Elazığ’da Cuma günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.  Depremin ardından Türkiye’nin dört bir tarafından bölgeye arama ve kurtarma ekipleri, yardımlar iletilirken, depremin ilk gününden bu yana devlet yetkilileri de bölgede vatandaşları yalnız bırakmıyor. Bölgede son durumu İhlas Haber Ajansı (İHA) Elazığ Bölge Müdürü Halil İbrahim Varlı, Elazığ Fırat Gazetesi Haber Müdürü Kübra Türkan ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Vahap Güner Konya Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

‘ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR’

Elazığ’da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaların devam ettiğini ifade eden İHA Elazığ Bölge Müdürü Halil İbrahim Varlı, “ Bölgede yıkılan binalarda arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılay’ı vatandaşlara yardımları sağlıyorlar. Elazığ Merkez’de vatandaşların soğuktan daha az etkilenmesi için çadırlar kuruldu. Evleri sağlıklı olmayan vatandaşlar buralara yerleştirildi. Depremin yaşandığı ilk günden Spor Salonları vatandaşların hizmetine açıldı. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Elazığ’a geldiler. Bakanlarımız bölgede çalışmalarını sürdürüyorlar. Cumartesi günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da Elazığ’a geldi. Cumhurbaşkanımız hem depremde hayatını kaybedenlerin cenazesine katıldı. Hem de bölgede incelemelerde bulundu.  Vatandaşlar depremin yaşandığı ilk andan itibaren devlet yöneticileri bölgede olmasından oldukça memnun. Yıkılan binalar 35-40 yıllık binalar. Depremin yaşandığı an itibariyle çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye yardımlar ulaştırıldı ve ulaşmaya da devam ediyor. Yardımlar AFAD ve Kızılay aracılıyla vatandaşlara ulaştırılıyor.  Merkez depremde daha fazla hissedildi” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLAR YARALARININ HIZLI BİR ŞEKİLDE SARILMASINI BEKLİYOR’

Elazığ Fırat Gazetesi Haber Müdürü Kübra Türkan da hükümet yetkilerin olayın yaşandığı an itibariyle depremzedelerin yanına geldiğine dikkat çekerek, “ Vatandaşların beklentisi yaraların bir an önce yaralarının sarılması, tekrar eski hayatlarına dönmek ve psikolojik destek bekliyorlar. Bununla ilgili güzel ve faydalı adımlar atılıyor.  Bölgede vatandaşların çok hızlı bir şekilde yaralarının sarılması çok mutlu ediyor.  Bakanların ve hükümet yetkilerin depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarının cenazelerinde olması onları rahatlatıyor.  Vatandaşların korkusu olay daha taze olması sebebi ile yüzlerinden okunuyor.  Bizler de riskli binalara vatandaşların girmemesi konusunda uyarıyoruz. Elazığlılar bölgeye yardım elinin ulaşacağının bilincinde. Elazığ olarak depremi ucuz atlattık” diye konuştu.

MALATYA MERKEZ’DE HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Malatya Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Vahap Güner de , “Deprem Malatya’nın Doğanyol   ve Pütürge ilçelerinde etkili oldu.  Malatya merkez de şiddetli sarsıntı nedeniyle binalarda oturan vatandaşların aşağıya inmesi ile birlikte bir panik yaşandı. Malatya Merkez’de Cumartesi günü itibariyle hayat normale döndü. Doğanyol  ve Pütürge ilçelerinde yıkımlar nedeniyle vatandaşlara barınma merkezleri oluşturarak,  vatandaşların yaraları sarılmaya başlandı. Malatya’ya ulaştırılan yardımlar Pütürge ve Doğanyol’a yönlendiriyor.  Malatya’da evlerine gitmeye tedirgin olan vatandaşlar da Malatya’daki misafirhanelerde ve sosyal tesislerde misafir ediliyor.  Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin bulunduğu binada da hasar var. Bu binada da hasar tespit çalışmaları gerçekleşiyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim