Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi yapılmasına dair tebliğ, geçtiğimiz günlerde 30317 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştı. Dekara 4 TL olarak belirlenen gübre desteği aynı kalırken, mazot desteği ürünlere göre farklı tutarlarda artırıldı. Buna göre mazot destekleri; Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 13 TL’den 13,49 TL’ye, Çeltik ve pamuk için 36 TL’den 37,36 TL’ye, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için 17 TL’den 17,64 TL’ye, Aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için 11 TL’den 11,42 TL’ye çıkarıldı. Yapılan destekleri değerlendiren uzmanlar mazot tutarında ki artışların Milli tarım projesi kapsamında ‘Mazotun yüzde 50’si bizden’ sözünün arkasında durulmuş olduğunu dile getirdi. Gübre desteklerinin yeterli olmadığını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)  Konya Şube Başkanı Celil Çalış; “Akaryakıt oranlarında ki artışlar dikkate alınarak mazot 13 TL’den 13, 49 TL’ye çıkarıldı. . Bizim ısrarımız tarım takviminin 1 Ekim’den, 1 Ekim’e olmasıdır. Bu şekilde de olursa üreticilerin alacak oldukları destekleri 1 yıl geç almak yerine, 3-5 ay sonra desteklerini alırlar” dedi. 

TARIM TAKVİMİ 1 EKİM’DEN, 1 EKİM’E DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış Resmi Gazetede yayımlanarak artışı gerçekleşen mazot desteklerinin yeni sene ödenecek olan destekler olduğunu belirtti. Tarım takviminin 1 Ocak’tan 1 Ocak’a kadar değerlendirildiğini söyleyen Çalış, tarım takviminin 1 Ekim’den 1 Ekim’e değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Böyle olduğu takdirde desteklerin 3-5 ay sonra alınacağını dile getiren Çalış, “Artışları gerçekleşen mazot destekleri, yeni sene ödenecek olan destekler. Yani 2017-2018 yılı destekleridir. Üreticilerin beklediği 2017 yılı mazot desteği eski sistemden verilecek. Gündemde olan destekler, ürün gruplarına göre mazot tüketim oranları hesaplanıyor ve bunun yüzde 50’si olarak değerlendiriliyor. Daha önce 17 TL olarak belirlenmişti. Bunun 13 TL’si mazot 4 TL’si ise gübreydi. Akaryakıt oranlarında ki artışlar dikkate alınarak mazot 13 TL’den 13, 49 TL’ye çıkarıldı. Milli tarım projesi kapsamında ‘Mazotun yüzde 50’si bizden’ sözünün arkasında durulmuş oldu. Burada düzenli düşünülmesi gereken olay ise şu; Bakanlık tarım takvimini 1 Ocak’tan, 1 Ocak tarihine kadar değerlendirmekte. Ancak üreticimiz yapacağı masrafın yüzde 70’ni yapmış durumda. Bu tarihler arasında değerlendirildiğinden dolayı üretici desteği 1 yıl geç alıyor. Bizim ısrarımız tarım takviminin 1 Ekim’den, 1 Ekim’e olmasıdır. Bu şekilde olursa üreticilerin alacak oldukları destekleri 1 yıl geç almak yerine, 3-5 ay sonra desteklerini almalarını bekliyoruz” diye konuştu. 

GÜBRE’DE Kİ SPEKÜLASYONLARIN ÖNLENMESİ GEREKİYOR!

Gübre desteklerinin 4 TL olmasının yeterli olmadığını belirten Başkan Çalış, gübre konusunda alınması gereken en önemli tedbirin spekülasyonların önlenmesi olduğunu vurgulayarak cümlelerini şu şekilde aktardı: “Üreticinin kullandığı gübre genel anlamda değerlendirildiğin de çok yeterli değil. Çiftçinin 40 kilogram gübre kullandığını varsayarsak, minimum değerleri 50-55 TL civarında tutar. Yani ödenen para gerçekten az. Gübre noktasında üzerinde durmamız gereken konu desteklemelerden daha ziyade, ulusal spekülasyonlardan dolayı gübre fiyatlarının artmasıdır. Her sene bunu yaşamaktayız. Tarım Bakanlığının bunun önüne geçmesi lazım. Üreticinin kullanacağı her dönem gübre fiyatı artmakta. Geçtiğimiz zamanlar Gübre ve yemde KDV yüzde 1’e düşürüldü. Bunun yansımasını üretici hissedemedi ve fiyatlar arttı. Yani gübre konusunda alınılması gereken en önemli tedbir spekülasyonların önlenmesidir. Böylelikle yapılan destekler daha faydalı olacaktır. Bu yıl havaların ılımın gitmesi nedeniyle gelişim düzeyi geçen yılın Mart düzeyinde. Çiftçiler ılıman giden havadan dolayı bitki gelişimini iyi gördüğünden azotlu gübre atmamalıdır. Bu ay sonunu çiftçiler mutlaka beklesinler. ”

MAZOTA YAPILAN DESTEKLER TARIMSAL ELEKTRİK ENERJİSİNE DE YAPILMALI

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, mazota yapılan desteklerin çiftçiler açısından sevindirici olduğunu belirterek aynı desteklerin tarımda kullanılan elektrik enerjisine de yapılması gerektiğinin altını çizdi. Gübre desteklerinin ise sabit olarak kaldığını vurgulayan Ataiyibiner sözlerine şu şekilde devam etti: “Mazota yapılan destekler bizim için kesinlikle önemli. Destekleme açısından önemli bir adım atıldı. Mazot desteklemelerinin sözü daha önceden verilmişti. Mazot ücretlerinin 2018 yılı itibariyle ürün başına artış gösterdiğini duyuran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gübrede değişim olmadığını açıkladı. Buna göre dekar başına mazot desteği; Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 13 TL’den 13,49 TL’ye, Çeltik ve pamuk için 36 TL’den 37,36 TL’ye, Yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için 17 TL’den 17,64 TL’ye, aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için 11 TL’den 11,42 TL’ye çıkarıldı. Gübrede destek 4 TL olarak yani aynı şekilde belirlendi. Çiftçilerimiz aynı desteği elektrik enerjisinde de bekliyor. Tarımsal elektrik enerji oranlarında da bir artış olursa bizim açımızdan iyi olacak. Bildiğimiz kadarıyla devletimizin elektrik enerjisinde de destek verecek.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim