Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Yenigün Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, "Konya’da Ekmeğin Hikayesi" kitabını Zirve Sürücü Kursu’nda düzenlenen program ile okurlarına imzaladı. Gerçekleştiren organizasyona  Konya Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, İçeri Çumra Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Çatlak, Alp Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Alp Tekin İlgün, Dündar Sürücü Kursu Sahibi Sedat Dündar, Şen Demir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şen, Aydın Çavuş Restoran Sahibi Hidayet Onur, Konya Karaman Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Seyit Mehmet Dağ, Uluslararası Doktorlar Birliği Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Necati Özkan, İçeri Çumra Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Çomak, Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar ile çok sayıda davetli katıldı.

KONESTAŞ BİR İHTİYACA BİNAEN KURULMUŞTUR

Yazdığı Konya’da Ekmeğin Hikayesi kitabı hakkında bilgi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, “Ekmek halkımızın temel gıda maddesidir. Ülkemizde ekmek nimet ve kutsal olarak saygınlık görmektedir. Toplumumuzda ekmeğe duyulan saygı ve verilen değerin önemli bir yeri vardır. İl ve ilçelerde ekmeğin temini belediye ve il yöneticilerinin sorumluluğunda olduğundan yerleşim yerinin ekmek temini ve kalitesi önemli bir görev sayılmaktaydı. 1970-1980’li yıllarda ve öncesinde ekmeğin temini yanında, ekmek gramajı ve fiyat mahalli yönetimlerin kontrollerinde ve sorumluluğunda olduğundan bu yöneticilerin kararlarına göre düzenlenmekte idi. Konya’da 1970’li yıllarda çok ortaklı şirket kurma yeni yaygınlaşmaya başlamış, Derkosan, Bağsan, Konsantaş, Konaltaş, Konistaş gibi isimlerle farklı dallarda kurulmuştur. Konestaş Konya Unlu Gıda İmali ve Ticaret Anonim Şirketi de bu dönemde kurulan şirketlerden birisi olup bu şirket kurma rüzgarına kapılarak kurulmuş değil. Konestaş bir ihtiyaca binaen kurulmuştur. Konestaş sadece çok ortaklı bir şirket olarak değil hedefinde Konya’nın o yıllarda çekilen ekmek sıkıntısını çözmek amacıyla kurulan bir şirkettir “ dedi.

KİTAPIMIZ ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR 

 Konya’da Ekmeğin (KONESTAŞ’ın) Hikayesinin üç bölümden oluştuğuna dikkat çeken Mülayim, “Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Kitabın birinci bölümünde, halkın temel gıdası olan ekmeğin 1970’li yılların ikinci yarısı ve 1980’li yıllarda Konya’da o zaman ki yaşanılan hikayesi KONESTAŞ Konya Unlu Gıda İmali ve Ticaret Anonim Şirketinin kuruluş safhaları, ekmek fabrikası tesislerin satın alınması, montajı ve geçmişte yaptığı hizmetler anlatılmıştır. KONESTAŞ'ta Genel Müdürü olarak görev yaptığım döneme ve birazda sonrasına ait şirketin sermaye artışları,üretim miktarı,kazanç durumu, kar dağıtımı,şirketin faaliyetleri , yönetim ve denetim kurulu üyelerimiz hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde , ekmek üreten diğer şehirlerde ki ekmek fabrikaları ile ilgili bazı bilgiler, ekmekle ilgili birkaç hikayeye, fabrikada çalıştığım sürede ekmek üretimi,dağıtımı, personel ve benzeri konularla ilgili yaşanılan olaylara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde , ekmek  ve unlu mamuller ile ilgili bu günlerin mukayesesini yapabilmek için eski ve yeni yürürlükteki un ve ekmekle ilgili mevzuatlar aynen, kısaltılarak veya sadece isim olarak verilmiştir. İmza günümüze katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.  İçeri Çumra Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Çomak da öğrencilere destek olmak amacıyla 250 kitabını derneğe hediye eden Prof. Dr. Mevlüt Mülayim’e teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim