Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da çiftçiler yeni dönem ekimlerine Ekim ayı itibari ile başladı. Sulanabilir alanlarda tohumların toprakla buluşması için uygun ortam, yapılan sulamalar ile sağlanıyor. Böylece bu alanlarda yapılan ekimler neticesinde toprakla buluşan buğdayların çimlenmesi sağlanabilecek. Ancak kıraç alanlar için durum böyle değil. Tohumun toprakla buluşması için oluşacak en uygun tav hali gerekli yağışlar gelmeyince sağlanamadı. Bu nedenle uzmanlar çiftçilere Kasım ayının başına kadar beklenme tavsiyesinde bulundu. Ancak zaman da oldukça daralmış durumda. Önümüzdeki 10 gün içerisinde özellikle kıraç alanların yağış almaması halinde, buğday tohumunun çimlenip çıkmasına yetecek nem ortamı oluşmayınca, tohumlarda ölümlerin meydana gelmesinden endişe ediliyor. 

BUĞDAYDA ZAMAN DARALDI!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, şu anda ekimlerin hızlı bir şekilde devam ettiğinin bilgisini verdi. Ekimler için toprağın tava gelmesi gerektiğine dikkat çeken Çalış, bu nedenle çiftçilere bugüne kadar beklemesi gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulunduklarını ancak sürenin de hayli daraldığını belirterek şunları söyledi, “Bu yıl durum geçtiğimiz yıldan daha iyi. Çünkü Ağustos’ta, Eylül başlarında bir miktar yağış düştü. En azından bu yağışlar toprak hazırlığına müsaade ediyor. Ama tohumu toprağa buluşturacak tav oluşmadı. Üreticilerimizi 5 Kasım’a kadar bekleyebilirsiniz şeklinde uyardık. Ama artık bekleme zamanı da geçiyor. Meteorolojinin verdiği bilgi, önümüzdeki hafta 3 günlük bir yağışlı havanın gelebileceği yönünde. İnşallah bu yağışlar gerçekleşirse, ekimlerin hemen yapılması gerekiyor. Üreticilerimizi bu zamana kadar bekleme tavsiyesinde bulunduk ama artık buğday için bekleme zamanı da geçti. Üreticilerimizin şu anda yapması gereken olay, toprak hazırlıklarını bitirsinler. Önümüzdeki 10 gün içerisinde olabilecek yağışları bekleyip yağış gerçekleşmezse, bitkilerin gelişimini sağlayan zamanın geçmemesi için ekimlerini yapmaları gerekiyor. Arpa için daha zaman var. Arpa için Şubat’a kadar bekleyebiliriz. Ama buğday için zamanımız daralıyor. Bölgemizde ekilen buğdaylar kışlık buğdaylar. Bunun gelişebilmesi için de 210 günlük bir zamana ihtiyaçları var. Zaman daraldığından ekimlerin gerçekleşmesi gerekiyor. Ekenler zaten ekti. Ekmeyenler de meteorolojinin verdiği bilgiler doğrultusunda, toprağı hazırlayıp, yağış gerçekleşince tohumla toprağı buluştursunlar. Üzerine yağan yağış da mükemmel bir can suyu oluşturur.”

YAĞIŞ OLMAZSA TOHUM ÖLÜMLERİ YAŞANABİLİR

10 gün içerisinde yağış olmamasından endişe ettiklerini belirten Çalış, “Sulu alanlarda zaten sıkıntı yok. Ekim’in başında da eken çiftçimiz sulamayla da çıkışı sağlayabildi. En önemli sıkıntı, tohumun şişmesine yetecek kadar olan nem var ama tohumun çimlenip çıkmasına yetecek olan nem yok. Bu alatava dediğimiz durumun yakalanmadığı durumlarda tohumda ölümler meydana geliyor. Geçen yıl hatırlarsanız kış ve İlkbahar ayında çok güzel bir yağış görmüşsek de bu alatav dediğimiz dönemde yaşanan sıkıntıdan dolayı ciddi bir zayiat verdik. Şu anki korkumuz da bu” şeklinde konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim