Okul Öncesi Eğitim Kurumları Çocuk Kulüpleri ve Eğitimcileri Derneği (ÖNCE-EĞİTİMDER) Başkanı Özcan Dalgıç, 2020-2021 Eğitim Öğretim dönemi öncesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinde alınan önlemleri değerlendirdi. Okul öncesi eğitim sektörünün, özellikle bayanlara büyük bir istihdam sağladığına dikkat çeken Dalgıç, sektörlerinin ayakta kalabilmesi için destek beklediklerini söyledi.

KAYIT DIŞI KURUMLARA DİKKAT

ÖNCE-EĞİTİM-DER Başkanı Özcan Dalgıç, Konya’da bulunan okul öncesi kurumlarında gerekli hijyen önlemlerinin alındığını söyledi. Bu konuda oldukça dikkatli davrandıklarını dile getiren Dalgıç, şöyle devam etti, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bağlı kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüpleri, ilgili bakanlıklarımızdan gelen genelgeler dahilinde tüm kurumlarımız, çocuklarımızın sağlığı için gereken tüm özeni göstermektedirler. Bu konuda kurumlarımıza inanıyoruz ve güveniyoruz. Okulların çocuklarımız için dışarıya göre daha güvenli olduğunu ifade ediyoruz. Kurumlar denetim mekanizmasının olduğu yerler. Çocuklarımız okula geldikleri anda ateşleri ölçülüyor. Elleri ve yüzleri yıkanıyor. Kurumlar içerisinde çocuklarımızın sürekli kontrolleri gerçekleşiyor. Çocuklarımızın bulunduğu sınıflar sık sık havalandırıyor. İmkânı olan kurumlarımızın birçoğu derslerini dışarıda işliyor. Çocuklarımızda olası bir ateş yükselmesinde, ailelerine bildirerek kontrollerini sağlıyoruz. Kurumlarımızın dezenfektesi başta olmak üzere, gereken tüm konularda önlemlerimizi alıyoruz. Konya’da bulunan okul öncesi kurumlarımızda herhangi bir vaka ile karşılaşmadık. 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında da Konya’da okul öncesi eğitim veren kurumlar olarak tedbirleri en üst seviyede uygulayacağız. Yine özellikle yeni eğitim öğretim yılında çocuklarını okul öncesi kurumlara kayıt ettirecek velilerimizden, kontrol ve denetim yapılamayan kayıt dışı, gayr-ı resmi, ruhsatsız kurumlara asla kayıt yaptırmamalarını, çocuklarını Milli Eğitim Bakanlığı veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlara kayıt ettirmelerini istiyoruz. Ruhsatsız kurumlarda veya maliyetinin çok altında hizmet veren kurumlarda, çocuklarımızın gelişimini olumsuz etkileyecek, travma meydana getirecek, birçok olumsuzluklar yaşanıyor. Vergi veren, SGK ödeyen, gereken hijyen tedbirlerini alan, iyi bir okul öncesi eğitimi veren bir kurumun sağlıklı hizmet verebilmesi için öğrenci başı maliyeti, en az 900 bin TL’yi bulmaktadır.”

TÜM TEDBİRLER ALINIYOR

Koronavirüs salgınına karşı tüm kurumlarda gerekli tüm önlemlerin alındığına dikkat çeken Dalgıç, “Okul öncesi eğitim veren kurumlar olarak kurumlarımızın temizliği, personellerimizin maske takımı, servis araçlarımızın dezenfektanı gibi konularında meslektaşlarımız hassasiyet gösteriyor. Anne ve babalar çocuklarını güven içerisinde kurumlarımıza gönderebilirler.” Anne ve babalara da uyarılarda bulunan Dalgıç, “Bizler anne ve babalardan çocuklarını okullara göndermeden önce ateşlerini kontrol etmelerini istiyoruz. Yine çocukların bağışıklarını güçlendirmeleri için ek besin takviyeleri vermelerini istiyoruz. Çocukların eve geldiklerinde üstelerinin değiştirilmesi, kişisel temizliklerinin yapılması gerekiyor. Evde olan bir riske karşı kurumlara da bilgi vermelerini istiyoruz ki diğer çocuklarımızı ve velilerini koruyalım” dedi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ŞART

Okul öncesi eğitimin şart olduğuna dikkat çeken Dalgıç, “Konyamızda son yıllarda okul öncesi eğitimi alan çocukların gelişimi, bu çocukların ilkokul 1. Sınıftaki başarıları görüldükçe okul öncesi eğitimin önemi daha da anlaşılıyor. Okul öncesi eğitim çocuğu hayata ve okula hazırlayan bir basamaktır. Bu basamak ne kadar verimli geçerse çocuğun hayatı o kadar verimli olur. Okul öncesi ihmal edilecek olursa bazı temel kazanımlar, ilkokul döneminde çocuk tarafından çok geç elde edilmesi, çocuklarımızın eğitim ve okul hayatını sekteye uğratabilir. Uzmanlarda da okul öncesi eğitimin, en az üniversite eğitimi kadar önemli olduğunu vurguluyor. Okul öncesi eğitim ne kadar kalitesi olursa, çocuğun gelişimi de o kadar kaliteli olur” ifadelerini kullandı.

AYAKTA KALABİLMEK İÇİN DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Başkan Dalgıç, sektörlerin ayakta kalabilmeleri için destek beklediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Okul Öncesi kurumları olarak devletimizden SGK ötelemeleri ve personel maaşları hususunda destekler aldık. Kurumlarımız 3 ay kapalı kaldı. Yaz döneminde açılan kurumlar ise kontenjanlarının yüzde 15-25’i oranında hizmet verdiler. Ailelerimizin tedirginlikleri devam ediyor. Kurumlar bu şekilde çalışmaya devam ederse, kurumlarımızın ayakta kalabilmesi oldukça zor. Sektörümüzde kurumların birçoğu şu anda kapatma durumunda ya da devren satılık. Sektörümüzde istihdam sayısı oldukça fazla. Bu süreçte özel okul öncesi eğitim kurumlarının ayakta kalabilmesi için devletimizden, öğrencilere yönelik teşvik desteği bekliyoruz. 16 Mart'tan bu döneme kadar olan süreç dikkate alınarak, kira ödemeleri ve giderlerimizi karşılayabilmek için, sınıflarımızda azaltılan kontenjanlar doğrultusunda öğrenci desteği bekliyoruz. Ülke genelinden 12 Okul Öncesi Derneği Ankara’da bir araya geldik. Sektörümüzün sıkıntılarını masaya yatırdık. Sektörümüzün ortak sıkıntılarını, dernekler olarak hazırladığımız raporları Ankara’da ilgili bakanlıklara, yerelde de İl Müdürlüklerine sunduk. Devletimizden üzerinden büyük bir yük alan eğitim sektörünün kurumlarımızın sıkıntılarını görmesini talep ediyoruz. Tüm taleplerimizin karşılanması mümkün olmasa bile en azından bir kısmının hayata geçirilmesi, kurumlarımızın ayakta kalmasını, bu yükün altından daha rahat kalkabilmemizi sağlayacaktır.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim