Otomotiv yan sanayinde Türkiye hatta dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden olan Konya’da sektör her geçen gün gelişiyor. Otomotivin teknik aksamındaki parçaların neredeyse tamamına yakını Konya’da üretilebiliyor. Otomotivin en önemli 4 parçasından bir tanesi olan krank üretiminde Genmot dünya markası olma yolunda ilerliyor. Türkiye ve Konya’nın ilk krank üreten markası olan Genmot, 132 ülkeye ihracatı ile Konya’dan dünyaya açılıyor. Dünyaca ünlü markalarda Konya’da Genmot tarafından üretilen krankları tercih ediyor. 18 bin metrekare kapalı alan sahip firmanın 250’ye çalışanı bulunuyor. Fabrikanın kapılarını dergimize açan Genmot Fabrika Koordinatörü Hasan Küçük, Genmot hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 

TÜRKİYE’DE İLK BİZ ÜRETTİK

Türkiye’de krank üretimini yapan ilk firma olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Hasan Küçük, “Konya sanayisinde ilk bu işe başlarken en iyisi yapacağız diye yola çıktık. Bu işi Türkiye’de ve Konya’da ilk yapan firmayız. Krankta dünya markası olmak istiyoruz. Türkiye’de krank denince Genmot akla geliyor, bunu dünyaya yaymak istiyoruz. Bütün bölgelerde aranan marka olmak istiyoruz. Çünkü krank üreticisi dünyada yok denecek kadar az. Mesela Avrupa’da bizimle beraber sadece 3 tane var. Bir tanesi biziz. İspanya’da iki tane var. Amerika bölgesinde sadece Brezilya’da var, Çin’de bir tane var, Hindistan’da bir tane var. Krank üretimi çok zordur. Mesela Türkiye’de irili-ufaklı 19 tane firma kapandı. Halen de merdivenaltı yapan ve çok fazla şikayet alan firma var. Bunlar sektöre zarar verdi. Çünkü en riskli ürünü üretiyorsun, en önemli ürünü üretiyorsun. Çok dikkatli çalışmamız lazım” dedi. 

132 ÜLKE İLE DÜNYAYA AÇILIYORUZ

Küçük, “2013 yılında 132 ülkeye ihracat yaptık. Yüzde 47 ihracat ile çalışıyoruz. Güney Amerika, Avrupa, Güney Afrika, Ortadoğu’ya ihracat yapıyoruz. Meksika’da büyük bir distribütörümüz o bölgeye dağıtıyor. 5 ülkede yerimiz var Cezayir, Rusya, Amerika, İran ve Irak olmak özere. Orada araçlarımız, personelimiz var. Ürünlerimiz dünyada tercih ediliyor” ifadelerini kullandı. Dünyaca ünlü markların OEM tedarikçiliğini yaptıklarını vurgulayan Hasan Küçük, “Isuzu’nun, TÜMOSAN’ın ve Lada’nın OEM tedarikçisiyiz. TEMSA’nınKomatsu ve Mitsubishi markaları da artık bizi tercih ediyor. OEM ve OES sistemi ile birçok markaya ürün veriyoruz” diye konuştu. Brezilya’da bir dövme fabrikasının yüzde 7’sine ortak olduklarını dile getiren Küçük, Avrupa’da da bir dövme fabrikasını alma girişimlerinin devam ettiğini, Genmot’un Avrupa’da bir tesise kavuşması için çalıştıklarını belirtti. 

ÜRÜNLERİMİZ TAKLİT EDİLİYOR

Genmot’un ürettiği krankların taklit edildiğini belirten Küçük, “Bizden ayrılıp krank üreten arkadaşlar oldu. Taklit edildik. Sadece Türkiye’de değil Polonya, Sudan ve Çin’de taklit edildik. Bizim ürünlerimizi Made İn China yazarak üretmişler. Biz de Çin’e 2 milyon dolarlık maddi ve manevi tazminat davası açtık” dedi. 

HEDEF TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK FİRMALAR ARASINA GİRMEK

Genmot’un hedeflerinden de bahseden Küçük, “İlk hedefimiz Türkiye’de ilk bin firma içine girmek. İkinci hedefimiz şu an büyük bir OEM firmasıyla görüşme yapıyoruz Almanya’dan. Onlar için AR-GE çalışması yapıyor, yeni bir ürün tasarlıyoruz. Bu firmayla çalışmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra tabi kendi içerimizde 5 yıllık, 10 yıllık planlarımız var” diye konuştu. 

İNSAN KAYNAĞINA YATIRIM YAPIYORUZ

Son yıllarda en büyük yatırımı insan kaynağı üzerine yaptıklarını belirten Küçük, “2009 yılında yönetim ve üretimde bir sistem kurduk. Yeni personeller getirdik. Bu personellere bir yıl sadece eğitim verdik.Danışmanlarımız ve üniversiteden çalıştığımız ekibimiz çok güzel işler çıkardı. 2009’da ekibimizi kurduktan sonra yüzde 38 bir büyüme gerçekleştirdik. Şu an Konya’nın en iyi çalışma ekiplerinden bir tanesine sahibiz” dedi. Küçük, asıl amaçlarının Konya’ya katma değer kazandırma uğraşında olduklarını sözlerine ekledi.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim