Ülkemizde tüm uyarı ve alınan önlemlere rağmen trafik kazalarının önüne geçilemiyor. Her yıl yüzlerce kişi ülke genelinde hayatını kaybediyor. Bu da trafikte sık sık bazı yeniliklerin gelmesine yol açıyor. Bunlardan biri de Elektronik Denetleme Sistemi (EDS). 2013 yılında ilk olarak Konya’da hayata geçirilen sistem, dönem dönem bazı tartışmalara yol açmıştı. 2016 yılında sistemin kaldırılması gündeme gelse de, 2017 yılında sistemin kalkmasıyla trafikte oluşan suiistimaller nedeniyle sistem yeniden getirilmişti. İlk olarak Konya’da kurulan ve ülkenin farklı bölgelerine de yayılan sistemle, karayolu yol kullanıcıların can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını sağlamak, ölümlü trafik kazalarını önlemek, trafik kural ihlalinde bulunan veya suça karışan araçları tespit etmek amaçlanmıştı.

KONYA’DA 5 NOKTADA BULUNUYOR

Sistem Konya’da, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının, özellikle yaya kazalarının yoğun şekilde meydana geldiği Yeni İstanbul Caddesi, Beyşehir Çevreyolu ve Adana Çevreyolu caddeleri üzerinde, 5 farklı noktada 10 hız koridoru şeklinde kurulmuş ve amacına uygun olarak çalışmasını sürdürüyordu.

SİSTEM BAKIMA ALINDI, TARTIŞMALAR ORTAYA ÇIKTI

Bir süre önce Yeni İstanbul Caddesi, Beyşehir Çevreyolu ve Adana Çevreyolu üzerinde bulunana sistemin söküldüğü görüldü. Bu andan itibaren sistemle ilgili bir iddia yeniden ortaya atıldı. Devleti ele geçirmeye çalışan ve bu kapsamda kritik noktalara yerleşerek devlet organlarını kendi amaçları doğrultusunda kullanan, son olarak da 15 Temmuz 2016 yılında darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün, EDS’yi de kullandıkları iddia edilmişti. Konya’da sistemin bir süre önce kaldırılması, FETÖ iddiaları ile sistemin kaldırıldığı ve gerekli işlemlerin ardından yeniden kurulacağı yorumlarına neden oldu.  

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ‘REVİZYON’ DEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Emniyet Müdürlüğü, sistemin yenileneceğinin bilgisini verdi. FETÖ iddialarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayarak konuya ‘revizyon’ diyen İl Emniyet Müdürlüğü, “Konu ile ilgili olarak ilimizin ana arterleri ile trafik kazalarının yoğunlukla meydana geldiği bölgelerde kurulan EDS Elektronik Denetleme Sistemleri ile ülkemizde en çok can ve mal kayıplarının yaşandığı trafik kazalarını önlemek, vatandaşlar üzerinde algılanabilir yakalanma riskinin oluşturularak kurallara uyma ve trafik kültürünün yerleştirilmesi amacı hedeflenmektedir.Bu kapsamda ilimizde Elektronik Denetleme Sistemleri revizyon ve kurulum çalışmaları devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim