Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 5834 sayılı “Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin” kayıtların dikkate alınmaması hakkında kanuna geçici madde eklendi. Buna göre milyonlarca borçlunun sicil affı yapılandırmasından yararlanabilmesi için 27 Temmuz’a kadar borçlarının tamamını ödemeleri veya bankalarına başvurarak yapılandırmaları gerekiyor. Ancak borcun ödenmesi veya yapılandırılması bu kişi veya şirketlere bankaların yeniden kredi, kredi kartı, çek vereceği anlamına gelmiyor. Borçluların yeniden kredi, kredi kartı almaya uygun olup olmadığını banka değerlendirecek. 

YAPILANDIRMADA İLK TAKSİT 31 TEMMUZ'A KADAR ÖDENECEK!

Af Yasası ile vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanmıştı. 30 Haziran’da sona eren yapılandırma başvurusu için vergi dairelerine 1 milyon 892 bin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ise 343 bin kişi başvurdu. Toplamda 19 milyar liralık kamu alacağı yapılandırılmış oldu. Şimdi sıra yapılandırılan borçların ödenmesine geldi. Ödeme, başvuru anındaki tercihe göre taksitle ya da peşin yapılabiliyor. Vergi, trafik ve idari para cezalarını yapılandırarak taksidi seçenler ilk taksidi bu ayın sonuna kadar yapacak. Ayrıca geçen yılki aftan yararlanarak borcunu yapılandıranlar da 3’üncü taksit ödemesini ay sonuna kadar yatıracak. SGK prim borçları için ilk taksit 31 Ağustos’a kadar, diğer taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek. Peşin ödemeyi seçenler için de son tarih 31 Ağustos. Başvuru sırasında borcunu taksitler halinde ödeyeceğini beyan edenler, isterlerse yapılandırılan borcun tamamını ilk taksit süresi içinde kapatabilecek. Bu durumda taksit farkı olmayacak.

“19 MİLYAR LİRALIK KAMU ALACAĞI YAPILANDIRILACAK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, devletin çıkardığı af yasası ile vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ilk ödemelerin yapılması gerektiğini hatırlatarak esnaf ve sanatkarları uyardı. Başkan Karamercan,“Vergi ve prim affı için başvurular 30 Haziran’da sona erdi. Yapılandırma başvurusu için vergi dairelerine 1 milyon 892 bin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ise 343 bin kişinin başvurduğunu biliyoruz. Af yasasıyla birlikte toplamda 19 milyar liralık kamu alacağının yapılandırılmış olacak. Yapılandırmaların ilk taksitinin 31 Temmuz 2017 gününe kadar yapılması gerekiyor. Devletimiz esnaf ve sanatkarımıza ve tüm mükellef vatandaşlarımıza vergi ve sigorta primlerini borçlandırma ve bunu da taksitle ödeme imkanı sundu. Bu güzel imkanı bizlere sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve emeği geçen tüm devlet yöneticilerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

"HAKKINIZ KAYBOLMASIN!"

30 Temmuz'da vergi ve prim affı için başvuran vatandaşların, esnaf ve sanatkarların yapılandırma ödemelerini aksatmamaları konusunda tavsiyede bulunan Başkan Karamercan, ödemelerin zamanında yapılmasının önemine değinerek, "Taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde hak yanacak. Ayrıca, ilk iki taksiti süresinde ödeyenler de bir takvim yılında ikiden fazla taksiti ödemezse hak yine yanacak. Taksitler devam ederken, sigorta primlerini 2 aydan fazla geciktiren ya da eksik ödeyen de hakkını kaybedecek" diye konuştu. 

Diğer yandan Başkan Karamercan, SGK prim borçları için ilk taksitin 31 Ağustos’a kadar, diğer taksitlerin de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödeneceğini hatırlatarak,  "Peşin ödemeyi seçenler için son tarih 31 Ağustos. Başvuru sırasında borcunu taksitler halinde ödeyeceğini beyan edenler, isterlerse yapılandırılan borcun tamamını ilk taksit süresi içinde kapatabilecek. Bu durumda taksit farkı olmayacak.  Tüm esnaf ve sanatkar kardeşlerime, vatandaşlarıma sizlerin aracılığıyla sesleniyorum, devletimizin sağladığı bu taksit ve ödeme kolaylığından mutlaka yararlansınlar ve borçlarını ödesinler" diyerek sözlerine son verdi.

SİCİL AFFI İÇİN SON FIRSAT 

Ödeme tarihi 27 Ocak 2017 tarihinden önce olup, bu tarih itibariyle ödemesinde gecikme olan borçları kapsıyor. Bu borçların 27 Temmuz 2017 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması gerekiyor. 

BORÇLAR NEREDEN ÖĞRENİLECEK?

Borç bilgileri borcun bulunduğu banka ve/veya finansal kuruluştan ya da Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nden öğrenilebilecek. Risk Merkezi nezdinde Risk Merkezi üyelerinin müşterilerinin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel nitelikli ve ticari nitelikli tüm kredi ve kredi kartı borç bilgileri yer alıyor. Buna göre, gerçek ve tüzel kişiler, kredi borç, sorunlu kredi, karşılıksız çek, protestolu senet ile ilgili bilgilerini içeren Risk Merkezi Raporu’nu, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu başvurusu yaparak alabilecekler. Risk Merkezi Raporu başvurusu ve teslimi hakkında www.riskmerkezi.orgadresindeki “Risk Merkezi Raporu” bölümünde detaylı bilgi yer alıyor. 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim