Selçuklu Belediyesi ilçedeki yaptığı kültürel faaliyetleri tarihle biraraya getirerek önemli bir projeye imza attı. ‘Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde’ projesi ile ilçede yaşayan yaklaşık 5 bin vatandaş Bilecik-Söğüt turu ile tarihi bölgeleri görme ve geçmişi ile ilgili bilgiler edinme fırsatı buldu. 4 yıl boyunca etaplar halinde yapılan projede tura katılan vatandaşların Konya’dan ayrılıp tekrar şehre dönünceye kadar bütün ihtiyaçları karşılandı ve tarihi proje birçok ile ve ilçeye örnek oldu. Selçuklu Belediyesi, daha önce Çanakkale turu ile şehirdeki binlerce öğrencinin ülkemiz tarihi açısında son derece önem arz eden bölgeleri görme imkanı sağlamıştı. 

HIZLI TREN İLE ULAŞIM KOLAYLIĞI

Selçuklu Belediyesi’nin ‘Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde’ projesinin 4.etabında bine yakında vatandaş Bilecik-Söğüt’e giderek tarihi alanları gezdi. Günlük olarak yapılan turlarda sabah Konya Garı’nda buluşan vatandaşlara, Selçuklu Belediyesi görevlileri tarafından karşılandı ve kahvaltılık ikramında bulunuldu. Yapılan bilgilendirmenin ardından ücretsiz olarak tren bileti verilen misafirler Bilecik’ ulaştı. Yolculuk öncesi Selçuklu Belediyesi’nin ‘Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde’ programına katılan vatandaşlara ‘Bunun Adı Aşk’ yazılı atkılar hediye edildi.

REHBER ÖNCÜLÜĞÜNDE TARİHİ GEZİ

Bilecik’e ulaşan vatandaşları burada Selçuklu Belediyesi’nin tahsis etmiş olduğu otobüsler ve tarihi alanları gezerken bilgilendirme yapacak olan rehber karşıladı. Bilecik içinde ulaşımın kolay sağlanması adına hazır bulunan özel otobüsler gezi esnasında önemli bir vakit kazandırdı. Bilecik’e ulaşılmasından gezinin bitimine kadar tarihi bölgeler, ülkemiz tarihi açısında önemli bilgiler veren rehber, vatandaşları oldukça memnun etti.

İLK DURAK ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ

Bilecik tren garından otobüsle yola koyulan Selçuklu Belediyesi misafirlerinin ilk durağı Şeyh Edebali Türbesi ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi oldu. Burada vatandaşlar, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan, son padişaha kadar Türklük’e ve İslam’a yapılan hizmetleri dinledi. Eski dönemlerde yapılan hizmetlerin yanı sıra devletin yaşatılması adına çekilen defalar dinleyicileri oldukça etkiledi. Şeyh Edebali Türbesi’nde Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından Osmanlı Devleti’nin tohumlarının atıldığı Söğüt’e doğru yola çıkıldı. Söğüt öncesi ise Bilecik’in turistik bölgesinde Selçuklu Belediyesi misafirlerine öğle yemeği ikramında bulundu.

ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİNDE DUYGU DOLU ANLAR

Selçuklu Belediyesi’nin organizasyonu ile ‘Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde’ projesine katılan vatandaşlar, Söğüt’e adım atılması ile tarihi havayı hissetti. Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklarda bulunmaktan oldukça memnun olan vatandaşlar, Ertuğrul Gazi Türbesi önünde askerlimizin nöbet değişimi sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Yapılan ziyaretler ve edilen duaların yanı sıra rehber, kuruluş aşamasından, gelenek ve göreneklere kadar birçok konuda misafirleri bilgilendirdi. Bazı vatandaşlar, duydukları karşısında göz yaşlarını tutamadı. Türbenin ardından Söğüt Ertuğrul Gazi Mescidi (Kuyulu Mescit) ziyaret edildi. Burada misafirlere 600 yıl boyunca hüküm süren Osmanlı Devleti’nin ilk mescidi hakkında önemli bilgiler verildi. Osmanlı Devleti’nin adaletinin simgelerinden biri olan mescidin “Ertuğrul Gazi kimsenin haberi olmadan su kuyusunu kazmaya çalışıyor. Üç gün önce kendisi içiyor suyun zehirli olmadığını kimseye zarar vermediğini görüyor, bir de atına içiriyor” şeklindeki hikayesi vatandaşları derinden etkiledi.

YAŞAYAN KENT MÜZESİ’NE ZİYARET

Selçuklulu vatandaşların bir sonraki durağı ise Bilecik Yaşayan Kent Müzesi oldu. Burada Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet dönemine ait eski eserler ve o dönemin yaşayışı hakkında müze görevlileri tarafından bilgi verildi. Vatandaşlar burada eski eserleri görme ve fotoğraf çekme imkanı buldu. Selçuklu kafilesinin son duraklarından bir tanesi de Çelebi Sultan Mehmet Camii, Kaymakam Çeşmesi ve Sultan II. Abdülhamid’in şehre kazandırdığı eserler oldu. Kafile Çelebi Sultan Mehmet Camii’nde namaz kıldı ve yenilen akşam yemeğinin ardından yine özel otobüs ve hızlı tren ile Konya’ya döndü.

VATANDAŞLAR OLDUKÇA MEMNUN KALDI

Selçuklu Belediyesi’nin ‘Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde’ projesine katılarak tarihi alanları görme ve tarihi öğrenme imkanı bulan katılımcılar, turdan oldukça memnun kaldı. Tamamen ücretsiz olan ve bütün ihtiyaçların karşılandığı gezi sonrası vatandaşlar Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür ederken, Bilecik ve Söğüt’te gördüklerini, yaşadıklarını göz yaşları ile anlattı. Tura katılan vatandaşlar bu tür kültürel etkinliklerin artması temennisinde bulundu.

Editör: TE Bilişim