ÜNİVERSİTELERİ DAHA

YAKINDAN TANIYORLAR

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile UNILOOK, ‘Doğru Öğrenci, Doğru Tercih’ sloganıyla gerçekleştirilen ilk etkinlikten itibaren, üniversitelerin hedef kitlesindeki öğrencilerle, aday öğrencileri de hayallerindeki üniversiteler ile bir araya getiriyor. Aklında birçok soruyla gelen aday öğrencilerin, burada tüm sorularına cevap bulması ve mutlu ayrılması, katılımcı üniversitelerimizin memnuniyeti, mutluluğu UNILOOK Türkiye tarafından sağlanıyor. Üniversite Tanıtım ve Tercih Günleri Eğitim sektöründeki yurt içi ve yurt dışından birçok üniversiteleri bir araya getirmiş olup 20 bine yakın üniversite öğrenci adayını ağırlamış olduğunu söyleyen UNILOOK Türkiye görevlisi Caner Işkın, “Konya da düzenlediğimiz etkinliğimiz, ilk yılında toplamda 25 tane vakıf ve devlet üniversitesini öğrencilerle buluşturmuştur. Buradaki temel amacımız 12. sınıfta okuyan öğrenci kardeşlerimizin üniversiteler hakkında bilgi almaları ve istedikleri ya da tercih etmeyi düşündükleri üniversiteler ile henüz lisedeyken tanıştırmaktır. Bu üniversiteler hangi ildeler, hangi bölümleri var, hangi fakülteleri var, iş imkanları, mezun olduklarında ne gibi işler yapabilirler ve yurtları hakkındaki tüm bilgileri paylaşıyorlar. 26-27 Kasım saat 10-16 arasında tüm öğrencileri ücretsiz ağırlayacaktır. Ayrıca her saat başı seminerler düzenlenecek. Bu seminerlerin içeriği ise üniversiteli öğrencilere sınav kaygısı, sınav stresi, Rehber hocalara da kariyerleri ile ilgili ve gelişim hakkında bilgilendirme yapmaktır. Türkiye genelinde 25 farklı ilde gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİR ŞEHİR ÜNİVERSİTESİYİZ’

Üniversite ve bölümler hakkında bilgi veren KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Burada öğrencilerimizi sadece üniversitemize davet etmiyoruz. Nasıl bir kariyer planı yapmalıyım diye düşünen gençlere de rehberlik ediyoruz. Üniversitemiz konum olarak şehir merkezine en yakın üniversite olmasından dolayı tam bir şehir üniversitesi diyebiliriz. Ulaşım sıkıntısı olmayan ve sosyal imkanlardan sonuna kadar yararlanılabilen bir üniversitedir. Son derece modern binalara sahip. 160-170 metrekarelik bir alana kurulu bir üniversite. Türkiye’de bir ilk olan Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksek Okulu’nu kampüs içerisinde değil de Organize Sanayi Bölgesi’nde açmayı tercih ettik. Çünkü bu öğrencilerin sektörle iç içe olması önemli. Pilotaj bölümümüz de Eğribayat Köyü’nde 305 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi. Şu anda orada pist yapım işlemlerine başlamak üzereyiz. Bunlar dışındaki eğitim alanlarımız kampüs içerisindedir. 24 saat yaşayan bir kampüsümüz var” şeklinde konuştu.

‘EN İYİ ŞEKİLDE BİLGİLENDİRİYORUZ’

Fuara katılan Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Minel Özalan’da, “Konya Teknik Üniversitesi olarak UNILOOK ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen üniversite tanıtım ve tercih günlerinde yerimizi almış bulunuyoruz. Burada aday öğrencilerimizi en iyi şekilde bilgilendiriyoruz. Bu bilgilendirme genel olarak üniversitemiz, yerleşkemiz, üniversitemizin imkanları ve üniversitemizin bölümlerini kapsıyor. Konya Teknik Üniversitesi olarak 2 fakülte ve 1 meslek yüksek okuluna sahibiz. Genellikle öğrencilerimiz Konya bölgesinden geldiği için Konya’da bulunan üniversiteleri biliyorlar. Öğrencilerin en çok ilgi duyduğu ve merak ettiği şeyler üniversitelerin bölümleri oluyor. Öğrencilerimiz talepleri en çok mühendislik ve mimarlık bölümlerinde yoğun oluyor. 1. Sınıfta öğrencilerimize belli bir dil eğitimi veriyoruz. Yine yurt dışında okuma imkanları hakkında da bilgi veriyoruz. Dil yeterlilikleri olduğu takdirde öğrencilerimizi Erasmus ile yurt dışı eğitim programlarına gönderiyoruz” dedi.

‘İLK 100 BİNE İŞ GARANTİSİ’

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İletişim Uzmanı Serkan Yaman’da, “En önemli noktalardan bir tanesi yüzde 100 İngilizce eğitim veriyor olmamız. Sayısal ve eşit ağırlıktan ilk 100 bin ile gelen öğrencilerimize de mezun olduklarında Torku Şirket ve Fabrikalarında yüzde 100 iş garantisi imkanı sağlıyoruz. Şu ana kadar 7 tane öğrencimizi Michigan State Üniversitesine staja göndermiş bulunuyoruz. Bu öğrenciler 1 yıl hazırlık, 1 yıl lisans derslerinden sonra ABD’de staj yapabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip oldular. Ayrıca ilk 100 binden gelen öğrencilerimize aylık 300 TL cep harçlığı veriyoruz. Bu cep harçlıkları sıralamalar düştükçe daha da artıyor. Öğrencilerimiz mezun olduğu gün herkes iş ararken çoktan kariyer yolculuğuna başlamış olurlar. Üniversitemizin yeni kurulması bakımından çok sayıda öğrencimiz yok fakat çok kaliteli eğitimimiz var. Öğrenciler de bunun farkında ve her yıl açtığımız kontenjanları sonuna kadar doldurmuş oluyoruz. Eğitim iyi olduğu için öğrencilerimiz diğer taraflara da çok fazla takılmıyor” ifadelerini kullandı.

 ‘DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN FARKLIYIZ’

Öğrenim dönemi boyunca öğrencilere 1 yıllık iş deneyimi kazandırdıklarını dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sağlık Spor Tanıtım Müdürü Kıvanç Altay, “Öğrenci hem teorik eğitim alıyor hem de 3 farklı dönemde 3 buçuk aylık periyotlarla kendi seçtiği şirketlerde çalışma imkanı buluyor. Bu çalışmalar staj şeklinde algılanmamalı stajdan farklı ve daha kapsamlı bir çalışmadır. Türkiye’de farklı bir eğitim sistemi uygulayan üniversiteyiz. Bunu yapmamızdaki temel amaç, öğrenciler mezun olurken sektördeki detayları en ince şekilde öğrenmelerini sağlamaktır. Eğitimlerimiz diğer üniversitelerden farklı olarak ağustos ayına kadar devam ediyor. Yani 1 dönemde 1 buçuk dönemlik bir eğitim veriyoruz diyebilirim. Bu sayede öğrenci henüz mezun olmadan kariyer planlamasını yapabilecek düzeye ulaşmış oluyor. 70’i aşkın üniversite topluluğumuz var. Bu topluluklar hem iş dünyasındaki hem de bilim sanat alanındaki kişileri üniversitemize davet ederek onların bilgi ve becerilerinden faydalanıyoruz” diye konuştu.

 ‘KIBRIS’TAKİ TEK DEVLET ÜNİVERSİTESİ’

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) hakkında bilgi veren Ankara Bölge Koordinatörü Fatma Erik Çetinkaya, “Yükseköğretim Kurulu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin birlikte kurmuş olduğu tek devlet üniversitesidir. Kıbrıs’taki eğitim sisteminin ücretli olmasından ötürü devlet üniversitesi olmasına rağmen ücretli bir üniversitedir. Ücretli bir üniversite ancak öğrencilerimize çok fazla burs imkanı sağlıyoruz. 12 fakülte ve 5 yüksek okulda 100’ü aşkın program olan bir üniversitedir. 120 farklı ülkeden gelen öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Örneğin Mühendislik okuyan Öğrencilerimiz mezun olduklarında sadece Türkiye’de ya da sadece KKTC’de değil, dünyada mühendislerdir. Tıp fakültemiz Marmara Üniversitesi ile bağlantılıdır. Öğrencilerimiz 3 yıl DAÜ’de 3 yıl da Marmara Üniversitesinde eğitimlerini tamamlayarak ortak diploma alırlar. Üniversitemiz uluslararası ilişkilere ve bağlantılara çok önem verir. KKTC zaten yurt dışı olduğu için Erasmus ile değil fakat üniversitemizde bulunan farklı programlar ile öğrenci değişikliği yapmaktadır” dedi.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim