Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü görev ve sorumluluk alanlarında bulunan Konya, Karaman ve Aksaray’daki vakıf eserlerinin bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştirerek, ecdadın eserlerinin bugün yaşıyor olmasını sağlayıp, geleceğe de aktarıyor. 

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü Konya başta olmak üzere Karaman ve Aksaray illerinde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon çalışmalarının yanında gıda ve burs destekleri de sağlıyor.  Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Konya ile birlikte Aksaray ve Karaman illerinde bulunan restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, “  Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü Konya, Karaman ve Aksaray illeri olarak üç ilin sorumluluğunu yüklenmiş taşra teşkilatı. Bu üç ilimizde görev olarak kurumumuzun üstlenen ecdadımızın bize bıraktığı emanetleri  onarımları, restorasyonları  ile hayrat ve hayır işleri ile her türlü vakıf hizmetlerini yürütüyoruz. Çalışmalarımızı üç ilde devam ediyor. 

107 PROJENİN 11 TANESİ BİTİRİLDİ

Bölgelerinde bulunan bütün vakıf eserlerinin korumasının ve bakımlarının kendi sorumluluklarında olduğunu dile getiren Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, bu eserleri asli fonksiyonlarına uygun kullandırmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bu amaçla vakıf eserlerini ayakta tutmak için projelendirme yaparak restorasyon çalışması yürüttüklerini kaydeden İbrahim Genç, “Kullanılamaz duruma gelmiş olan eserleri de aslına en uygun şekliyle kullanılabilir hale getiriyoruz. Şu an bölgemiz sorumluluğunda olan 107 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Temel prensibimiz vakıf eserlerinin aslını korumaktır. Bunu yaparken de restorasyonları olabilecek en hızlı şekliyle bitirmeye çalışıyoruz. Bu yıl şu ana kadar 107 projeden 11 tanesinin restorasyonunu ve onarımını bitirerek hizmete sunduk” ifadelerini kullandı.  

RESTORASYONU DEVAM EDEN PROJELER

Konya merkez ve ilçelerinde devam eden restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Genç, “Bölgemizde yaptığımız en önemli restorasyonlar Konya Merkez’de Alaeddin Cami Restorasyonu, Şerafettin Cami Restorasyonu, Nasuh Bey Camii Restorasyonu. Yine ecdadımızın bize bıraktığı en önemli eserlerden olan ve İslam’ın simgesi olan camilerimizdeki restorasyonlarımız bunlarla da sınırlı değil. Ecdadımızın bize bıraktığı tüm eserleri en iyi şekilde koruyarak geleceğe aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda merkezde Araplar Ak Cami ve Keçeciler Camii; Ilgın’da Çukur Camii, Doğanhisar’da Ulu Cami ve Pazar Camii, Akşehir’de Hasanpaşa Camii, Beyşehir’de Eşrefoğlu Camii restorasyon ve onarımı devam ediyor. Yaptığımız bu restorasyonlarda da önemli mesafe kat ettik. Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nde türbe ve mihrap kısımlarındaki çini ağırlıklı olan çalışmalarımız da titizlikle devam ediyor. Restorasyonlarda titiz davranıyoruz çünkü, bu eserlerin asli vasfını yitirmesine kesinlikle izin vermiyoruz. Bu kapsamda Bozkır’da bulunan Ulu Cami’nin restorasyonu da yaptığımız çalışmalar arasında” diye konuştu. 

RESTORASYONU BİTEN ESERLER

Özellikle çalışmaların hızlı devam ettiği yaz sezonunu en verimli şekilde değerlendirmek istediklerini ve yaz döneminde çalışmaları hızlandırdıklarını kaydeden Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, restorasyonu ve onarımı tamamlanan projeler hakkında da bilgi verdi. Genç, “Ereğli’de bulunan hamamının restorasyonunu yeni bitirdik. Karapınar’da Selimiye Külliyesi’ndeki çalışmalarımız yeni bitti. Yine Karapınar’da Reşadiye Camiinde onarım ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi” dedi. 

RESTORASYONUN BİTİŞ TARİHİ BELLİ OLMAZ

Konya dışında Karaman ve Aksaray’da da restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, zaman zaman restorasyonların uzun sürdüğü yönünde kendilerine de serzenişlerde bulunulduğunu dile getiren Genç, “Restorasyonda çalışmanın tamamen bitirileceği tarihi önceden öngörmek pek mümkün olmuyor. Bir işe başlıyorsunuz, başladıktan sonra o işin içinden farklı işler çıkıyor. Seri bir şekilde bitirip kullanıma açalım istiyoruz ama çoğu zaman bu mümkün olamayabiliyor. Onarım ve restorasyon sırasında, işin içine girdiğimiz zaman daha büyük sorunlarla karşılaşılınca onarım süresi de uzuyor” ifadelerini kullandı. 

ALAEDDİN CAMİİ’NDE RESTORASYON BİTİYOR

Özellikle 2003 yılından bu yana vakıf eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve restorasyonunun tamamlanması için büyük bir hamle başlatıldığına işaret eden İbrahim Genç, “2003 yılından bu yana önemli eserlerde büyük restorasyonlar yaptık. Bunlardan bir tanesi de şehrimizin orta yerinde bulunan Alaeddin Camii’dir. Alaeddin Camii’nde uzunca bir süredir devam eden restorasyonda sona geldik. Alâeddin’de kurumuzu ilgilendiren ve çalışma yaptığımız tek alan var. O da Alaeddin Camii. Alaeddin Camii’nde Türbe, Mihrap’da kısmında bulunan çini kısımlarında restorasyon az kaldı. Bitmek üzere. Bölgemizde bulunan vakıf eserlerinin tamamına hakimiz” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE İLE İLGİLİ SIKINTIMIZ YOK

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün özel bütçeli bir kurum olduğunu ve bu nedenle de bütçe sıkıntısı yaşamadıklarını aktaran Genç, “Eserlerin onarılması için ne kadar para lazımsa o kadar para ayrımı yapılıyor. Bu manada bizim bütçeyle ilgili bir sıkıntımız yok. Tabi bütçeyi planlarken en verimli şekliyle kullanmaya çalışıyoruz. Restorasyonlarda 2018 yılında başlayıp da bitiremediğimiz bazı projelerin yapımı 2019 yılında da devam edecek” dedi. 

İşlerinin sadece vakıf eserlerini korumak, onarımını ve restorasyonunu yapmak olmadığını dile getiren İbrahim Genç, “Onarım ve restorasyon işimizin önemli bir kısmı. Ancak diğer yandan hayrat ağırlıklı yardımlarımız da var. Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemiz sınırlarındaki üç ilimizde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımları yapıyoruz. Muhtaç ve yetimlere maaş desteği sağlıyoruz. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerimize burs hizmeti sunuyoruz. Bunlar hayrat ağırlıklı olarak yaptığımız hizmetler. Diğer yandan gelir elde ettiğimiz çalışmalarımızda var. Mülkiyeti müdürlüğümüze ait olan bin 300’e yakın işletmemiz kirada. Ayrıca atıl olarak duran vakıf arazileri ve gayrimenkullerini de değerlendirmeye çalışıyoruz. Yap işlet devret modeli ya da kat karşılığı yaptırma şeklinde vakfedilmiş eserleri yaşatmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim