Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Konya'ya kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Yetkililer vatandaşları ve çiftçileri ani sel, su baskını ve dolu riskine karşın uyardı. Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre yağışların Pazartesi ve Salı günü de gök gürültülü sağanak yağışlı olacağı bildirildi. Bu günlerde dolu riskine karşın vatandaşlar ve çiftçiler uyarılırken ziraat uzmanları, çiftçilerin bu tür doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırması gerektiğini vurguladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, hububat alanları için riskin fazla olduğunu dile getirerek, bu tür yağışların verimi ve kaliteyi düşüreceğini vurguladı. Soylu, “Dolu şeklinde gerçekleşecek olan yağışların çiftçilere zarar verme ihtimali var. Hububatta, başaklarda çıktığı için bu saatten sonra yatan bitkilerin de doğrulması çok zor” dedi. 

“HAFİF YAĞIŞLARDA BİLE BİTKİLERİN YATMA RİSKİ ÇOK FAZLA”

Dolu şeklinde gerçekleşecek olan yağışların bitkilere zarar vereceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, çiftçilerin bu kapsamda tarım sigortalarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak,  “Bu dönemde gelecek olan yağışlar aşırı sıcak bir periyottan sonra genellikle dolu şeklinde oluyor. Hububat alanları için bu seneki risk biraz daha fazla. Ekim alanları da çok sık olduğu için bırakın doluyu, hafif yağışlarda bile ekinlerin yatma riski çok fazla. Hububatta, başaklarda çıktığı için bu saatten sonra yatan bitkilerinde doğrulması çok zor. Dolayısıyla bu tür yağışlar verimliliği ve kaliteyi düşürecektir. Normal şekilde olan yağışların kıraç alanlara faydası olur. Bu dönemki Nisan ayı, son 38 yılın en kurak ayı olarak geçti. Buradaki açığı kapatma açısından olumlu. Ama dolu şeklinde gerçekleşecek olan yağışların çiftçilere zarar verme ihtimali var. Burada da tarım sigortaları ön plana çıkıyor. Çiftçilerimizin önemli bir kısmı bu tür afetlere karşı, ekim alanlarını sigortalandırmaya başladı. Yaptırmayan çiftçilerimizde muhakkak tarım sigortalarını yaptırsınlar” diye konuştu. 

“DOLU YAĞIŞLARININ TARIM AÇISINDAN FAYDADAN ÇOK ZARARI VAR”

Ayçiçeği gibi bazı bitkilerde dolu yağışlarının tahribat oluşturduğunu dile getiren Başkan Soylu, bugüne kadar çiftçilerin yağışlardan dolayı zarar görmediğini belirtti. Bundan sonraki yağışlarda da zarar görülmemesi temennisinde bulunan Başkan Soylu şunları kaydetti: “Yağışlar genelde bölgesel olarak gerçekleşiyor. Hububat alanları için şuan işin sonuna gelmek üzereyiz. Çiftçilerimiz inşallah sağ salim hasat ve harmanı görürler. Bu şiddetli yağışların baharlık ürünler içinde sıkıntısı oluyor. Şeker pancarı, mısır gibi bitkiler, dolu zararına karşı daha dayanıklı bitkilerdir. Ama ayçiçeği gibi bitkilerde tahribat biraz daha fazla oluyor. İnşallah kazasız ve belasız bir tarım sezonunu tamamlamayı temenni ediyoruz. Bu tür yağışların olumlu yönü toprak nemlerine katkısıdır. Ancak şiddetli dolu yağışlarının tarım açısından faydadan çok zararı var. Geçtiğimiz 1 ay içerisinde zaman zaman dolu yağışları da oldu, ama bugüne kadar çok şiddetli bir zarar görmedik. İnşallah bu yağışların ardından da ciddi zararlar görmeyiz.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim