Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Afrin bölgesine beklenen operasyonu 20.01.2018 Cumartesi günü başlatmıştı. Vatandaşların merak konusu ise operasyonların altın ve döviz kurlarını nasıl etkileyeceği olmuştu. Operasyonun başlama gününün hafta sonuna denk gelmesi piyasalarda ki beklenen etkiyi göstermedi. Uzmanlar altında çok az yükselişin olduğunu belirtirken bundan sonraki süreçte de vatandaşların korkmaması gerektiğini söyledi. Harekâtın borsaların kapalı olduğu gün gerçekleştiğini dile getiren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, “Biz millet olarak farklı krizler ve yapılanmalar yaşadık. Bu yaşananlar ekonomimize darbe vurmadı. Aslında biz terör unsurlarına darbe vurduk. Harekât başladığında çeyrek altın 265 TL idi. Şimdi 270 TL’ye satıyoruz ama bu harekât kaynaklı değil.Birazcık sabretmemiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki bu harekâtımız ekonomik anlamda da diğer anlamlarda da hayırlara vesile olacak ” diye konuştu. 

ALTIN VE DÖVİZ KARGAŞA ORTAMLARINI SEVMEZ!

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet KuşdemirZeytin Dalı Harekâtının başlaması ile birlikte altın ve döviz piyasasını değerlendirdi. Harekatın başlaması ile birlikte çok az miktarlarda yükselişin olduğunu belirten Kuşdemir, aslında terör unsurlarına ekonomide de darbe vurduğumuzu dile getirdi. Ekonomimizin ayakları üzerine durmayı öğrendiğini de vurgulayan Kuşdemir sözlerine şu şekilde devam etti; “Döviz, altın, maden ve petrol kargaşa ortamlarını kesinlikle sevmez. Biz bunlardan en önce etkilenen bir yapıya sahibiz. Ticaret olarak da altın ticareti yapıyoruz. Altın ticareti de sakinliği, sessizliği ve normal ekonomi akışını sever. Biz millet olarak farklı krizler ve yapılanmalar yaşadık. Bu yaşananlar ekonomimize darbe vurmadı. Aslında biz terör unsurlarına darbe vurduk. Terörü bitirmek amaçlıyız. Ekonomik olarak da altın piyasası bu durumdan çok ciddi bir manada etkilenmedi. Harekâtımız ilk günü Cumartesi idi. Bu gün borsaların kapalı olduğu anda gerçekleşti. Bizde bu hadiseyi öğrendikten sonra dükkânlarımızı açtık. Döviz ve altının yükseleceği konusunda endişe ettik. Pazartesi günü dükkânlarımızı açtığımızda korkutmak amacıyla bir miktar yükselişler oldu. Ancak ordumuzun başarı haberleri geldikten sonra hem altın hem de döviz düşmeye başladı. Ekonomimiz artık ayakları üzerinde durmayı öğrendi. En ufak bir rüzgardan etkilenmiyor. Yani altın piyasasında normal olağan durgunluğun dışında bir durgunluk yaşamıyoruz. Londra borsasında altının satımı bin 320, bin 340 ONS bandındaydı. Bu biraz yükseliş göstererek endişe yarattı ama korkulacak bir şey yok. Harekât başladığında çeyrek altın 265 TL idi. Şimdi 270 TL’ye satıyoruz ama bu harekât kaynaklı değil”

Bundan sonraki süreci de değerlendiren Kuşdemir, sabırlı olmamız gerektiğini belirterek ekonomik anlamda ferah bir ortama kavuşacağımızı vurguladı. Türkiye olarak her anlamda başarılı olacağımızı da sözlerine ekleyen Kulşdemir; “Öncelikle ekonomi çok ürkektir. En ufak bir olumsuzlukta da etkilenir. Devletimiz harekatın, terör bitinceye kadar devam edeceğini söylüyor. Harekâtın ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama ekonomik anlamda ferah bir ortam yaşayacağız. Birazcık sabretmemiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki bu harekâtımız ekonomik anlamda da diğer anlamlarda da hayırlara vesile olacak. Biz Türkiye olarak güçlüyüz” diye konuştu. 

ORDUMUZUN HER DAİM YANINDAYIZ

Başkan Kuşdemir, Afrin’de terör örgütlerine karşı mücadele veren ordumuzun yanında olduklarını dile getirerek başarılarla döneceğimizi de belirtti. Türk askerinin teröristlerin hakkından geleceğini de ifade eden Kuşdemir, “Ordumuza muvaffakiyetler diliyoruz.  İnşallah bir tane Mehmetçiğimizin ayağına taş değmeden bu harekatı başarı ile tamamlarlar. Ordumuzla birlikteyiz ve onların her daim yanlarındayız. Yıllardır ülkenin doğusunda ve içinde kargaşaya sebep olan, insanlarımıza gün yüzü göstermeyen terör unsurlarıyla mücadele içerisindeyiz. Ordumuz bunların hakkından gelecektir. Biz sarraflar derneği olarak da bütün esnaf arkadaşlarımızın dükkânlarına bayrak asmalarını söyledik. Desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyesine de teşekkür ediyoruz. ” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim