Araçların tır TIR dorselerine ve kamyon kasalarına arkadan çarpmasıyla birlikte meydana gelen trafik kazalarında, can kayıplarına yol açması gün geçtikçe artıyor. Aracın iç hacmi tamamen dorse veya kasanın altında kaldığı için ölüm oranlarının ve hasarın bir hayli fazla olması gözlemlendi. Can kayıplarının azalması ve hasarın en aza indirilmesi için yetkililerden yardım bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, bu tür kazaların önlenmesi amacıyla düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Araçların TIR'lara arkadan çarpmasıyla meydana gelen trafik kazalarında, can kayıplarına yol açmaması ve hasarın en aza indirilmesi için TIR dorselerine monte edilebilen darbe sönümleyici tampon takılarak kazaların önüne geçilebilecektir” dedi.  Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise yeni üretilmekte olan TIR'ların tasarımlarının bu kazalar dikkate alınarak üretilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

KAZALARIN ÖNLENMESİ İÇİN YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

TIR dorselerinin ve kamyonların arkasında ki yüksekliğin kazalarda can kaybını beraberinde getirdiğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun,

“Kaza anlarında araç duramayarak dorse veya kasa altına sıkışmaktadır. Bu kazalarda ölüm oranı çok yüksek çünkü aracın iç hacmi tamamen dorsenin altında kalıyor. Güvenlik standartları kapsamında dorsesinin veya kasanın altına metal bariyer yerleştirilmekte ancak bu metal bariyerin mukavemetinin düşük olduğu bilinmektedir. Ülkemizde araç imalatıyla ilgili üst kurum olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE özel düzenlemelerle azami güvenlik tedbirlerini üretici firmaların almasını istemeli ve denetlemesini sağlamalıdır. Bu kazaların önlenmesi amacıyla, yasal düzenlemeler  yapılarak ayrı bir Teknik Güvenlik Denetiminden geçirilmesiyle bu tür kazalarda can ve mal kaybı önlenecektir” diye konuştu.

TIRIN ARKASINA SÖNÜMLEYİCİ TAMPON YAPILIRSA CAN KAYBI AZALIR

Araçların tır dorselerine ve kamyonlara arkadan çarpmasıyla ilgili tampon önleminin alınmasıyla birlikte can kaybının azalacağını dile getiren Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun,  sözlerine şu şekilde devam etti: “Dorselere monte edilebilen darbe sönümleyici tampon takılarak kazaların önüne geçilebilecektir. Dorselere takılabilen söz konusu darbe sönümleyici tampon ile kazalarda yaralanmaların önüne geçilmesi, hasarların en aza indirilmesi ve en önemlisi can kaybı yaşanmaması sağlanacaktır. Dorsenin en arka kısmına darbe sönümleyici bir tampon sistemi tasarlanarak, dorsenin arkasındaki araç duramayıp darbe sönümleyici tampona çarptığında enerji, tampon tarafından absorbe edilerek TIR'a çarpan aracın dorsenin altına girmesini engelleyebilir. Mevzuatlarda detayları olmasa dahi üretici firmalar azami güvenlik şartlarına uygun olarak üretim yapmalı, ülkemizde araçların ve yolcuların güvenliğinden sorumlu olan bakanlıklar ve kamu kurumları denetim görevlerini yerine getirmelidir. Ülkemizin kabul ettiği yeni AB mevzuatları sonucu trafiğe çıkan araçların teknolojik gelişmişliği karşısında, özellikle ticari araçların teknik denetiminin yetersizliği bu tür kazaların artması ile iyice ortaya çıkmaktadır” 

TIRLARIN TASARIMI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMELİ

Eski tır ve kamyonların yerden yüksek olduğunu ve kazalarda can kaybına yol açtığını dile getiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik,

üretici firmaların TIR'ları üretirken tasarım noktasında yeni önlemler almaları gerektiğine de dikkat çekerek cümlelerini şu şekilde aktardı: “Günümüzde araç sayısının artması ile birlikte bu tip kazaların arttığını da gözlemlemekteyiz. Şu anda yeni üretilen TIR'ların dorseleri yere biraz daha yakın oluyor ama eski kamyonların yere yakın olması söz konusu değil.  Otomobili ile seyir halinde iken TIR'a arkadan çarpan sürücü dorsenin yüksekliği nedeniyle sıkışıyor ve buda maalesef ki kazalarda can kaybını artırıyor. Bunun için kesinlikle bir önlem alınması gerekiyor. Tabi buda genelde araç teknolojisi ile alakalı oluyor. Bu araçların üretimi genellikle yurt dışında üretiliyorsa çözüm üretilmesi gerekir. Bu tip olayları inceleyen ve dikkate alan insanlar var. TIR'ların ve araçların tasarımını yapan kişiler, tasarımı yaparken buna dikkat ederse kazalarda can kaybının önleneceğini düşünüyorum. Ayrıca TIR'ların arkasına yapılacak olan bombeli ve esnek bir tamponda can kaybının önlenmesine yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.  

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim