Milli Eğitim Bakanlığı 2017-2018 eğitim-öğretim yılında önemli değişikliklere gitti. Öğrencilerin evlerinden uzak okullara gitmesiyle tartışmalara neden olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) kaldırıldı. Sınavın kaldırılmasıyla öğrenciler kendi mahallelerindeki okulları tercih edecekler. Bir diğer yeni uygulama ise; artık öğretmenlere performans notu verilecek. Okul müdürü, müdür yardımcısı, Öğrenciler, veliler, diğer öğretmenler tarafından her öğretmene not verilecek. Ancak her iki uygulama da tartışmaları beraberinde getirdi. TEOG’un kaldırılması eğitim camiasında olumlu karşılanırken, yerine getirilen uygulamanın altyapının müsait olmadığından dolayı kaosa neden olacağı belirtiliyor. Öğretmenlere verilecek performans notunun ise hem okuldaki iç barışı bozacağı hem de öğretmenin itibarını zedeleyeceği gerekçesiyle yeniden düşünülmesi isteniyor. 

İÇ BARIŞI BOZAN BİR UYGULAMA OLUR!

Yenigün Gazetesi'ni ziyaret eden Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, eğitimdeki sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özellikle gündemde olan ve eğitim ciddi sorunlara yol açabilecek konulara açıklık getiren Genç, ilk olarak öğretmenlere verilecek performans notunun yeniden düşünülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi, “Bu çalışmanın temelinde şöyle bir şey var; okul müdürü, müdür yardımcısı diğer öğretmenler, veliler, öğrencinin kendisi öğretmene puan verecek. Bu puanla öğretmenler başarılı veya başarısız olacak ve öğretmenlerin kariyer basamakları belirlenecek. Bu okul içerisinde iç barışı bozan bir uygulama olacak. Çünkü; bir öğretmen puanla başarısız olunca sen başarısızsın denecek veya bir öğretmen diğer öğretmene az puan verdi diye sorunlar ortaya çıkacak. Başka bir olumsuz durum, öğrenci öğretmene diyor ki, siz bana yüksek puan verin ben de size yüksek puan veriyim diyor. Dolayısı ile öğretmenlerin itibarını düşüren, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. Performans sistemiyle gelen sisteminde objektiflikten bahsedilemez. Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel anlamda birçok sorunu çözmesi gerekiyor. Sistemde tek hatalı olarak öğretmeni görmesi yanlış biz bunu kabul etmiyoruz. Öğretmen iyi olmak için veliye de öğrenciye de şirin görünmeye çalışacak. Bunu öğretmenlere ve diğer sendikalara anlatıyoruz.”

KAOS UYARISI YAPTI

TEOG’un kaldırılmasının ardından yerine getirilen yerleştirme sisteminin de sorunlara neden olacağını savunan Genç, ‘Kaos’ uyarısında bulundu. “TEOG yerleştirme istatistiklerine göre bugün ortaokuldan mezun olacak öğrenci sayısı 153 bin” diyen Genç, merkezi daire sistemi ile öğrenci yerleştirileceğinin hatırlatmasını yaparak konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu, “Her çocuk kendi mahallesindeki okula gidecek. Burada her çocuğa 5 tercih yapın diyecekler. Eğer Fen Lisesi’ne gitmek istiyorsan sınava gir. Peki mahallesi içerisinde, o çember içerisinde tüm okul türlerinden var mı? Sınavsız alan Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Sosyal bilimler Lisesi, İmam Hatip Lisesi bunların hepsi var mı? Yok. 3 tanesi var ama öğrenciye illa 5 tercih yapacaksın diyor. O zaman öğrenci ve veli istemediği okul türüne kayıt yaptıracak. Yani TEOG sınavını eleştirerek kaldırırken daha ciddi bir sınavla karşı karşıyayız. Alınan bilgilere göre şu anda 31 ilçedeki çocuklar 25 okula yerleşmek durumunda. Bugün bizim 153 bin öğrencimiz var, lise kontenjanımız 113 bin. 40 bin civarında öğrencimiz açıkta. Bizim Fatih projesi ile akıllı tahta, tablet dağıtmaktan ziyade, okulların mahallelere göre, derslik sayılarına göre planlamasının yapılması lazım. Her mahallede her okul türünün olması lazım. Veli istediği okula çocuğunu göndermesi lazım. Bunlar yapılmadığı için yazın bu sistemle yazın göreceğiz bir kaos yaşanacak.”

EĞİTİMEKİ ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ 

Eğitimdeki şiddet olaylarını da değerlendiren Genç, hem öğretmenlere hem de öğrenciye şiddet konusunda düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu dile getirdi. Bunun için caydırıcı bir yasal düzenlemenin gerekliliğini vurgulayan Genç, “Ağrı Doğubeyazıt’ta veli tarafından bir öğretmen sırtından bıçaklandı. Geçtiğimiz dönem İzmir’de bir okul müdürü şehit edildi. Öğretmenlerin mesleğini yaparken şiddete dair öğretmeni koruyan bir yasa yok. Öncelikle bunu çıkarmak gerekiyor. Şiddeti önemseyen kesimi durdurmak gerekiyor. Bizim eğitimdeki şiddeti ortadan kaldırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim