Domates, biber, patlıcan  gibi sebze fideleri tezgahlardaki yerini aldı. İlkbahar aylarında yetiştirilen sebze fidelerin birçok noktada satışına devam ediliyor. Pazarlarda satışa çıkılan fidelere en büyük ilgiyi bahçesi olan vatandaşlar gösteriyor. Yaz aylarında doğal ve taze sebzelerle beslenmek isteyenler fidecilerin yolunu tutuyor. Fide satıcıları Konyalıların fidelere gösterdikleri ilgiden oldukça memnun.

FİDE SEZONU ERKEN BAŞLADI 

Arzuman Tohumculuk Satış Yetkilisi Mustafa Kemal Sinop, havaların mevsim normallerin üzerinde gitmesi ile birlikte fide satışlarının erken başladığını ifade ederek, “Fidelerin toprakla buluşma mesaisi bu sene havaların sıcak gitmesi ve Ramazan ayının erkene gelmesinden dolayı fide sezonu erken başladı. Normalde Nisan 20’de başlayan sezonumuz, Nisan ayının başı itibariyle açıldı. Fide tohumlarını firma olarak Antalya’da bulunan seralarımızda kendimiz yetiştiriyoruz. Fidelerimizin tamamı organik ve fidelerimize garanti veriyoruz. Fide fiyatlarımız 30 kuruştan başlıyor, 3 TL’ye kadar devam ediyor. Konyalıların fidelerimize göstermiş olduğu ilgiden oldukça memnunuz. Konyalıların fidelere gösterdiği ilgi sayesinde bu sene hareketli ve bereketli bir sezon yaşayacağız. İşimiz sezonluk olduğu için işimize ve ürünlerimize özen gösteriyoruz” dedi.

FİDE DİKİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Fide dikecek vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Mustafa Kemal Sinop, “ Fide diri olmalı. Kuru maddece zengin olmalı.Fala genç ve yaşlı olmamalı.Fideler çok fazla boylanmamalı. Kalın ve kuvvetli olmalı, mümkünse üzerinde bir toprak bulunmalı ve fidelerin tümü aynı büyülükte ve gelişme döneminde olmalı. Fide alacak vatandaşlarımıza tavsiyemiz alacakları fideyi tüplü olarak almaları. Bağ şeklinde aldıkları fidelerin yanlış çıkması ve tutmama ihtimali var.  Müşterilerimiz bizlerden fidanı aldıktan sonra fideleri ya sabahın erken saatlerinde yada ikindin sıcağın geçmesinin ardından ekmeleri daha uygun olur. Bu şekilde ekilen fide’nin yanmasının önüne geçilir. Fideleri ektikten sonra bolca can suyu vermek gerekiyor. Onun ardından hafta’da iki gün sulayarak sebzelerin verilmesi beklenir. Fideler sadece tarla ve bahçelerde değil evlerin balkon kısımlarında ki saksılarda da yetişebilir” ifadelerini kullandı.

FİDE SATARAK EV EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYOR 

Yaklaşık 15 yıldır fide yetiştiriciliği ve fide satışı yapan Kezban Sargın, “15 yıldan itibaren fidan yetişçiliği gerçekleştiriyorum. Sabah 7:00 itibariyle Eski Garaj geliyorum, akşam da 19:00 buradan ayrılıyorum. Fidelerimi Lalebahçe’de bulunan Olcay Fidanlığında orada bulunan arazimde elemanlarım ile beraber yetiştiriyorum. Havaların sıcaklığına göre tohumları şubat ayında ekiyorum. Fidelerimi Nisan başında çıkıyor. Bu sene fideler hava sıcaklığı sebebi ile erken çıktı. Diğer satılan fideler Antalya’da yetişiyor ancak bizim fidelerimiz yerli.  Müşterilerimizin ilgisinden oldukça memnun.  Havaların bu sene erken gitmesi ile birlikte sezonumuz erken açıldı.Buda bizleri mutlu etti. Fide fiyatlarım 50 kuruştan başlıyor 2.5 TL kadar devam ediyor. Fidan hem satarak, hem de yetiştirerek ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Konyalılar Ağustos ayına kadar fidelerim ile buluşturuyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim