Gerek yazılı gerekte sosyal mecralarda yayınlanan bir habere göre, Türkiye’nin en tehlikeli 20 mahallesi arasında Konya Doğanlar Mahallesi de yer aldı. Doğanlar, yayınlanan bu haberlerde suç oranlarıyla ve tehlike potansiyeliyle ön plana çıkartılıyor. Ancak geçtiğimiz 10 yıllık süreçte Doğanlar Mahallesi’ndeki sosyo-kültürel değişim fark ediliyor. Doğanlar Eğitim, Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Ali Şengüler, mahallede yaşanan değişimi ve gelişimi gazetemize anlattı.

“ESKİDEN MAHALLEYE YABANCI GİREMEZDİ” 

Doğanlar Mahallesi’nde geçtiğimiz senelerde işlenen suçların yüksek olduğunu anlatan Muhammed Ali Şengüler, günümüzdeki bu anlayışın yavaş yavaş değiştiğini belirterek, “Bize büyüklerimizin anlattığı hikayelere göre eskiden mahallemize yabancı birisi giremezmiş. Hem dışarıdan birisi buraya gelmek istemez hem de mahalleli yabancıları sevmezmiş. Fakat şu an durum öyle değil. Artık dışarıdan kız alınıp-verilmeye başlandı, sohbetler arttı. Bu dışarıya açılım insanların bize bakışlarıyla da alakalı. İnsanlar bize nasıl davranıyorsa biz de aynı şekilde davranıyoruz. Bir zamanlar seni Doğanlar’a veririm bak diye korkutan aileler vardı. Yani bu korku çocukluktan da geliyor. Suç oranlarına gelirsek eskiye baktığımızda buralarda kavga ve gürültü eksik olmazdı. Son 10 yıla şöyle bir baktığımızda ise Doğanlar’daki suç oranının azaldığını da görüyoruz. Sorunların bittiği söylenemez ama azaldığı bir gerçek. Değişen jenerasyon ile birlikte algılarda değişmeye başladı” diye konuştu.

“15 TEMMUZ BİZİ DE ETKİLEDİ”

Mahallede yaşayan kimsenin suç işlemek istemeyeceğini ifade eden Şengüler, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Muhammed Ali Şengüler, “Mahallemizdeki insanların kültürel değişimi zamanla gerçekleşti. Fakat bazı insanlar halen daha kimliğimize bakıp ön yargı besliyorlar. İnanın buradaki herkes ekmeğini kazanıp, suça bulaşmak istemez. Örneğin hurdacılık ve simitçilik yapan kardeşlerimiz vardı bizim. Ancak Belediye kararı ile artık bu işi yapamıyorlar. İnsanların ekmekleriyle oynanmamalı ve kimliğe göre suç yapıştırılmamalı. Biz de her insan gibi kimliğimizi bilmeden, karar vermeden doğduk. Potansiyel suçlu veya kaçınılması gereken biri gibi bize bakılmamalı. Geçtiğimiz günlerde uyuşturucu ile ilgili burada yürüyüş yapıldı. Çünkü uyuşturucuyu satan kişi bile bu işi yapmak istemiyor, mecburiyetten yapıyor. Onun yerine Doğanlar kimliğine bakılmadan insanlar iş verseler, yetkililer buraya yatırımda bulunsalar işler çok kolay değişir. Mesela ülkemizden yurt dışında zulüm gören insanlara tırlarla yardım iletiliyor. Biz de bu yardımları destekliyoruz. Ama o tırlardan birisi bile bu mahalleye gelse onlarca kişi mutlu olabilir. Mahalleye gelip de siz ne istiyorsunuz, ihtiyacınız var mı diye sorun yok. Bizler uyuşturucu ve diğer suçlarla mücadele için Doğanlar Eğitim, Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni 3-4 yıl önce açmıştık. Derneğimizin çalışmalarında zararlı alışkanlıklara karşı bilgilendirme yapılıyor, yaklaşık 10-15 çocuğumuza eğitim desteği veriyorduk. Ancak 15 Temmuz’dan sonra dernek faaliyetlerimiz azaldı. Çünkü darbe girişimi ile birlikte kimse derneklere yardım yapmaz hale geldi. Bizlerde hiçbir suçumuz olmamasına rağmen yardım alamayınca faaliyetlerimiz durdu. Belki de önümüzdeki günlerde destek alamazsak derneğimiz kapanadabilir” dedi. 

DOĞANLAR YERİNE SULTAN MESUD MAHALLESİ

Doğanlar Mahallesi isminin önümüzdeki günlerde değişeceğini ifade eden Şengüler sözlerine şöyle devam etti, “Burada bir kentsel dönüşüm yapılmak isteniyor. Tapusu olan evlere belediye ev vereceğine dair bilgi var. Ama bu dönüşüm ne zaman olur, tapusu olmadan yaşayan vatandaşlar nereye gideceğine dair akıbeti bilmiyoruz. Doğanlar imajını kaldırmak için biz de kentsel dönüşüme destek veriyoruz. Bu doğrultu da Doğanlar isminin yerine Sultan Mesud Mahallesi ismini de kabul ediyoruz. 2019 veya 2020 yılında bu isim değişikliği olacak gibi görünüyor. Biz mahallenin ismini ve imajını değiştirmek için her şeyi yapıyoruz. İsteğimiz bu iyi niyetlere karşı yatırımlar olsun, insanlar bizden korkmasınlar. Birlikte güzel bir şekilde yaşamak istiyoruz” 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim