Ocak ayında sürücü adayları için başlayan elektronik ehliyet sınavı(e-sınav) hem sürücü adaylarını hem de sürücü kurslarının işini hızlandırdı. Bilgisayar üzerinden yazılı sınava göre çok daha hızlı ve pratik gerçekleşen e-sınav ile adaylar daha fazla sınava girerek kazanma şanslarını artırabiliyorlar. Sınavlar Konya’nın da içerisinde bulunduğu 12 ilde elektronik sınav merkezlerinde  yapılıyor. Konya’daki sınav merkezlerine çevre illerden de gelen adayların olduğunu belirten Zirve Sürücü Kursu Kurucusu Tevfik Dündar, yeni sınav merkezleri için başvuru gerçekleştirdiklerini belirtti.

“ÇEVRE İLLERDEN KONYA’YA SINAV İÇİN GELİYORLAR”

Dündar, e-sınavın yazılı sınava göre daha avantajlı olduğunu ifade ederek, “ Yılbaşından sonra sürücü adayları için yazılı sınavın yanında elektronik ortamda daha hızlı sonuç alabilecekleri e-sınava girme şansı tanındı.  Bu sınav ilk defa pilot il olarak İstanbul, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde 2016 yılında başlamıştı. Daha sonra Kayseri, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep’de devam etti. Konya gibi büyük bir şehirde de bu uygulamanın olması gerektiğini istedik ve Konya’da da bu uygulama başladı. E- sınavın en büyük avantajı sınavı yapıldığı gün öğrenci sınav sonucunu öğrenebiliyor. Biz de hemen direksiyon eğitimi için çalışmalarımızı yapabiliyoruz. Diğer yandan eski sistemde 2 ayda 1 sınav yapılıyordu. Ayrıca yazılı sorularda optikle kaydırma sorunu ile karşılaşabiliyorduk. Elektronik sınavla bu yanlışlık ortadan kalkıyor. Elektronik platformda ayda 1-2 gerektiğinde 3 ve 4 sınav bile yapılabiliyor. E-sınav ile tüm öğrencilerimiz aynı anda sınava başlıyorlar ve aynı anda sınavı bitiyorlar, onlar için daha kolay ve pratik bir uyguma oldu. Ekranda soruları gören bir aday cevabı işaretleyip hemen diğer soruya geçebiliyor. Keşke şehir olarak 5 sene önce geçebilseydik. Konya’da bugün 1 tane elektronik sınav merkezi bulunuyor. Ancak yoğunluk tek bir sınav merkezine yetmiyor. Çünkü Karaman, Nevşehir, Aksaray ve Niğde’den Konya’ya sınava geliniyor. Bu yoğunluktan dolayı Nisan ayından bu yana yeni elektronik sınav merkezi açılmasına dair gerekli mercilere başvurularımızı yaptık, sanırım Ağustos ayının sonlarına doğru yeni merkezimiz Selçuklu tarafına açılacak” dedi.

“HİÇ BİLGİSAYAR KULLANMAYAN ADAY BİLE SINAVI GEÇEBİLİYOR”

Meram Ticaret Lisesi’nde bilgisayarlı ortamda yapılan e-sınavın, sürücü adayları ve sürücü kurslarının işini hızlandırdığını dile getiren Dündar, sözlerine şöyle devam etti: “Elektronik sınav isteğe bağlı bir sınav. Yani isteyen öğrenciler yine yazılı sınava girebilirler. Ancak biz onlara e-sınavın ne kadar pratik olduğunu anlatıp, e-sınava girmelerinin daha avantajlı olduğunu söylüyoruz. Yazılı sınav yılda 4 defa veya 5 defa gerçekleşiyor. E-sınav adaylara daha çok sınava girip, sınavı geçme şansını veriyor. Şu uyarıyı da bulunmak istiyorum. E-sınava müracaat eden bir aday, yazılı sınava girme hakkını kaybeder. Ancak bahsettiğim gibi daha pratik olan bu sınavda en genç sürücü adayından diğer adaylara herkes rahatlıkla bilgisayar ortamında sorularını çözebiliyor. Yani ben daha önce hiç bilgisayar kullanmadım diyen bir vatandaş bile sınavdan geçebiliyor. 50 dakikada 50 soru üzerinden gerçekleşen sınavda 35 net yapan aday direksiyon sınavına geçmeye hak kazanıyor” 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim