Dolhanlar Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği tarafından bu sene 7. si kutlanan “Dolhanlar Buluşma Günü” Belen Harmanı’nda gerçekleşti. Şenlikte çekilişten, geleneksel yemeğe kadar birçok organizasyon düzenlendi. Dolhanlar'da doğup büyümüş ve başta ekonomik olmak üzere çeşitli sebeplerle köyden ayrılmış olan hemşehriler, uzun yıllardan sonra tekrar görüşme, tanışma ve kaynaşma fırsatı buldu. 

Hiç aklımdan çıkmaz köyüm Dolhanlar

Dağlarında çok olur çiğdemler karlar

Kulağımda çan sesleri oğlaklar, davarlar

Yoğurt, süt, kaymak hele ayran

Kumpur şalga birbirini kovalar…

Adına şiirler yazılan Hadim’e bağlı, Konya’ya yaklaşık 96 km uzaklıktaki Dolhanlar Geleneksel Buluşma Günü yaz sıcağına rağmen yüksek katılımla gerçekleşti. 

Şenliğe Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ve AK Parti Hadim İlçe Başkanı Saffet Duran da katıldı. 

Etkinlikte açılış konuşmasını Dolhanlar köyü muhtarı İrfan İnan yaptı. Muhtar İnan, böylesi etkinliklerle birlikte ilişkilerin sağlamlaşacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “7. Dolhanlar buluşma günümüzü gerçekleştiriyoruz. Katılım beklediğimiz sayıdan 3-4 bin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Biz Konyalıyız. Bozkır oyun havalarını iyi biliriz ve güzelde oynarız.  Geleneksel yemeğimiz, oyunlarımız ve çekilişlerimiz olacak. Güzel bir organizasyon olacağını hissediyoruz. Vatandaşlarımızın yeniden buluşması anlamında bu tarz etkinlikleri destekliyoruz. Etkinlikte emeği geçen Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimoğlu,  köyümüzün derneği ve buraya gelerek, bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum”

“6-7 BİN HEMŞERİMİZ GELDİ”

Muhtar İrfan İnan’ın ardından Dolhanlar Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Başkanı Bilal İşlek, buluşma gününe beklenenden daha fazla katılım olduğunu ifade ederek, “Bugün çok yoğunuz. Güzel bir telaşımız var. Cumartesi başlayan programımızda yaklaşık 6-7 bin dolayında hemşerilerimiz buraya geldi. Herkes çok memnun gözüküyor. İstanbul, Bursa ve Muğla’dan  ziyaretçilerimiz şenliğimiz için geldiler. Bu kadar katılım açıkçası biz bile beklemiyorduk. Sizler buraya geldiniz bize de etkinliği layıkıyla yapmak düşer” diye konuştu.

Açılış ve selamlama konuşmalarıyla birlikte Bozkır Kaşık ve Hakiki Dolhanlar Ekibi sahne aldı. Geleneksel oyunlara gencinden yaşlısına, köy halkı da iştirak etti. Köyün genç delikanlıların oyunları izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Oyun havalarından sonra ise geleneksel Konya yemeği ziyaretçilere takdim edildi ve satılan biletlerle çekilişler yapılarak katılımcılara hediyeler dağıtıldı. 

48 PLAKALAR DİKKAT ÇEKTİ

Dolhanlar buluşmasında köye çevre vilayetlerde katılanların oranları fazlaydı.  Özellikle Muğla tarafından gelen katılımcılar, aile tarafından bağlı oldukları Dolhanlar’ı ziyaret ederek aile bağlarını güçlendirdiler. Etkinlikle ilgili konuşan Muğla ve Ege çevresinden gelen ziyaretçiler köylerine normal zamanda gelemediklerini ancak bu tarz buluşma ve şenlik organizasyonlarıyla senede bir de olsa gelip, gördükleri için memnun olduklarını dile getirdiler.

ETKİNLİK ESNAFA DA YARADI

Geleneksel buluşma günü yalnızca hemşerileri buluşturmadı. Aynı zamanda köy içerisinden ve dışından etkinlik için gelen esnaf ve satıcıları da olumlu etkiledi. Köye şenliğin ilk günü itibariyle gelen satıcılar yoğunluktan dolayı ilgiden mutluydular.  Bozkır’dan şenlik için gelen dondurmacılık işiyle uğraşan Mehmet Öztürk, “Sabah itibariyle bizler yerimizi aldık. Bu sıcak havada vatandaşlarımız bir nebze ferahlasınlar ve ihtiyaçlarını karşılamak adına dondurma satıyoruz. Sade, çikolatalı, limonlu, karamel birçok çeşit dondurma çeşidimiz var. Etkinlikteki yoğunluk işimizi arttırıyor” diye konuştu.

Muğla’nın Milas ilçesinden getirdiği zeytinleri ve zeytinyağını satan Arif Yüce kendi yetiştirdiği zeytinlerden zeytinyağı çıkardıklarını belirterek, “Zeytinler bizim kendi üretimimiz. Zeytinler daha olmamışken dalından topluyoruz. Daha sonra dilimledikten sonra bidonlarıma koyuyoruz. Haftada bir süzdüğümüz bidonlarımızı tatlandırıyoruz. Tatlandırmak içinde tuz döküyoruz. Sirke kesinlikle kullanmıyoruz. Vatandaşlarımızın isteğine göre tuzlu-tuzsuz ayarlıyoruz. Tuzsuz isteyen kişiler içinde tekrar süzüyoruz, tuzundan arındırıyoruz. Yağlı zeytinlerimiz 75 lira normal zeytinlerimiz ise 50 lira” dedi.    

VATANDAŞLARDAN YOL İSTEĞİ

Son olarak etkinliğe katılan bölge halkı programdan dolayı mutlu olduklarını dile getirerek köy ile ilgili isteklerini gazetemiz vasıtasıyla dile getirdiler. Vatandaşlar yollardaki çamurdan dolayı rahatsız olduklarını belirtti. Dolhanlar köyüne gelirken ulaşımın rahat olmasını isteyen  bölge halkı, saman çekmek ve hayvancılık için yollarının daha düzgün olmasını yetkililerden talep etti. 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim