Dutlukırı Kültür Parkı bir çok ilki içerisinde barındırıyor. Bölgenin sadece piknik alanı olarak düşünülmediğini belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Burada çok amaçlı bir alan oluşturuyoruz. Vatandaşımız piknikle beraber yürüsün, gezsin, spor yapsın, kültürel etkinlikleri görsün, görsel şölenle karşılaşsın istedik” dedi.

Meram İlçesi, yeşil dokusu ile Konya’nın önemli bir merkezi. İlçe bu güzel dokusuyla tarihten bu yana türkülere konu olmuş, dilden dile konuşulmuş bir ilçe olarak her zaman dikkat çekmeyi başardı. Meram İlçesi’nin bu özelliği son yıllarda yapılan yatırımlarla daha da canlanarak, adeta güzelliğine güzellik kattı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, göreve geldiği günden bu yana, ‘Daha güzel bir Meram” anlayışı ile bütüncül yaklaşımlarla önemli çalışmaları başlattı. Altyapı çalışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları, yeşil alan düzenlemeleri, sosyal alanlar, sportif yatırımlar başta olmak üzere ilçenin dört bir köşesi yeniden ele alındı. Özellikle Meram’ın yeşil dokusunu korumak ve bu dokuyu daha da perçinlemek adına yeşil alan çalışmalarına hız veren Meram Belediyesi, şimdi de Dutlukırı 

Kültür Parkı ile Konya’ya önemli bir piknik ve spor alanı inşa ediyor. Çalışmalarına yaklaşık 2 yıl önce başlanan projenin büyük oranı tamamlanmış durumda. Farklı dokuları ve ilkleri içerisinde barındıran Dutlukırı Kültür Parkı, Konya’nın en büyük yeşil alanlarından biri olacak. 2018 yılı Hıdırellez’inde açılması planlanan Dutlukırı Kültür Parkı, çeşitli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yaparak, çok yönlü bir merkez olacak. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Dutlukırı Kültür Parkı’nın kapılarını Yenigün Gazetesi’ne açtı. Alanda yapılan çalışmaları yerinde anlatan Başkan Toru, parkın tamamlanmasıyla Konya’nın önemli bir merkezi olacağına dikkat çekti. Buranın sadece bir piknik alanı olarak düşünülmediğinin altını çizen Başkan Toru, “Burada şuanda çok amaçlı bir alan oluşturuyoruz. Sadece piknik alanı olarak düşünülmedi. Vatandaşımız piknikle beraber yürüsün, gezsin, spor yapsın, kültürel etkinlikleri görsün, görsel bir şölenle karşılaşsın istedik. Bu nedenle tüm bunları burada topladık” dedi. 

İLKLERİN PARKI OLACAK

Doğal orman ve piknik alanıyla Konya’nın en önemli mesire alanlarından biri olan Dutlukırı Kültür Parkı, Meram Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışmalarla yeniden canlandırılıyor. 850 bin metrekarelik geniş bir alanı kapsayan Dutlukırı Kültür Parkı, alışılmışın dışında bir görsellik ve hizmet anlayışı ile yükseliyor. Büyük bir bölümü tamamlanan Dutlukırı Kültür Parkı vatandaşların şehrin stresinden kurtulmak için piknik yapabileceği, dinlenebileceği bir alan haline getirilecek. Ayrıca içerisine bir çok spor alanından tesislerin olacağı park, sportif aktiviteler için de önemli bir merkez olacak. Çok sayıda ve çeşitte çocuk oyun grubunun da olacağı park, çocukların da güzel bir vakit geçirmesini sağlayacak. Parkta yürüyüş yolları Konya’da ilk kez uygulanan bir konsepti içeriyor. Farklı türden yürüyüş yolları ile görsel şölen sunulurken, yine Sporcu Fabrikası, Osmanlı Kır Kahvesi, çim kızağı gibi ilkler park içerisinde yer alacak. 

MERAM’IN ÜZÜM BAĞLARI YAŞATILACAK

Yapılan düzenlemeler Konya’nın geçmişten gelen tarihi dokusunu da ortaya koyan bir içerikte tasarlanıyor. Bu kapsamda dillere destan olan üzüm bağlarının bir örneği de burada işlendi. 10 bin metrekarelik bir alanda üzüm bağı oluşturularak, Meram’ım önemli bir simgesi olan üzüm bağları burada sergilenmiş olacak. Ayrıca yine çeşitli meyve ağaçlarından oluşan meyve bahçesi de park içerisinde oluşturulan önemli bir alan. Parkta yine görsel bir şölen sunacak olan lavanta bahçesi, kokuluk ve reçellik gül bahçesi, mor salkımlardan oluşturulan yürüyüş yolu ile vatandaşların beğeneceği önemli alanlar yer alıyor. Tüm bu alanlar sunduğu görsel şölenle, vatandaşların içini açacak, fotoğraf tutkunlarının en gözde mekanlarından biri haline gelecek alanlar olarak dikkat çekiyor. 

10 BİN METREKARELİK GÖLET

Park içerisinde dikkat çeken bir diğer alan ise 10 bin metrekarelik gölet. Yukarıdan aşağıya doğru akan basamaklar halinde oluşturulan gölet, adeta şelale atmosferini yaşatacak. Gölet çevresinde yapılan yürüyüş yolları ile vatandaşlar göletin çevresinde yürüyebilecek. Ayrıca gölet alanında yer alan ağaçların da korunarak, gölet suyla kaplanınca suyun içerisinde yer alacak ağaçlar, gölete tabi bir hava katacak. Gölet içerisinde küçük adacıklar da oluşturulmuş durumda. Yine vatandaşların sohbet edebileceği, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabileceği Osmanlı Kır Kahvesi Restoranı da yer alıyor. 

MERAM ZOR BİR ALAN

Durlukır Kültür Parkı’nın düzenleme çalışmaları ile ilgili detaylı bilgiler veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, alanda yapılan çalışmaların nasıl başladığını anlattı. Meram İlçesi’nin doğal yapısından kaynaklanan bir bölge olduğunu belirten Başkan Toru, çalışması devam eden mevcut alanın da zor bir alan olduğunu söyledi. Alanın daha önce orman bölgesi olarak tescillenmiş bir alan olduğunun bilgisini veren Başkan Toru, sözlerine şöyle devam etti, “Bu alanı belediyemiz 10 yıl öncesine kadar mesire alanı olarak kullanmak üzere de ufak tefek rötuşlarla kullanıma açmış. Ancak son 6-7 yıldır burası kapalıydı, herhangi bir çalışma da yapılmamıştı. Bakımsız kalmıştı. Yolların, tesisin bakımları yapılmamıştı. Ve burada Maliye Hazinesi ile Orman Bakanlığı arasında da mülkiyet noktasında dava vardı. Her iki taraf da bu alanın kendilerine ait olduğunu iddia ederek konu adli mecraya taşındı.  İş yargıya taşındı mı, uzun yıllar devam ediyor. Biz göreve gelir gelmez bu davaya müdahil olduk. Davaların seyri de Meram Belediyesi’nin davaya müdahil olmasıyla hızlandı. Sonuç olarak dava Maliye Hazinesi adına kazanıldı. Ancak şu anda temyiz sürecinde. Bir tarafta Maliye Hazinesi bir tarafta Orman Bakanlığı olunca, dava olduğu için iş yapmak zorlaşıyor burada. İş yapamıyorsunuz. Biz davayı hangi taraf kazanırsa kazansın, işimizi yapalım düşüncesiyle yola çıktık. Bu anlamda ilerde sıkıntı yaşamamak için işimizi garantiye aldık. Hem Orman Bakanlığı’ndan bu alanı kiralama yoluna gittik hem de Maliye Bakanlığı’na başvurarak bu alanın Başbakanlık onayıyla tahsisi yoluna gittik. Bu noktada davayı, Maliye Hazinesi kazanmış olsa da sıkıntıya düşmeyecek, Orman Bakanlığı kazanmış olsa da yine kiralama yaptığımız için çalışmalarımız konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktık. Mülkiyet sorununun çözümü ile başlayan süreç, burada yapacağımız tesislerle ilgili planlama ve projelendirme ile devam etti. Son 2 yıldır da buradaki çalışmalar hızlandırıldı. Çünkü vatandaşımız artık yaz döneminde yeşil alanlara, mesire alanlarına, spor alanlarına, yürüyüş alanlarına ihtiyaç duyuyor. Burası da bu anlamda bulunmaz bir nimet. Havası çok temiz, ağaç dokusu oldukça güzel, merkeze de yakın bir yer.”

DUMANLI DUMANSIZ ALAN AYRILDI

Durlukırı Kültür Parkı içerisinde yer alan çalışmaların detaylarını paylaşan Başkan Toru, çalışmalara alan içerisindeki yolların düzenlenmesiyle başladığını söyledi. Yolların tamamının düzenlendiğini, parke, bordür çalışmasının yapıldığını söyleyen Başkan Toru, “Mescit, sosyal tesisler, tuvaletlerimiz hepsi elden geçerek yenilendi. Daha sonra da girişten itibaren ateşli ateşsiz piknik alanlarını ayırdık. 60 bin metrekarelik bir alanı ateşsiz piknik olarak düzenledik. Çünkü burası yola yakın bir alan. Seydişehir-Antalya yolundan gelenler, Dutlu Yolu’nu kullanıyor. Dutlu Yolu’nda da parkın yola kısmında oluşacak duman nedeniyle hem görüşü engellemeyelim hem de kötü bir görüntü vermeyelim istedik. Ateşli piknik alanını daha geriye çektik” ifadelerini kullandı.

FARKLI YÖNTEMLERLE GÖRSEL ŞOV SUNULDU

Alan içerisinde 10 bin metrekarelik yapay bir gölet oluşturulduğunun bilgisini veren Başkan Toru, sözlerine şöyle devam etti, “ Yapılan gölet sürekli olarak suyun akışını sağlayacak şekilde dizayn edildi. Göletin rotasına oturan bir Osmanlı Kır Kahvesi Restoranımız var. Gölet ve yaptığımız bu tesisle birlikte bu alan bir entegre yapı arz ediyor. Yine park içerisinde çocuk alanlarımız, yürüyüş alanlarımız mevcut. Yürüyüş alanlarımızda farklı yöntemler kullandık. Traversler, kumlamalı parke, kütük yollar hepsi birbirinden farklı. Böylece park içerisinde görsel şov sunduk. Yine ateşli piknik alanlarında farklı kamelya yöntemlerini kullandık. Özellikle Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere farklı bölgelerde kullanılan ‘Tavlan’ denilen farklı bir oturma grubunu geliştirdik. Bizim insanımız oturarak yemek yemeyi seviyor. Masayı çok fazla kullanmıyor. Buna uygun bir şekilde, kendi atölyemizde üretimini yaptırarak bu oturma gruplarını alana serpiştirdik. Ailecek oturup rahatlıkla yerde yemek yenebilecek alanlar oluşturmuş olduk. Yine çim kızağını yaptık. Bu da Konya’da ilk. 2 parkurlu olan çim kızağımız 150 metre uzunluğunda. Çim kızağımız da farklı illerdeki örnekleri incelenerek kendi atölyelerimizde üretildi. Gayet de başarılı bir çalışma oldu. Kendimiz ürettiğimiz için maliyeti de oldukça düşük oldu. Neredeyse satın aldığımızda oluşacak fiyatın 5’te birine denk geldi. Bayrak Tepemiz var yukarıda. Büyük bir bayrak inşa ederek, parkımızda Al bayrağımız dalgalanmasını sağladık.” “Yine futbol alanları, basketbol alanları, piknik alanları, gür bahçesi, lavanta bahçesi alanda bulunuyor” diyen Başkan Toru,  Konya’nın üzüm bağlarının da burada yaşatılacağını söyledi. Toru, “Konya’nın meşhur üzüm bağları alanını burada oluşturduk 10 bin metrekarelik bir alanda. Çeşitli meyve ağacı bahçesi canlandırıyoruz. Tüm alanlar halka açık olacak. gül bahçesi de özellikle reçellik ve kokulu gülden oluşturuyoruz. Mor salkımlardan oluşturulan bir yürüyüş yolumuz yine bu alanda mevcut. İnsanlar yürürken görsellik istiyor. Gelin-damat, nişanlı çiftler bu mor salkımların olduğu yürüyüş yolunda güzel bir fotoğraf alanı yakalayacaklar. Baya da uzun bir tünel oldu. Yine macera parkurumuz, seyir terasımız, çocuklar için farklı oyun grupları ile beraber, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmak açısından etkinlik alanı oluşturduk. Festival alanı oluşturduk. Bu alanda Kıl çadırlar, yöresel ürünlerin bulunabileceği stantlarla beraber etkinlik alanı oluşturduk” dedi. 

SADECE PİKNİK ALANI OLARAK DÜŞÜNÜLMEDİ

Başkan Toru, Dutlukırı Kültür Parkı düzenlemesini sadece bir piknik alanı olarak düşünmediklerini, projenin çok yönlü bir alan olarak düşünüldüğünü belirterek şunları dile getirdi, “Burada şuanda çok amaçlı bir alan oluşturuyoruz. Sadece piknik alanı olarak düşünülmedi. Vatandaşımız piknikle beraber yürüsün, gezsin, spor yapsın, kültürel etkinlikleri görsün, görsel bir şölenle karşılaşsın istedik. Bu nedenle tüm bunları burada topladık.  Burada kültürel etkinlikler de yapacağız. Hatta açılışımızı 2018 Hıdırellez’de düşünüyoruz Allah nasip ederse. Orada 1 hafta sürecek etkinlikle beraber açılışını yapmış olacağız. Açılmasıyla birlikte bu alanın dolup taşacağına inanıyoruz. Ulaşım sorunumuz yok alanla ilgili. Parkımıza araç da alıyoruz dışardan. Belli alanlarda otoparklar oluşturduk. Vatandaşlarımız parka girerek bu park alanlarına araçlarını koyabilecek. Manzara olarak gerçekten Konya’nın en güzel manzarasına sahip bir alan. Parkın yukarısına çıkınca Konya tamamen ayaklarınızın altında. Aydınlatmalarla birlikte bu alan gerçekten güzel bir yer olacak.”

YEŞİL DOKU YENİ DİKİMLERLE CANLANDIRILDI

Bölgenin yeşil dokusunun oldukça eski ve güzel olduğunu ifade eden Başkan Toru, bazı boş kalan alanların da yeni dikilen fidanlarla doldurulduğunu dile getirdi. Bu notkada bölgeye çok sayıda yeni fidan dikildiğinin bilgisini veren Başkan Toru, “Mevcuttaki ağaç dokusu üzerine neredeyse ikiye katlayacak şekilde farklı ağaç türlerinde ağaç dikimi yaptık. Bu nedenle 3-5 yıl sonra buranın zaten güzel olan yeşil dokusu, daha da güzel hale gelecek. Ben iddia ediyorum, doğal ve yeşil dokusuyla bu alan Konya’nın en güzel alanı. Gedavet rüzgarlarının geçtiği bir bölge. Havası çok güzel ve temiz. Bu da tabi bu alanı özel hale getiren bir unsur” diye konuştu. 

MERAM DERE ISLAHI DEVAM EDİYOR

Ayrıca Başkan Fatma Toru, Meram Dere’de yapılan ıslah çalışmalarını da anlattı. Bölgedeki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Başkan Toru, şu bilgileri verdi, “Meram Dere’nin ıslahı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’müz Meram Dere’nin ıslahı ile ilgili ihaleyi yapmıştı. İhaleyi alan firma, derenin yan kolları ile ilgili ıslah çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalar biter bitmez, bizim projelerimiz de hazır. İnşallah 2018 bahar ayı birlikte bizim çalışmalarımız da orada başlayacak. Muhtemelen 2018 yılı başında burayı açarız, 2019 yılı başında da Meram Dere Vadi Rekreasyon çalışmasını bitiririz diye düşünüyorum. Çalıştığımız alanlar küçük alanlar değil, çok büyük alanlar. Mahallelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik küçük ölçekli koruluklar ve parklar da yapıyoruz.”

ABDULLAH AKİF SOLAK / MUHAMMED ESAD ÇAĞLA