Mübarek Kurban Bayramı geride kalırken, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlarla ilgili işlemler ise sürüyor. Biryandan kesilen hayvanların parçalanmasıyla dolaplara konan etler, bayramın ardından kasaplara verilerek yeniden işlemlerden geçiriliyor. Diğer yandan kurbanlık hayvanların etlerinin değerlendirildiği gibi, derileri de aynı şekilde değerlendiriliyor. Bayram boyunca çeşitli hayır kurumları, vakıf ve dernekler tarafından toplanan kurban derileri, bugünlerde bu işin toptancılığını yapan kuruluşlara satılıyor. Burada yeniden tuzlanma işlemiyle birlikte bekletilen bu deriler, toptancılar tarafından tabakhanelere satılacak. Deriler buralarda işlenerek, ayakkabı, ceket, kemer, çanta gibi ürünlere dönüşecek. Bundan dolayı oldukça değerli olan derilerin korunması da bir hayli önemli. Hayvanın kesilip derilerin yüzülmesinin arından tuzlanmayan deriler, sıcaktan dolayı kokuyor ve boşa gidiyor. Böylece milli servet çöpe gitmiş oluyor. Özellikle bu yıl Konya’da neredeyse küçükbaş hayvanların derilerinin yüzde 30’u tuzlanmadığı için boşa gitmiş durumda.

DERİLERDE AZALMA VAR

Yüksel Et Satış Sorumlusu Ayhan Yüksel, Kurban Bayramı’yla birlikte çıkan derilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Derilerin çeşitli vakıf, dernek ve hayır kurumları tarafından toplanarak kendilerine getirildiğini belirten Yüksel, derileri satın aldıktan sonra temiz ve hijyenik bir ortamda muhafaza ederek tabakhanelere gönderdiklerini söyledi. Böylece derilerin ekonomiye kazandırıldığını vurgulayan Yüksel, “Her sene olduğu gibi bu sene de büyükbaş ve küçükbaş havyan derileri bizlere ulaştırıldı. Pandemiden dolayı bu yıl küçükbaş hayvan derilerinde düşüş gözlemledik. Geçen yıla göre küçükbaş hayvan derilerinde yüzde 50 oranlarında düşüş var. Yine büyükbaş hayvan derilerinde de geçtiğimiz yıllara göre yüzde 10 düşüş olduğunu bize gelen derilerden gözlemledik” dedi.

DERİLER BİRÇOK ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

Bu yılki deri fiyatları hakkında bilgi veren Yüksel, “Bu sene büyükbaş kurban derileri tane bazında 30-35 TL’den alındı. Küçükbaş hayvan derileri ise 2-3 TL arasında alındı” dedi. Derilerin hangi ürünler için işlendiği konusundaki detayları paylaşan Yüksel, “Derilerden genellikle cüzdan, ayakkabı, kemer, deri ceket yapılıyor. Bu anlamda birçok üründe bu deriler kullanılabiliyor. Bu yüzden deriler ekonomi anlamında oldukça önemli. Derileri burada topluyoruz. Tuzluyoruz ve istif ediyoruz. Tuzladıktan sonra deriler bir aya kadar salamurada pişiyor. Daha sonra bu ürünlerin satışını yapıyoruz. Fabrika giden deri burada işleniyor” ifadelerini kullandı.

KAYIP OLDUKÇA FAZLA!

Derilerin milli servet olduğuna dikkat çeken Yüksel, ancak buna karşın vatandaşların deri noktasında bilinçsiz olduğuna değindi. Kurban Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesinin deriler için olumsuzluk teşkil ettiğine değinen Yüksel, şunları söyledi, “Kurban Bayramının yaz aylarına gelmesi ile derilerde kayıplar meydana geliyor. Bilinçli vatandaşlarımız kurbanlarını kestikten sonra hemen tuzluyor. Ancak çoğu vatandaşımız derilerini tuzlamıyor. Deri tuzlanmadığı zaman kokuyor ve kayıp oluşuyor. Deri milli servet. Derilerin boşa gitmemesi lazım. Gördüğümüz kadarıyla tuzlanmadığı için bu yıl küçükbaş deride kayıp yüzde 30’larda. Bu da ciddi bir oran.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim