Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Faruk Çelik dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu karardan hayvan yetiştiricileri ve besiciler şikâyetçi oldu. Dişi düve kesimlerinin yasaklanmasına tepki gösteren besiciler açıklamanın Kurban Bayram’ına sayılı günler kala gerçekleştiğini belirterek bu kararın daha önceden alınması gerektiğinin altını çizdi. Fiyatlar, hayvan sayısı ve Bakanın açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulunan besiciler bu sene Kurban Bayramında yeteri kadar hayvanın olduğunu da söyleyerek fiyatların da hemen hemen geçen seneyle aynı olacağını vurguladı.

FİYATLAR BİRAZ ARTACAK 

Sorularımızı yanıtlayan besici Adil Mutlu, kurban fiyatlarının geçen seneye oranla aynı olacağına değinerek besicin hammadde fiyatlarının yüksek olmasından dolayı zarar ettiğini belirtti. Fiyatların bu sene canlı kilo 17 TL gibi olacağını da söyleyen Mutlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen sene ile bu seneki kurbanlıklar arasın 2 TL gibi bir oynama var. Yani yükselme var. 2 ay önceye bakacak olursak kesimde şuanda düşüşte. Yalnız elimizdeki girdi hayvan yüksekti. Tabi buna uyarak günümüzde ki tutar neyse bayramda da buna göre satış yapılacak. Besici arkadaşlarımızda vadeli şekilde hayvan aldı. Onlarda bir şekilde satışını yapmaya çalışacak. Benim tahminime göre bu sene canlı hayvan satışı 17 TL gibi olur. Geçen senede 16 TL, 15 TL gibi rakamlarda seyretti. Bu sene besicinin kaybı girdinin ve hammaddenin yüksek olması. Geçen sene 80 kuruşa kadar arpa alıyorduk bu sene 1,20 TL’yi buldu. Kış sezonunda 50 kuruştan saman aldık şuanda harman zamanı 40 kuruş. Çektiğimiz emek ile satışlar birbirini karşılamıyor. Hatta neredeyse zarar bile ediyoruz.“ 

DÜVE KESİMİNİN YASAKLANMASINA KİMSE UYMAZ!

Bakan Faruk Çelik’in dişi düve kesiminin yasaklanması ile ilgili açıklamasına kimsenin uymayacağını ifade eden Mutlu, kararın zamansız olmasına da dikkat çekerek, “Bakan'ın açıklaması bir kere çok zamansız oldu. 45 gün kala yapılan bir açıklama. 6-7 ay öncesinden olsaydı takdir ederdim. Herkes ırklı hayvan bağlamıyor. Bu prosedüre uyacak hayvanlar getirilip sınıflandırılıp besiye alınıp 6 ayda da yetişirdi. Yani sonuçta bir emek sarf ediliyor. Besici de hayvanını mecbur satmak zorunda.  Satıcılar kurban umuduyla giderek 5-6 ay önceden vadeli hayvan alıyor. Kısacası yapılan açıklama bana göre yanlış oldu. Buna kimse de uymaz zaten uymakta yanlış olur. Adam hayvan aldığı adama ‘hayvanını  geri al satamadım’ diyemez. Her şeyin bir yakışanı vardır. Eğer besicileri bu şekilde köşeye sıkıştırırlarsa kimse hayvan yetiştirmez” diye konuştu. 

İNSANLARIMIZ HAYVANCILIK KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR

Kurban Bayramın da yetecek kadar hayvanın olduğunu söyleyen Mutlu, eğer insanlar yetiştirilmediği takdirde bu mesleğinde son bulacağını vurgulayarak ifadelerine şu şekilde yer verdi: “İnsanlarımız ve gençlerimiz bu işe heves etmiyor. Artık demir bile belli bir zamana geldikten sonra aşınmaya başlar. Eski insanlar yapmadığı sürece hayvancılıkta yapılmıyor. Temel güçlendirilirse, insanlar bilinçlendirilirse, köydeki insanlarında bilinçli bir şekilde hayvancılığa yönlendirilmesi sağlanırsa o zaman yeteri kadar hayvan olur ve sıkıntı çekmeyiz. Yoksa hiçbir zaman hiçbir şey yapamayız. Veterinerlerin hepsini toplasak sadece iki üç tane belli hastalıkları bilirler. Geri kalanları bilmezler. Ben bir hayvanın hastalığını bakarak bilebiliyorum. Ancak veterinerler hayvanları test etmeden bilemiyor. Bunun sebebi de bilinçsizlik. Mesela bu sene şap hastalığına rastlamadık. Artık besicimiz bu konuda bilgilendi. Bilinçli bir şekilde de önlemini alıyor. Temizlikler 1 ayda yapılırken şimdi 2 haftada yapılıyor.” 

HÜSEYİN MENEKŞE  

Editör: TE Bilişim