Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 5. Bölge Konya Eczacı Odası Konya genelinde bulunan tüm eczanelerde gereken tedbirlerin alınması konusunda üyelerini uyardı. Eczaneler de odanın ve Sağlık Bakanlığı tarafından iletilen tedbirler konusunda müşteri ile çalışanların temasını kesmek ve virüsün bulaşmasını önlemek amaçlı çeşitli önlemler aldı. 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Adem Açıkgöz alınan önlemleri ve uyarılarını Konya Yenigün Gazetesine anlattı.

EZCANELERDE GEREKEN ÖNLEMLERİ ALDIK

Konya genelinde hem eczane çalışanları hem de vatandaşların sağlıkları için tüm önlemleri aldıklarını dikkat çeken 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Adem Açıkgöz, “5. Bölge Konya Eczacı Odası olarak Konya genelinde bulunan eczaneler koronavirüse karşı gereken tüm önlemlerimizi aldık. Eczanelerimize kırmızı şeritler dağıttık. Yine eczanelerin yerlerine uyarıcı yazılar hazırladık. Dünya çok büyük bir görünmeyen düşmanla savaşıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca yoğun bir mücadele ve gayret gösteriyor. Alınan tedbirlerle virüsün Türkiye’ye daha geç gelinmesi sağlandı. Alınan tedbirler önemli. Alınan kararların temelinde vatandaşların virüse yakalanmasının önüne geçmek var. Vatandaşlarımız virüse karşı devletimiz tarafından alınan tedbirlere uyması gerekiyor. Bilim Kurulu tarafından alınan kararları bizler de eczanelerimizde uyguluyoruz. Eczaneye gelen vatandaşlarımız ile eczane personeli arasında 1,5 metre olsun. Eczane personellerimize ve çalışanlarına laboratuvar gözlük takmaları uyarısında bulunduk. Yine maske takmalarını istedik. Yine el dezenfektanları kullanmalarını istedik. Yine eczanelerin düzenli olarak dezenfektan edilmesini istedik. Uyarılarımızı internet sitemizden ve Whatsaap gruplarından düzenli olarak üyelerimize iletiyoruz. Vatandaşlarımızı bilinçlendirme üzere afişler yaparak eczanelerimize illettik. Eczanelerimizde çalışanlarımıza yönelik oda olarak gözlük siparişinde bulunduk. Bunlar da elimize ulaşınca eczacılarımıza ileteceğiz. Oda olarak gereken tüm önlemlerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

EZACILAR FIRSATÇILIK YAPMAZ

Türkiye’nin zor dönemden geçtiği süreçte hiçbir eczacının fırsatçılık yapmadığına dikkat çeken Açıkgöz, “Son zamanlarda eczaneler ile ilgili sosyal medya adreslerine bazı haberler düşüyor. Maalesef üzücü haberler. Maskenin fiyatının artması, eczane ile alakalı değil. Hiçbir eczacı meslektaşım, ülkenin zor durumda fırsatçılık yaparak ucuza aldığı bir şeyi aşırı fiyata satmaz. Eczacılar olarak bizler imalatçı değiliz. Fiyatları imalatçılar ya da karaborsacılar tarafından şişirildiğini görmekteyiz. Fiyatların artması eczacılarla ile ilgili bir durum değil. Sosyal medyadaki iddialar bizleri üzüyor. Bu süreci hepimiz birlikte atlatacağız. Hiç kimse kimseyi kırmadan özverili bir şekilde atlatacağız. Meslektaşlarımızın arasında yanlış yapan var ise onların da üzerine gideceğiz. Sıkıntılı süreçte hiçbir arkadaşım bu şekilde davranmaz ve davranmayacağını da düşünüyorum. Eczanelere gelen her şey faturalı bir şekilde girer ve o şekilde de eczanelerden çıkar. Bu yüzden ilgili ekipler faturaları inceledikleri zaman, bunun böyle olduklarını görecekler” diye konuştu.

UMRECİLERİN İLAÇ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Oda olarak Konya’da karantina altında tutulan umrecilerin ilaç ihtiyaçlarının oda bünyesinde oluşturan kriz masası ile giderildiğini belirten Açıkgöz konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Konya Eczacı Odası olarak Konya’da iki yurda karantina altından tutulan umrecilerimizin ilaçlarının temini noktasında odamızda kriz masası oluşturduk. Umrecilerimizin ilaç taleplerini yurtlara en yakın bulunan eczanelerden sırasıyla karşılıyoruz.” Açıkgöz ilaç stoklarında da herhangi bir sıkıntı olmadığını vurguladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim