Kapitalizmin dayatması olarak Türkiye'de de baş gösteren tüketim çılgınlığı, toplumun her kesimini sarmış durumda. Tüketimi hızlandırmak, mal ve ürün satışı gerçekleştirmek için emperyalist güçlerin uygulamaya koyduğu uyduruk 'Özel günler' biryana, farklı uygulamalar da baş gösteriyor. Tüm dünyayı sömürmeyi amaç edinen emperyalist güçlerin bu oyunlarından biri de Black Friday yani "Kara Cuma" rezaleti. Bu yıl 23 Kasım'da gerçekleştirilecek olan Black Friday adlı sözde indirim  çılgınlığı, her yıl yaşanan tartışmaları akıllara getirdi. Sömürü düzeninin bir parçası olan bu çılgınlık, aynı zamanda İslam dünyasının milli ve manevi değerlerini de ayaklar altına alıyor. Özellikle bu çılgınlığa "Kara Cuma" isminin verilmesine geçen yıl büyük tepkiler gelmesi üzerine, Black Friday bu yıl Türkiye'de "Efsane Cuma" olarak adlandırıldı. Her ne kadar ismi değişse de, toplumları tüketime teşvik ederek kapitalist düzenin bir parçası olmayı amaçlayan bu kirli oyuna Türkiye'nin alet olmaması isteniyor. 

CUMA TESADÜF DEĞİL!

Black Friday yani Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ortaya çıkan bir alışveriş ve indirim günü olarak geçiyor. ABD'de Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü Kara Cuma olarak adlandırılmış durumda. 1952 yılından bu yana, Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak ABD'de kabul Kara Cuma uygulaması devam ediyor.2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışverişin yapıldığı gün olan Black Friday günü, markaların stokları neredeyse tükeniyor. Bu uygulamanın İslam dünyası için mübarek bir gün olan Cuma gününe denk gelmesinin tesadüf olmadığı belirtiliyor. Her fırsatta İslam dünyasını karalamaya çalışan, İslam dünyasını küçük gören Batı zihniyeti, bu uygulamada da Cuma gününü seçerek İslam dünyasının maneviyatına “Kara” adlandırmasıyla gölge düşürüyor. Emperyalist, kapitalist zihniyet, bu yolla hem maddi hem de manevi olarak İslam dünyasını sömürmeye çalışıyor. 

EFSANE CUMA ALDATMACASI!

Son yıllarda bilinçlenen çok sayıdaki vatandaş, emperyalistlerin bir ürünü olan 'Kara Cuma' çılgınlığına karşı tepkiler veriyor. Özellikle geçtiğimiz yıl gerek medyada gerek sosyal medyada 'Kara Cuma'yı Türkiye'ye de uygulayan firmalara karşı birçok vatandaşın tepki vermesi, uygulamanın Türkiye ayağında değişikliklere gidilmesine yol açtı. Black Friday kapsamında 23 Kasım'da yapılacak indirimler Türkiye'de bu yıl "Efsane Cuma" gibi isimlerle adlandırılacak. Aynı oyunun bir parçası olan bu isim değişikliği vatandaşları tatmin etmezken, bu uygulamanın tamamen Türkiye'den silinip atılması isteniyor. 

TEK HEDEFLERİ İSLAM!

Türlü oyunlarla dünyayı hedef alan emperyalist güçler, özellikle de İslam'ı hedef alıyor. Tarihten bu yana İslam'la ve İslam'ı kabul eden toplumlarla savaşarak dünyayı ele geçirmeyi amaçlayan bu güçler, dünyayı sömürmeye çalışıyor. Bunu yaparken de bir taraftan ekonomik gücü ellerinde tutmak amacıyla türlü oyunlara girişen bu güçler, diğer taraftan İslam düşmanlığı yaparak milli ve manevi değerlerimizi hiçe sayıyor. Her platformda ortaya çıkan bu durumun bir ürünü olan "Black Friday"e (Kara Cuma, Efsane Cuma) gibi Batı'nın dayatması olan uygulamalara karşı İslam dünyasının ortak tavır koyması gerekiyor. 

UYANIK OLMAMIZ GEREKİYOR 

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, daha fazla satışı gündeme getirdiği gerekçesiyle sözde özel günlere dikkat çekti. "Anneler Günü", "Babalar Günü", "Sevgililer Günü" gibi günlerin bu sözde özel günlere örnek olduğunu bu günlere ek olarak da "Çılgın Cuma", "Kara Cuma" diye adlandırılan alışveriş çılgınlığının da yer aldığını ifade eden Dinç, "Bu günlerde fiyatlarda indirim yapıp vatandaşı alışverişe teşvik ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde Dünya Bekarlar Günü diye de bir gün türettiler. Bu günde de alışveriş çılgınlığı yaşandı tüm dünyada. Bu şekildeki günleri çoğaltarak vatandaşın alışveriş yapma ihtiyacını artırmaya çalışıyorlar. Ne kadar lüzumsuz eşya varsa bunları satıp vatandaşın cebine göz koydukları bir gün. Bizim bu günlerle ilgili 2 yönde itirazımız var. Birincisi; Cuma İslam aleminin mübarek bir günü. Bu günün bu şekilde "Kara" adıyla anılması hoş karşılanmıyor. Dolayısı ile Türkiye'de bunu fark eden bazı şirketler bu yıl "Çılgın Cuma", "Efsane Cuma" gibi farklı isimler koymaya başladı. Bu tamamen "siz ne yaparsanız yapın biz amacımıza ulaşacağız" demeye, bu yolla da vatandaşa yedirmeye çalışıyorlar. Bizim vatandaşlar olarak uyanık olup, sadece tek taraflı büyük şirketlerin çıkarını gözeten alışveriş çılgınlıklarından uzak durmamız lazım. İkincisi; Bu tip alışveriş çılgınlıklarında insanların temel ihtiyaç maddelerinde indirime gidilmiyor. Hızlı tüketim malzemesi dediğimiz, acil ihtiyacımız olmayan ürünleri elden çıkarmaya çalışıyorlar. Vatandaşı konu mankeni olarak kullanmaya çalışıyorlar. Bu uygun bir davranış değil" değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim