Konya’nın Swot Analizi başlıkları inceleniyor. Konya Ekonomi Raporu, yüzlerce kurum ve kuruluştan; nüfus, eğitim, kültür-sanat, turizm, hayvancılık, tarım, enerji, dış ticaret, iletişim, ulaşım, istihdam, sağlık, yatırımlar ve ekonomi alanlarında alınan verilerin Türkiye karşılaştırmaları yapılarak hazırlanıyor.

‘KORONAVİRÜS SALGINI DOLAYISIYLA DÜNYA EKONOMİLERİNDE CİDDİ BİR KRİZ BAŞLADI’

Yayınlanan rapor hakkında bilgi veren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 2019 yılını değerlendirirken öncelikle dünyada yaşanılan gelişmeleri dikkatle incelenmesi gerektiğini savundu. 2019 yılının belirsiz ve stres dolu bir yıl olduğuna vurgu yapan Öztürk, şöyle devam etti, “2019 yılı dünya açısından belirsizliğin ve stresin oldukça yükseldiği bir yıl oldu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi, karşılıklı misillemelerle körüklenen bir savaşa dönüştü. Küresel ticaret hacmi daraldı, ekonomik güven ve yatırımlar oldukça zayıfladı. En az savaşın tarafları kadar, başta Avrupa Birliği, Japonya ve diğer Asya ekonomileri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi bu savaştan olumsuz etkilendi. Büyümeyi sınırlayıcı etkileri ortaya çıktıkça ticaret savaşlarında kazananın olmadığı da daha iyi anlaşıldı. Dünyadaki gelişmeleri kısaca değerlendirdikten sonra ülkemize dönecek olursak; yaşadığımız derin finansal dalgalanmanın ardından 2019 yılı ekonomik dengelenmeyi sağlamaya çalıştığımız bir yıl oldu. Yılın ikinci yarısı ile birlikte Merkez Bankası'nın politika faizlerini hızlı bir şekilde düşürmesi, enflasyon oranının tek haneye inmesi, dış ticaret açığının kontrol altına alınması ve döviz fiyatlarının stabil hale gelmesi olumlu gelişmeler oldu. Yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye ekonomisi küçülme eğiliminden çıkmış oldu. Diğer bir değişle dip noktasını görerek yeniden yükselişe geçmiş olduk. Bu gelişmelerle 2020 yılında yeniden yüksek oranlı büyüme beklentisi ve isteği hâkimken, Koronavirüs salgını dolayısıyla dünya ekonomilerinde ciddi bir kriz başladı. Türkiye de maalesef bu durumdan olumsuz etkilendi. Yaşanılan sürecin; istihdamı, ihracatı, yatırımları, harcama giderlerini olumsuz etkilemesi sebebi ile yılın ilk yarısında ekonomimizde ciddi küçülme olacaktır. Fakat salgın sebebiyle ekonomide yaşanılan zorlukların yerini yılın ikinci yarısı ile birlikte toparlanmaya bırakacağını öngörmekteyiz. Devlet-özel sektör işbirliği, kamu idaresinin dirayetli tutumu ve özel sektörün zorluğu aşmak için gösterdiği özveri ile Türkiye, ekonomide normalleşme sürecine girmek için gayret gösterecektir.”

‘YAŞANILABİLİR BİR KONYA VE TÜRKİYE BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Yaşanılabilir bir Konya ve Türkiye bırakmak için çalıştıklarını dikkat çeken Öztürk, “Bu süreçte ilimizin ve ülkemizin üretim ve ticaret gücünün devamlılığını korumanın son derece önemli olduğunu biliyoruz. Konya Ticaret Odası olarak daima gelecek için çalışmakta ve yeni nesillere daha yaşanılabilir bir Konya ve Türkiye bırakmak için gayret etmekteyiz. Bir önceki yılın Dünya, Türkiye ve Konya ekonomilerinin değerlendirilmesi ve gelecek beklentilerimize dair öngörülerimizin yer aldığı ‘Konya Ekonomi Raporu 2019’ çalışmamızı bu yönde hazırladık. Çalışmamız kaynak eser niteliği taşıyacak ve gelecek yıllarda Konya ekonomisinin gelişim sürecini yansıtacak bir arşiv olacaktır. Konya Ticaret Odası, 138 yıllık köklü geçmişiyle şehrimiz ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültür alanlarda gelişimine katkı sağlamak için canla başla hizmet etmektedir. Odamız, sorumluluk almaktan kaçınmadan şehrimize ve ülkemize hizmet eden özel sektör temsilcilerine fazlasıyla değer vererek, büyümeleri ve gelişmeler yönünde tüm imkânlarını seferber etmektedir. ‘Konya Ekonomi Raporu 2019’ adlı eserimize katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara, kitabın hazırlanmasında yoğun emek sarf eden ekip arkadaşlarıma teşekkür eder, bu ve bunun gibi birçok çalışmayla tekrar karşınızda olma temennisiyle saygılarımı sunarım” değerlendirmesinde bulundu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim