Son dönemde hükümet politikası gereği şehirleşmeye verilen önemle, Konya adeta baştan aşağı yenileniyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının yanında, sosyal alanlar, eğitim ve kültürel odaklı çalışmalar, yeşil alanlar adeta şehrin dört bir tarafını sarmış durumda. Konya’da bu başarılı şehirciliğin en güzel örneği de Selçuklu İlçesi olarak dikkat çekiyor. İlçe bünyesinde bulundurduğu üniversite ve sanayi alanlarıyla, gelişime elverişli arazisiyle son yıllarda yenilenen yüzüyle Konya’nın gözde ilçesi haline geldi. Yatırımların devam ettiği ve yenilenerek gelişimini sürdüren Selçuklu İlçesi, bundan sonraki süreçte de kendini gösteren ilçe statüsünü koruyacak gibi görünüyor.

ADETA YENİ BİR ŞEHİR KURULDU

Son yıllarda artan planlı şehirleşmeyle birlikte önemli bir gelişim ivmesi yakalayan Selçuklu İlçesi, bu duruma yapılan yatırımların sonucunda ulaştı. Başarılı altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte, elverişli genişleme alanını iyi değerlendiren Selçuklu Belediyesi, bu gelişimi planlı bir şekilde sağlayarak ilçenin güzel bir görünüme kavuşmasını sağladı. Böylece Selçuklu’da adeta yeni bir şehir kuruldu.

AVANTAJI İYİ KULLANDI

Selçuklu İlçesi’nin ortaya koyduğu gelişim, elbette barındırdığı bazı önemli avantajların da sonucu olarak ortaya çıktı. Bu avantajlarını iyi değerlendiren Selçuklu Belediyesi, bu sayede ilçenin her alanda gelişim göstermesini sağladı. Bu avantajlardan biri Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi. Selçuk Üniversitesi’nin Selçuklu İlçesi’nde bulunması, Selçuklu Belediyesi’ne büyük katkılar sağladı. Bu durumu iyi değerlendiren Selçuklu Belediyesi, üniversitenin gelişimini de göz önünde bulundurarak, ilçeyi buna göre dizayn etti. Özellikle üniversiteye yakın mahallerde sosyal, kültürel, sportif ve yeşil alanları genişleten Selçuklu Belediyesi, böylece başarılı bir hizmet politikası ortaya koydu. Bu avantaj, Bakanlık yatırımları bakımından da Selçuklu Belediyesi’ne büyük katkılar sağladı.

YENİ GELİŞİM ALANLARI BERABERİNDE GELDİ

Selçuklu Belediyesi’nin şehircilik açısından ortaya koyduğu bu başarılı dönem, yeni dönem yatırımlarının da bu bölgeye yönlenmesini sağladı. Bu açıdan şehirde yeni kurulan Konya Teknik Üniversitesi’nin yine bu ilçede yer alacak olması, ilçenin potansiyelini de ortaya koymuş oluyor. Üniversite-Sanayi işbirliğinin en güzel örneklerini sergilemeyi hedefleyen Konya Teknik Üniversitesi’nin bir ayağı Organize Sanayi Bölgesi’nde bir ayağı da Ardıçlı bölgesi yakınındaki Fırat Caddesi üzerinde yer alan 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda kurulacak. Hem Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin hem de Ardıçlı bölgesinin Selçuklu içerisinde yer alması, Selçuklu’nun gelişimdeki başarısının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

YENİ ÜNİVERSİTE, YENİ KAMPÜS, YENİ BİR YAŞAM ALANI

Konya Teknik Üniversitesi’nin 2 ayağının da Selçuklu İlçesi içerisinde yer alması, üniversitenin kurulacağı alanlarda da yeni gelişmeleri ve büyümeleri beraberinde getirecek. Üniversitenin kampüs alanlarının kurulmasıyla ortaya çıkacak öğrenci potansiyeli nedeniyle, kampüs alanlarının çevresinin altyapı, üstyapı, sosyal, kültürel açıdan büyük bir gelişim göstermesi bekleniyor. Bunun sonucu olarak, bölgede yeni bir Bosna Hersek Mahallesi’nin oluşma ihtimali de ortaya çıkıyor. Bu durum Selçuklu’nun planlı gelişme çalışmalarıyla birleşince, bölgede yeni bir yaşam alanı da ortaya çıkmış olacak.

TOKİ’DEN CİDDİ PAY ALDI

Selçuklu İlçesi’nde yaşanan gelişmelere bağlı olarak artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlar daha da hızlandırıldı. Bunun sonucu olarak, Toplu Konut İdaresi’nin yaptığı konutlardan Selçuklu İlçesi büyük bir pay almış durumda. Son dönemde başlayan ve Konya’nın şuandaki en büyük sosyal konut projesi olarak devam eden Ardıçlı TOKİ Projesi de yine ilçenin gelişiminin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Sanayi çalışanları için de yapılan sosyal konutların burada yer alması, ileride sanayi ve Ardıçlı arasında oluşturulacak yeni bir ulaşım hattını da beraberinde getirebilir. Bunun yanında yine TOKİ ile birlikte bölgede artacak nüfus, Ardıçlı bölgesinin gelişmesine büyük katkı sağlayacak gibi görünüyor.

TOKİ VE ÜNİVERSİTE ENTEGRE OLACAK

Selçuklu İlçesi’ne kazandırılacak olan Ardıçlı TOKİ ve Konya Teknik Üniversitesi’nin yerleşkesinin aynı bölgede yer alması, bu bölgeye büyük hareket getirmesi bekleniyor. Selçuklu’da mevcut gelişim alanları düşünüldüğünde sanayi alanlarının olduğu bölge dışında neredeyse tek boş kalan bölge olan Ardıçlı’nın, bu sayede yakın dönemde yeni bir merkez olması bekleniyor. Böylece Selçuk Üniversitesi ile gelişim gösteren Bosna Hersek Mahallesi’nin bir benzerinin, bu bölgede de oluşması mümkün. Bu durum yine Selçuklu İlçesi’nin gelişime açık bir ilçe olduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor. Selçuklu Belediyesi’nin bugüne kadar ortaya koyduğu başarılı büyüme planlamalarının burada da devam etmesiyle, Selçuklu yakın gelecekte geldiği konumun üstüne çıkarak, daha farklı bir şehir görünümüne kavuşmuş olacak.

AMAÇ GELECEĞE GÜZEL BİR SELÇUKLU BIRAKMAK

Selçuklu Belediyesi’nin ortaya koyduğu başarıyı, Başkan Ahmet Pekyatırmacı güzel bir şekilde özetliyor. Başkan Pekyatırmacı’nın, “Selçuklu’da bugüne kadar önemli belediyecilik hizmetleri planlanmış ve uygulanmış, şehrin geleceğine yön veren ve planlı gelişmesini öngören çalışmalar yapılmıştır. İmar uygulamaları, altyapı asfalt, çevre, turizm, kültür-sanat ve sosyal içerikli çalışmalarla Selçuklu ilçesi yaşanabilir bir kent olma özelliğini sürdürmektedir. Geleceğin Selçuklusunu inşa ederken sosyal alanlarıyla, park alanlarıyla, diğer kültürel alanlarla, bulunduğu bölgeye de değer katacak şekilde olması için çalışıyoruz” sözleri, Selçuklu’da ortaya konan başarılı çalışmanın nedenini de ortaya koyuyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim