Türkiye’nin en büyük tarım arazilerinin yer aldığı önemli bölgelerden olan Konya Ovası, özellikle tahıl ürünleri konusunda ülkenin ihtiyacına büyük ölçüde cevap verebilen bir potansiyele sahip. Ancak buna karşın, bazı bölgelerde tarım arazilerinin bir bölümünün sulanamaması, Konya bölgesinin potansiyelini tam olarak kullanmasını engelliyor. Sulanabilir arazilerin artırılması gereken bölgelerin başında da Altınekin bölgesi geliyor. 779 bin dekar araziden oluşan Altınekin bölgesi, buğday ve arpa başta olmak üzere birçok ürün yetiştirilen önemli bir tarım arazisi olan bölge olarak dikkat çekiyor. Altınekin’e Türkiye’nin en büyük arazisine sahip ilçelerinden biri olan Cihanbeyli ile Kulu ve Sarayönü de eklenince, bu bölgenin tamamı önemli tarım arazilerinin olmasıyla kendini gösteriyor. Ancak bölgenin en büyük sorunu olan su konusunda herhangi bir adım atılmaması, bölge çiftçisini tedirgin ediyor. Çünkü her geçen yıl bölgede yeraltı suyu çekiliyor. Bu durum çiftçinin arazilerini verimli bir şekilde kullanmasını engellerken girdi maliyetlerini de artırıyor.

SU GELMEZSE ALTINEKİN ‘ATILEKİN’ OLACAK

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu göreve geldikleri günden bu yana bölgenin su ihtiyacına dikkat çektiklerini ve bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek,

“Göreve geldiğimiz günden bu güne dış havzalardan Konya’nın kuzeyi dediğimiz Altınekin , Cihanbeyli, Kulu ve Karatay bölgesinin su ihtiyacı olduğunu yetkili isimlere göreve geldiğimiz günden bugüne kadar ifade ediyoruz.  Bizim ilçemizin ilçesi Altınekin. Altın gibi ilçe. Eğer Altınekin ve bölgesine dış havzalardan su getiremezsek Altınekin’in ismini değiştirmemiz lazım. Çünkü su gelmediği zaman topraklar altınlığını yitirir ve atıl vaziyete geçer. Altınekin ve bölgesine dış havzalardan mutlaka su gelmesi gerekiyor. Çünkü bölgede 10-12 desen ürün yetişiyor. Su olmazsa yıllarca emek emeğe bu seviyeye gelmiş olan Altınekin’deki tarımsal birikim ve hafıza bir anda yerle bir olacak” dedi.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR NETİCE VERDİ

Yetkili tüm birimlere dosya dosya raporlar sunduklarını ve nihayetinde olumlu bir neticeye vardıklarını dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bizler yetkililer ile görüşerek su talebimizi belli bir yere kadar getirdik. Bizlerin çağrısına PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk da Konya’nın kuzeyine su getirmesi gerektiği ile ilgili açıklamalarda ve desteklerde bulundu. DSİ’nin hazırladığı bir çalışma var. Ermenek ve Akçay barajlarından Konya bölgesine su transferleri yapılacak.  Bu su Konya Bölgesine akarken, Altınekin’de bu projeni içerisine dahil. Bizim çabamız ve çalışmalarımız sonucu bu projeye Altınekin dahil oldu. Bu projeye biranca başlayarak, bölgeye suyu biran önce suyu akıtmamız lazım. Bizler hem oda olarak, hem de çiftçilerimiz bu projenin biran önce hızlanmasını istiyoruz. Altınekin, Cihanbeyli, Kulu, Sarayönü gibi bu bölgelere dış havzalardan su getirilmeli. Ermenek Barajı, Akçay ve Kızılırmak’tan gelecek suya talibiz. Kızılırmak’taki suyu kış aylarında bize verebilirler. Yaz aylarında o bölge yine Kızılırmak suyunu kullanır, o bölgedeki çiftçiler de mağdur olmaz. Kış aylarında o su boşa akıyor. Bizler suyun kullanılmadığı kış aylarında bölgemize baraj ve gölet inşa edilerek getiren suyun depolanarak, yer altı suyunun beslenmesini istiyoruz. Konya’nın kuzeyine Kızılırmak ve Ermenek’ten su getirir ise, topraklarımız suya kavuşmuş olur.  Bölgede bulunan güzel ve verimli topraklar var, ancak te eksikliği bu toprakların su. Su olmazsa bizler bölgemizde tutunamayız. Su olmazsa toprağımızı nasıl işleyeceğiz? Sulu tarımın olmadığı yerde geçim olmaz. Bu devirde sulu tarım yapamayan çiftçi ne kendisinin istihdamını yapabilir, ne de başka birisinin istihdamını yapabilir. Bizler suyu oldukça önemsiyoruz ve suyun bir an önce bölgemize ve çevresine getirilmesini istiyoruz. Güçlü bir hükümetimiz var. Güçlü bir devletimi var. Su devletimiz için hiçbir şey değil. Siyasetçilerimizin su talebimizi dikkate almalarını istiyoruz” dedi.

‘BÖLGEMİZE BİRAN ÖNCE SU İSTİYORUZ’

Altınekin bölgesine biran önce su istediklerini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Su konusunda yetkiler ile görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Yetkililer bizlere suyun şu tarihte yada şu zaman gelecek diye bir ifade kullanmıyorlar. Ancak bizler bölgemize suyu biran önce yetkililerden istiyoruz. Suyun biran önce bölgemize gelmesi gerektiğine inanıyoruz.  Ben ve ekibim her yıl kış aylarında Altınekin’in köy ve mahallerini geziyorum. Çiftçilerimizin sorunlarını dinliyorum. Çiftçilerimiz sorunlarını ve taleplerini dinliyoruz. Çiftçilerimiz bizlere en çok su sıkıntılarını dile getiriyor ve bu su sorununun da biran önce çözülmesini istiyor. Altınekin’de bulunan vatandaşlarımız geçimlerini tarım ile gerçekleştiriyor. Altınekin’de altın gibi ürün yetiştirmek için su istiyoruz. Sesimizi bölge siyasetçilerin duymasını ve bölgemize biran önce su getirilmesini istiyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim