Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu ve İl Müftü Yardımcıları Konya İl Müftülüğünde düzenlenen basın toplantısı ile Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri, 2019 yılı hac ön kayıt ve kayıt yenileme işlemleri hakkında bilgi verdi. Mevlid-i Nebi Haftasında, Peygamberimizin dünyayı teşriflerini anarken, başta İslâm dünyası olmak üzere topyekûn insanlık âleminin dûçar olduğu manevî problemlerin çözüme kavuşturulması konusunda Efendimizin risaletine başvurma ve onun rehberliğine her zamankinden daha muhtaç olduğumuzu dikkat çeken İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Yüce Rabbimizin en güzel nimetlerinden olan aile, insanoğluna huzur ve sükûnet veren, çocuklar ve temiz rızıklarla güzelleşen kutsal bir birlikteliktir. Aile, Rabbimizin yeryüzündeki ayetlerinden biri olup onun rahmeti ile sevgi, saygı, şefkat ve muhabbete erişen bir kurumdur. Bireyleri olumsuzluklara, tehlikelere karşı koruyan sağlam ve güvenli bir limandır.  Aile, toplumun en küçük fakat en önemli yapıtaşı, hayatın bütün aşamalarına etki eden başlangıç noktasıdır. Aile, nikâh ve kan bağının çok ötesinde bir duygu ve fikir bağı kurmak, gönül birliği etmek ve Allah’ın hoşnutluğuna yakışır bir yaşamı paylaşmaktır. Sadece bu dünyada değil ahirette de bir arada olacağının bilinciyle hareket etmektir. Aile bir emanettir. Aile içinde gözlerimizi açmak da, yeni bir aile kurmak da aslında bir emanet zincirine halka olmak demektir. İnsanlar, özellikle de yakın ilişki içinde olan eşler ve çocuklar birbirlerine “mülkiyet bağı” ile değil, “emanet bilinci” ile bağlıdır. Canların yegâne sahibi olan Allah, bizi buluşturarak birbirimize emanet etmiştir. Aile bir imtihandır. Emek isteyen, sabır gerektiren, ciddi bir imtihan. Hayatta rolümüz değişebilir; bugün çocuk iken yarın anne, bugün evlat iken yarın eş oluruz. Ama ömür sürdükçe, aileye olan ihtiyacımız ve ailemizle imtihanımız da sürüp gitmektedir” ifadelerini kullandı.

‘HAFTA BOYUNCA AİLENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLECEK’

Hazreti Peygamberin doğumu münasebetiyle düzenlenen 2019  yılı Mevlid-i Nebi Haftası temasının Hz. Peygamberimiz ve Aile olarak belirlendiğini ifade eden İl Müftüsü Poçanoğlu, “ Bu çerçevede, ülkemizde önemli bir dini, sosyal ve kültürel gelenek haline gelmiş olan ve kamuoyu tarafından üst düzey ilgi gösterilen Kutlu Doğum Haftası’nın 2019 yılı teması “Hz. Peygamberimiz ve Aile” olarak belirlenmiştir. Söz konusu tema, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ortaya koyduğu örneklik çerçevesinde hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde ele alınacaktır.  Efendimiz (s.a.s.), getirdiği yeni ilkelerle aileyi sevgi ve mutluluğun doyasıya yaşandığı kutlu bir yapıya dönüştürmüştür. Ailesine karşı daima müşfik ve nazik, muhabbet ve merhamet dolu, sabırlı ve hoşgörülü olan  iki  cihan güneşi (s.a.s.),  yuvasına  şiddet  ve  nefretin bulaşmasına asla izin vermemiş, aile fertleri arasında her konuda adaleti gözetmiş, onlara sevgisini  açıkça ifade etmekten çekinmemiştir. Dualarına ailesini de katmış, “Allah’ım! Ey Rabbimiz ve her şeyin Rabbi! Beni ve ailemi dünya ve âhirette her an sana ihlasla bağlı kıl. Ey yücelik ve ikram sahibi!” (Ebu Dâvûd, Tefsîru ebvâbi’l vitr, 25.) diyerek Cenab-ı Hakka niyazda bulunmuştur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), yalnızlığa değil aile hayatına teşvik etmiştir.  Bekarları evlenmeleri yolunda cesaretlendirirken, boşanma konusunda daima temkinli davranmıştır. Keyfi kararlarla bir yuvanın dağılmasını ya da sudan bahanelerle ortaya çıkan ayrılıkları asla tasvip etmemiş, aile birliğini muhafaza etmek için her türlü imkânın seferber edilmesini istemiştir. Allah Resûlü (s.a.s.)’i izleyen, onun her hâlini dikkatle takip eden ve davranışlarını model alan ashâb-ı kirâm gibi, bugün bizler de Peygmaberimiz(s.a.s.)’i iyi tanımaya, onun gibi davranmaya ve ahlakıyla ahlaklanmaya gayret göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

HAC KAYITLARI PAZARTESİ BAŞLIYOR

2019 Yılı Hac ön kayıt ve kayıt yenileme işlemleri hakkında bilgi veren İl Müftüsü Poçanoğlu, “2019 Yılı Hac Kurasına katılan ve kesin kayıt elde edemeyen hacı adaylarının kayıtları 11 Kasım 2019 Pazartesi günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak yenilenecektir. İlk defa hacca gitmek isteyenlerin ön kayıt  müracaatları ise  11 Kasım- 13 Aralık 2019 tarihleri arasında anlaşmalı bankalara online veya doğrudan (Albaraka Katılım Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım PTT şubeleri) 25-TL ön kayıt ücretini yatırdıktan sonra, www.hac.gov.tr adresinde bulunda ön kayıt linkinden veya e-Devlet kimlik doğrulama sistemi üzerinden kendileri tarafından yapılacaktır.  2020 yılı Hac kurası 09 Ocak 2020 Perşembe günü saat 10:00 da Diyanet İşleri Başkanlığının belirleyeceği salonda çekilecektir. Kesin kayıtlar ise 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında İl Müftülüklerinde yapılacaktır. Hac fiyat aralıklarını göz önünde bulundurarak “Oda Tercihli’’ veya “Otel’’ konaklama türlerinden birini tercih edeceklerdir. Kaydı Başkanlıkça Otomatik yenilenenlerden; Adres, il/ilçe, konaklama türü, kura birlikteliklerinde veya iletişim bilgilerinde (Cep Telefon değişikliklerinde) değişiklik talebinde bulunanlar, 11Kasım - 13 Aralık 2019 tarihleri arasında il/ilçe müftülüklerine müracaat ederek işlemlerini yaptıracaklardır. Vatandaşlarımızın iletişim bilgilerini mutlaka girmeleri gerekmektedir. (Kura çekimi sonrası hacca gitmeye hac kazanan vatandaşlarımız “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgelerini e-Devlet Kimlik doğrulama sistemi üzerinden kendileri tarafından alınacaktır. Yabancı uyruklu olanların kayıtları alınmayacaktır.  Ön kayıt ücretini yatırdığı halde süresi içerisinde sisteme girilmeyen müracaatlar kabul edilmeyecektir. Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını “www.hac.gov.tr” internet adresinden kontrol edebilecekler, kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, ilgili müftülüklerden bilgilerini kayıt süresi içerisinde düzelttirebileceklerdir. 2020 yılı hac ücretleri Suudi Arabistan Riyali (SAR) olarak tahsil edilecek olup, hac ücretleri bilahare açıklanacaktır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim