Manevi değerlerine bağlı olan Konya’da vatandaşlar, her aman dileyenin imdadına koşuyor, darda kalana yardım ediyor, düşmüşün elinden tutup kaldırıyor. Konya genelindeki birçok yardım derneği, bu faaliyeti en güzel şekliyle yerine getirirken, zaman zaman bireysel olarak da yardımlar yapılıyor. Ancak bazı kötü niyetliler, Konya halkının bu vicdani yapısını istismar etmek için türlü türlü yollara başvuruyor. Sokaklarda kapı kapı dolanan dilencilere ve trafikte ışıkta beklerken araçların yanına yaklaşarak el açanlara alışılmışken, şimdi de yeni bir yöntemle insanların vicdan duygusu adeta sömürülüyor.

YANINDA GETİRİP, ÇÖPTEN ÇIKARARAK YEMİŞ GİBİ YAPIYOR

Son zamanlarda Kulesite Caddesi’nden Konya Büyükşehir Belediyesi’ne kadar uzanan Nalçacı Caddesi üzerindeki işlek kavşaklara yakın yerlerdeki çöp kutularının yanında bir vatandaş belirmeye başladı. Dilencilikte yeni bir yönteme daha imza atan bu vatandaşın yanında getirdiği plastik kovanın içerisinde bulunan yemeği ve bir poşet içinde bulunan kuru ekmeği, çöpten çıkarıp yiyormuş gibi yapması gözlerden kaçmadı.

Çöp kenarında oturup güneşin altında kuru ekmeği plastik bir kabın içerisindeki yemeğe bandırıp yiyen bir şahsı gören vatandaş, önce vicdan yapıp şahsa yardımcı olmak istediğini, kendisini bir restoranta götürüp yemek ikram etmek istediğini ancak şahsın bunu kabul etmediğini belirterek, “Aracımla Nalçacı Caddesi’ndeki ışıklarda beklerken, köşede bulunan çöp kutusunun kenarında bir vatandaşın bir şeyler yediğini gördüm. Hemen aracımı kenara çekip bu vatandaşın yanına gittim. İlk bakışta vatandaşın çöpten bulduğu yiyeceklerle karnını doyurmaya çalıştığını düşündüm. Kendisine sorduğumda da durumun aynen öyle olduğunu söyledi. Aç olduğunu, yiyecek alacak parası olmadığını, kimi kimsesi olmadığını söyledi. Kendisine yardımcı olmak istedim. Yemek yemeye davet ettim, üstündeki elbiselerin müsait olmadığını belirterek kabul etmedi. Ben de cebimden çıkarıp bir miktar para verdim. Sonrasında oradan uzaklaştı. Aradan daha 1 saat geçmemişti ki, yine yolum aynı cadde üzerine düştü. Geçerken çöp kenarında aynı vatandaşı yine aynı halde gördüm. O an nasıl bir duygu sömürüsü tezgahına geldiğimi anlamış oldum. Hemen arabadan inip şahsın yanına gittim. Neden hala burada olduğunu, benim kendisine yemek için para verdiğimi sorup söylemeye fırsat bırakmadan toparlanıp hızlıca uzaklaştı” dedi.

YENİ YÖNTEMLE DİLENMİYOR, KENDİLERİNE ÇEKİYORLAR

Halkın vicdani duygularını istismar etmek için adeta gözlerini budaktan sakınmayan ve türlü yöntemlere başvuran dilencilerin yeni yönteminin gidip istemek değil, dikkat çekip insanları kendilerine yardım etmeye zorlamak olduğu algısı oluşuyor. Dilencilerin bu yeni yöntemle daha çok para kazandıkları iddia ediliyor. Nalçacı Caddesi’nde bu halde dilenen vatandaşı uzun süre takip ettiğini belirten çevre esnafı, “Gelip para dilenecek olsa birçoğumuz para vermeyecek, verenler 5-10 lira verip gönderecek. Ama gelip istemeyerek ve dikkatleri üzerine çekerek daha gerçekçi bir algı oluşturuyor. İnsanlar kendisine yardım etmek için yeri geliyor cebinde son kuruşa kadar veriyor. Bu şekilde bu vatandaş bir günde ortalama bin lira para dileniyor. Bunu kendisine bir kazanç olarak görüyor. Bu tür duygu sömürülerine karşı uyanık olmalı ve aldanmamalıyız. Emniyet güçlerimiz de bu tür vicdan sömürücülerine karşı daha titiz ve dikkatli davranmalı” ifadelerini kullandı.

SİBEL CANDAN

Editör: TE Bilişim