Konya’da 2018-2019 Eğitim Öğretim yılının birinci döneminde 450 bin 492 öğrenci karne alacak. Sabahın erken saatlerinde okula koşan öğrenciler, karnelerini alabilmek için son zilin çalmasını bekleyecek. Bugün sona erecek olan 2018 - 2019 Eğitim Öğretim Yılının birinci döneminde tatile girecek öğrencileri karne heyecanı sardı. Bu yıl Konya ve tüm ilçelerinde eğitim ve öğretim gören 450 bin 492  öğrenci karne alarak, 31 bin 200 öğretmenle birlikte yarıyıl tatiline girecekler. =

ALAEDDİN İLKOKULUNDA TÖREN GERÇEKLEŞECEK 

Konya Valisi Cüneyt Orhan Toprak’ında da katılması planlanan karne töreni, Alâeddin İlkokulu’nda saat 10.00 düzenlenecek. Sömestr tatili, 3 Şubat 2019 tarihinde sona erecek. Konya ’da bulunan toplam 450 bin 492 öğrenci, sabahın erken saatlerinde aileleriyle birlikte okullara koşarak karnelerini alabilmek için son zilin çalmasını heyecanla bekleyecek.  İkinci dönem 4 Şubat Pazartesi başlayarak, 14 Haziran Cuma günü sona erecek. 2019-2020 eğitim öğretim yılı ise 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak. 

‘EĞİTİMİN ANA UNSURU ÖĞRETMENDİR’

Konya’da faaliyet gösteren Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ve Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit ve Türk Eğitim Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata 2018 - 2019 Eğitim Öğretim Yılının birinci dönemini Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

2018-2019 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemini kazasız ve belasız bir sıkıntı olmadan bitirdiğimize dikkat çeken Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “Eğitimde güzel şeylerimiz gerçekleşirken, eğitimde sıkıntılarımız da var. Bizler bunların bir an önce giderilmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı 2023 vizyonu içerisinde güzel başlıklar var. Ancak bu başlıkların altında boşluklar var. Bunların giderilmesi gerektiğine inancındayız. Okullarda güvenlik artırılması, normal eğitime geçirilmesi gibi durumların biran önce gerçekleşmesi gerekiyor. Köylerden şehirlere doğru göçüşler meydana gelmektedir. Bu da eğitim durumlarını etkiliyor. Okullarda öğrencilerimiz için kampüsler oluşturulmalı.  Öğrencilerimiz spor, resim, müzik gibi alanlara yönlendirilmelidir. Bizler vatanını ve milletini seven, dinine bağlı gençler yetiştirmek istiyoruz. Eğitimin ana unsuru öğretmendir.  Öğretmenlerimizin rahat bir ortamda çalışmasını sağlamalıyız. Öğretmenlerimizin ekonomik bağımsızlığını kazandırmalıyız. Tüm okullarda ikili öğretim yerine normal öğretime geçirilmesi gerekiyor.  Okullarda ikili öğretim idarecilerimiz ve öğrencilerimiz için sıkıntılara sebep oluyor. Bizler sendika olarak eğitim daha iyi yere gitmesi için elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİM ALANINDA CİDDİ ÇALIŞMALAR VE ÇALIŞTAYLAR YAPILMASI GEREKİYOR’

Türk Eğitim Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata da eğitim alanında ciddi çalışmalar ve çalıştaylar yapılması gerektiğine dikkat çekerek,

“2018-2019 Eğitim Öğretim yılının ilk döneminde sorunlarımızın çözümüne yönelik adımlar atılmadı. Bizler için en büyük sorunlar öğretmen atamaları, yönetici atamaları, müfredat atamaları ile ilgili değişikler, ders sayıları ile ilgili değişikler. Öğretmenin mevzuatı ile ilgili beklentilerimiz bugüne kadar istediğimiz bir şekilde tam manası ile cevap bulmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorunlarımızı iletiyoruz, onlar da biliyorlar. Bizler sorunların bilinmesi değil,  çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.  Öğretmen atama sistemimiz maalesef kangren haline dönüşmüştür. Sistem şu anda sadece sözleşmeli öğretmen atam şekline dönmüştür. Sözleşmeli öğretmenler üzerinde mülakat çok ciddi bir baskı yaratmıştır.  Öğretmenler aynı öğretmenler odasında birden fazla unvanlı aynı işi yapan, sosyal hakları aynı olmayan öğretmenlerimiz görev yapar pozisyonuna düşürülmüştür. Bizler Türk Eğitim Sen olarak yıllardan beri görevlendirme ve atamaların insan haklarına ve hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Sonuç olarak sözleşmeli öğretmenliğin doğru olmadığını, ücretli öğretmenliğin doğru olmadığını düşünüyoruz. Şuan okullarımızda öğretmen ihtiyacı da var. Sözleşmeli öğretmenlik yerine öğretmen ihtiyacı ile ilgili kadro istihdamının olması sistem üzerindeki büyük baskıyı kaldıracaktır ve binlerce öğretmen adayını ümitle beklentiye sokacaktır.  Bizler sözleşmeli öğretmenlerin kadroya dönüştürülmesini istiyoruz. Bunun yanında yönetici atamalarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu konun da çözüme kavuşarak yapılan atamaların liyakat sahibi kişilerin atanmasını istiyoruz.  Öğretmenlerimiz rahat ve huzurlu bir şekilde çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor. Eğitimdeki başarımız giderek çöküyor. Ders programları ve ders süreleri ile ilgili çalışmaların bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Okullarımızda ikili eğitimler devam ediyor. Okullarımızda tekli eğitimin yapılması için de okullarımızın fiziki altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor.  Eğitim alanında ciddi çalışmalar ve çalıştaylar yapmamız gerekiyor. Okullarda haftalık ders saatlerin düzenlenmesi lazım. Bizler eğitim alanında yapılacak çalışmalarda destek vermeye sendika olarak her zaman  hazırız. Eğitim sorunlarına vereceğimiz destek ile çocuklarımız ciddi kazanımlar elde edecek” dedi.

‘İKİNCİ DÖNEME UMUTLA BAŞLAMAK İSTİYORUZ’

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, eğitim alanında ciddi sorunların olduğuna dikkat çekerek, sorunların bir an önce çözülmesini ve ikinci döneme umutla başlamak istediklerini ifade ederek,

“  Eğitim alanındaki sıkıntılar genel olarak sınav sistemindeki değişiklikler ve müfredatta yapılan değişikler. Derslik açıkları, kalabalık sınıflar ve öğretmen açıkları. İkili öğretim. Taşımalı eğitim. İstihdam sorunları Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin sıkıntıları da bu yılda devam etti. Bizler bu sorunlarımızın 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılının ikinci döneminde çözülmesini ve ikinci yarıya umutla başlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim