Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’ı ziyaret etti. Ziyarette Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abdullah Akif Solak, Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay, Yenigün Gazetesi Yeni Medya Koordinatörü Mehmet Ali Elmacı da hazır bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yenigün Gazetesi yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Başkan Kılca’ya teşekkür etti. Karatay Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kılca da, daha modern ve yaşanabilir bir Karatay için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Başkan Kılca özellikle eğitim noktasında ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getirerek “Eğitime destek vermek önceliğimiz” dedi. 

VAADLER YERİNE GELİYOR 

Karatay Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, seçim döneminde 80’in üzerinde yatırımın seçim beyannamelerine aldıklarını hatırlattı. Bu yatırımların planlı bir şekilde hayata geçirildiğini belirten Başkan Kılca, süreç içerisinde beyannamede yer almayan ancak vatandaşın talep ettiği birçok konuda da yatırımlar yaptıklarını söyledi. Bu anlamda Karatay Belediyesi olarak birçok alanda önemli işlere imza attıklarını anlatan Başkan Kılca, şöyle devam etti, “Çölyak hastalarımız için glutensiz ekmek üretimi taahhüdümüz vardı. 2 ay gibi kısa süre içerisinde fırınımızı kurduk, çalışmamızı tamamladık ve   bu hastalarımıza glutensiz ekmeğin belediyemizin önündeki büfeden satışına başladık. Lavanta Bahçesi ve Hobi Bahçesi sözümüz vardı. Lavanta Bahçesi’ni 150 bin metrekare alan üzerine 100 bin lavanta dikerek oluşturduk. Burası hem yeşil alanı artırma adına hem turizm açısından hem de bu lavantaların satışını yaparak belediyeye bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Hobi Bahçesi’ne 319 ilave yaptık, bunların çekilişini Mart ayında yapacağız. İsmil Termal Tesisleri ile ilgili hemşehrilerimize sözümüz vardı. Zaten devam eden bir yatırımdı, beli bir oranda bitmişti. Biz de buranın kiralama ihalesine çıktık, 18 Aralık’ta ihalemiz var. Burası da kısa sürede hizmete sunulmuş olacak.”

EĞİTİM ALANINDA CİDDİ YATIRIMLAR VAR

Eğitimle ilgili ciddi taahhütlerinin olduğunu hatırlatan Başkan Kılca, bu alanı çok önemsediklerini söyledi. Bu anlamda göreve gelir gelmez eğitimle ilgili yatırımlara da hızlı bir şekilde başladıklarını dile getiren Başkan Kılca, “Yaz Spor Okulları taahhüt etmiştik. Yaz Spor Okulları gerçekleştirildi binlerce öğrenci bundan istifade etti. İnşallah seneye sayı daha da artarak devam edecek. Okullara kırtasiye yardımı taahhüdümüz vardı, 1. Sınıf öğrencilere çanta ve kırtasiye desteğimizi sağlamış olduk. Okullara ciddi yatırımlar yapıyoruz. Çevre düzenlemesi, fiziki altyapısının yenilenmesi gibi. Ama 6 okul yapıyoruz. Göreve geldiğimizde bunların 3’ünün temellerini atmıştık. Bu okullarımızın 3’ü tamamladı, teslim edilecek. Bilim Sanat Merkezi devam ediyordu onu teslim ettik Milli Eğitim Müdürlüğü’ne. 2 Anaokulu bizden önceki dönemde devam ediyordu ancak müteahhitler işi bırakmıştı. Biz tekrar onların ihalesini yapmıştık ve bu okullarımızda yapım devam ediyor. 5-6 ay sonra onlar da teslim edilecek. Köprübaşı Karakolu yeniden yapıldı modern bir bina oldu. Teslimini de gerçekleştirdik, güzel bir yatırım oldu. Eğitimle ilgili güzel çalışmalarımız sürüyor. Gençlik Spor Müdürlüğü kurduk. Milli eğitim Müdürlüğü ile yapmamız gerekenleri proje halinde getiriyorlar biz de destek oluyoruz. Eğitimi biz birinci önceliğimiz olarak görüyoruz. O anlamda her türlü imkanı seferber etmeye çalışıyoruz” dedi. 

BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA

Karatay Belediyesi olarak TÜBİTAK’la önemli bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Başkan Kılca, “TÜBİTAK’ın kendi eserleri var. Biz bu eserler noktasında Karatay’da okullara dağıtmak amacıyla talepte bulunduk. Onlar da çok memnun kaldılar. Karatay’daki 150’ye yakın okulda “TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplığı” kuruyoruz. Bir kısmı monte edildi kitaplıkların. Bitince onların da açılışı yapılacak” diye konuştu. 

TARİHE SAHİP ÇIKIYORUZ 

Başkan Kılca, Karatay’daki 18 uygulamalarının ve imar çalışmalarının da hızlı bir şekilde sürdüğünü anlattı. Özellikle Mevlana Türbesi civarındaki kentsel yenileme çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayan Başkan Kılca, şunları kaydetti, “Mevlana arkasında bulunan alanın Kentsel Yenileme Alanı olarak ilan edilmesi sağlandı. Buranın da bir plan ve program dahilinde tamamlanması hedefleniyor. Burada bir Şehir Müzesi var, Şehir Müzesi ve Mevlana arasıyla ilgili bir taslak proje vardı, Şehir Müzesi projesi belki değişebilir. Daha önceki taslak projeyle ilgili de bazı değişiklikler yapmayı düşünüyoruz. Buradaki yapılaşma Mevlana’nın Yeşil Kubbesi’ni geçmeyecek şekilde planlanacak. Eski Konya evleri mimari tarzına uygun bir konsept düşünüyoruz. Bu kapsamda mimarlarımız çalışıyor. Buradaki kamulaştırma da devam ediyor bitince projeyi hayata geçireceğiz. Konya’ya 50 kilometre uzaklıktaki bir alanda bulunan Obruk Hanı’nı Sit Koruma Alanı olarak ilan ettirdik. Koruma kararı çıktı. Burayla ilgili ihale aşamasındayız. Selçuklu’dan günümüze kadar gelen bu tarihi mirasa da sahip çıkmış olacağız. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı ile ilgili önceden beri Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü proje vardı. Uygulama proje bitti ve Kültür Varlıkları Kurulu’ndan proje geçti. Esnaflarımızla anlaşmalar sağlandı. Önümüzdeki dönem içerisinde inşaatın başlayacağına dair bilgilerim var. Onlar da inşallah hayırlısıyla sonuçlanır. 10 yıldır devam eden Kültür Vadisi Projesi var. Bunlar etap etap devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bu süreci takip ediyor. Şems bölgesindeki kamulaştırılan evlerin bir kısmı yıkıldı. Bir kısım kamulaştırmalar da devam ediyor. Bu konuda gayretli bir şekilde çalışılıyor.” 

KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

Belediye olarak ilçeye ve şehre değer katacak kültürel çalışmaları da desteklediklerini dile getiren Başkan Kılca, şunları söyledi, “Aşıklar Bayramı Karatay Belediyesi tarafından sahiplenildi. Önceden yapılıyormuş ama 2-3 yıldır sekteye uğramış. Aşıklar son dönemde sahipsiz kalmış. Çok güzel 2 gün dolu dolu geçen bir program oldu. Mevlana şiir Şöleni yaptık. Yine dünyadaki Mevlevihanelerin resmedildiği minyatür sergimiz açılacak ayın 9’unda. Minyatür Sanatçısı Ülker Erki’nin minyatürlerinden oluşan eserleri İstanbul’dan getirdik. Onların kitaplaştırma süreci de var. Çok güzel bir eser ortaya çıkıyor.  Kültürle ilgili de bu tür faaliyetlerimiz oluyor.”

FİZİKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Karatay Belediyesi’nin birçok alanda hizmet verdiğini ancak asli görevi olan fiziki belediyecilik noktasında da eksiksiz hizmetini sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Kılca, “Asfalt, yol konusunda ciddi hedef koyduk. Bu konuda günlük bilgi alıyorum. Ciddi takip ediyoruz. Hem sanayi bölgelerindeki hem de köylerimizdeki yollarımızda çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

KARATAY’DAKİ KOKU ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR 

Karatay bölgesinin uzun zamandır çözülemeyen ve bölge sakinlerinin büyük bir sorunu haline gelen kokuyla ilgili gerekli adımı atmaya başladıklarının bilgisini veren Başkan Kılca, “Kokuyla ilgili Başkan yardımcımızı görevlendirdim. Bu konuyu titizlikle takip ediyorlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ Genel Müdürlüğü ile birlikte bir ekip halinde çalışma yürütülüyor. Çeşitli şüpheler var ama tam emin olunmadığı için daha açıklanmıyor. Bu konuda ciddi bir çalışma var en kısa sürede bu konuda bir sonuç alınacağını düşünüyorum. Kaynağı tespit edip bunun çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu. 

METRO BÜYÜK BİR KAZANÇ 

Metro konusunda büyük bir aşama kaydedildiğini hatırlatan Başkan Kılca, metronun yapımının kısa bir süre içerisinde başlayacağını söyledi. İlk kazmanın Karatay bölgesinde vurulacağını dile getiren Başkan Kılca, “Şehrimizin için büyük bir kazanç olan metro çalışması başlıyor. Belki 3-4 yıl etkileneceğiz bazı yolların kapalı olmasından dolayı ama sabretmemiz gerekiyor. 3-4 yıldan sonra ulaşım noktasında ciddi bir rahatlama olacak” dedi. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ HAMLESİ

Geçtiğimiz günlerde Karatay Belediyesi’nce yapılan ve açılışı gerçekleştirilen Güneş Enerji Santrali (GES) projesiyle ilgili bilgi veren Başkan Kılca, “Yenilenebilir enerji noktasında önemli bir yatırım yaptık. 30 yıl boyunca Karatay Belediyesi tüm tesislerinde, parklarında ödediği enerji miktarı kadar enerjiyi üretip MEDAŞ’a veriyor. Yani biz 30 yıl boyunca elektrik faturası ödemeyeceğiz anlamına geliyor. Bu konuda uygun yer uygun imkanlar olursa, bu tür yatırımları artırmayı düşünüyoruz. İnşallah Karatay’ımıza başka alanlarda çevreci ve yenilenebilir kaynaklar düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

BORÇSUZ ALDIK, BORÇSUZ VERECEĞİZ 

Karatay Belediyesi’nin gelir gider dengesi ile örnek bir belediye olduğunu vurgulayan Başkan Kılca, bu noktada belediye olarak rahat olduklarını söyledi. Belediyeyi borçsuz aldıklarını ve borçsuz devretmeyi planladıklarını dile getiren Başkan Kılca, “Bizim gelirlerimiz belli. Bu gelirler, ülkedeki ekonomik olumsuzluklar neticesinde bizler de etkilendik. Ama bugüne kadar Karatay Belediyesi iyi idare edilmiş ve borçlandırılmamış. Bu anlamda Karatay Belediyesi’nin hiçbir kuruma, müteahhide, vatandaşa borcu yok. Borçsuz bir belediyeyiz. İnşallah bu şekilde de yolumuza devam edip borçsuz aldığımız gibi borçsuz devretmeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA