Yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösteren Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şubesi bir taraftan girişimcilerin elinden tutarak onları iş hayatına yönlendirmeye çalışırken; diğer yandan da işadamlarının ticari faaliyetlerini geliştirmeye dönük eğitsel çalışmalar yapıyor. Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, vakfın kuruluş amacını, yapılan faaliyetleri ve geleceğe dönük hedeflerini anlattı. 

GİV DEVLETİN VE MİLLETİN YARARINA OLAN HER PROJEDE VARDIR

Türkiye'yi ilgilendiren her türlü ekonomik mesele ile ilgili incelemelerde bulunarak çözüm önerileri sunmak amacıyla 10 Ekim 1996'da kurulmuştur diyen Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, “ Girişimci İşadamları Vakfı, Türkiye genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimci ve işadamlarının koordinasyonunu ve iş birliğini sağlamak, girişimciliği yaymak-desteklemek-özendirmek ve Türkiye'yi ilgilendiren her türlü ekonomik mesele ile ilgili incelemelerde bulunarak çözüm önerileri sunmak amacıyla 10 Ekim 1996'da kurulmuştur. Girişimci İşadamları Vakfı, iktisadi hayatın ahlaki temelde şekillenmesine üye işletmelerin ve ülkemizin rekabet gücünü arttırmak amaçlı, haksızlıkların giderilmesi için mücadele veren, rehberlik ve öncülük görevine uygun hareket ederek; Türkiye'nin hedeflerinin, stratejik planlarının, politikalarının, mevzuatlarının ve uygulamalarının yanı sıra potansiyel pazarları, sektörleri, yerel ve global ekonomik gelişmeleri analiz eder ve ülke kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımına yönelik görüş ve tavsiyeleri yetkili mercilerle paylaşır. Kuruluşların kurumsal altyapılarının güçlenmesi, uluslararası standartlara kavuşması, iş etik kurallarının benimsenmesi konularında destek verir ve rehberlik yapar.Demokrasi, insan hakları, tüketici hakları ilişkilerinin ülkemizde tam geçerlilik kazanmasına yönelik çalışmalar yapar.İş dünyasının bir temsilcisi olarak yapıcı bir anlayışla alternatif çözümler üretmek ve ekonomik politikaların oluşmasına katkıda bulunur. Girişimci İşadamları Vakfı devletin ve milletin yararına olan her projede vardır. Tamamen Sivil Toplum Kuruluşu olarak vakıf kültürü ile çalışmaktadır.Vakfımız. Bir vakıf nasıl yönetilir ise bizler de vakfımızı o şekilde yönetmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GENÇLER BİZİM İÇİN OLMAZSA OLMAZIMIZDIR 

Girişimci İşadamları Vakfı için gençlerin olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Gençler bizim için olmazsa olmazımız. Benim gençlere ne kadar değer verdiğimi Vakfımızda bulunan genç arkadaşlarımız biliyorlar. Bizim için gençlik gelecek demek. Gelecek yarın demek. Yarın umut demek. Biz gençlerimize umut bağladık. Bu gençler ailelerin şirketlerin, vakfımızın ve ülkemizin geleceği bu gençler. Eğer gençler doğru yetiştirir ve doğru yönlendirirse, ülkenin umudu bu gençler. Gençleri doğru yönlendirmek anlamında Meslek Liselerinde gençlere yönelik gençlik kuruluşumuz Genç GİV ile beraber Konya’da bulunan 3 Meslek Lisesinde İlk Ders Girişimcilik adı ile yaptığımız derslerle çalışmalarımıza bu yıl başladık. Şimdi Meslek Yüksek Okulu için üniversitemiz ile görüşüyoruz. Birde Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda çalışma yapacağız. Yine bu çalışmalardan birkaçını yurtlarda yapacağız. Gençlerin girişimciliğe, üretime, sanayiye ve doğrudan ekonomiye katkıda bulunacak alanlara girmeleri ile gençlerimizi cesaretlenmeyi ve yönlendirmeye çalışıyoruz. Gençlik bizim her şeyimiz. Gençliği olmayan bir milletin yarını olamaz. Gençliği olamayan bir milletin geleceği olmaz. Yine gençliği olmayan milletin Vakfının da geleceği olamaz. Onun için gençlerle ile ilgili olan çalışmalarımıza hassasiyet ile devam ediyoruz. 30 ülkeden Konya’da eğitim gören 60 misafir öğrencimiz var. Bu misafir öğrencileri kendi işadamlarımız ile buluşturuyor.Gençlerimiz ile kaynaştırıyor ve 4 yıl sonra ülkelerine döndüklerinde onların kendi aralarında bir hukuklarının olmasını istiyoruz.Gençlerin sanayiye entegrasyonunu sağlıyoruz. Gençleri dil ile ilgili sıkıntı yaşayan firmalara  tercüman olarak gitmelerini sağlıyoruz. Gençlerin yaz döneminde yada boş vakitlerinde üyelerimizin yanında staj yapmalarını sağlıyoruz. Hem misafir öğrenciler için. Hem de Meslek Liselerinde eğitim alan öğrenciler için. Yine bizlere başvuran gençleri stajlarını yapmalarını için işadamlarımızın yanına gönderiyoruz. Bu şekilde öğrencilerin sanayiye ve üretime entegrasyonu artsın diye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

300 GİRİŞİMCİYİ EĞİTTİK 

Girişimci İşadamları Vakfı olarak kuruldukları iki yıllık süre içerisinde 300 girişimciye eğitimler verdiklerini belirten Ceylan, “ Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şubesi kurulduğundan günden beri 300 civarında girişimci kursiyeri eğitti. Bu eğittiğimiz girişimci kursiyerlerimizin KOSGEB desteği almasına aracılık ettik. KOSGEB desteği alan bir kısım kursiyerin kendi ayakları üzerinde durduğunu şirket kurduğunu ve çalışmaya başladığını gördük. Bu kursiyerlerimizi ziyaret ediyoruz. Hukukumuzu sürdürüyoruz. Üyelerimiz ve vakfımız gelen misafirlerimiz arasında oluşturduğumuz gönül bağı vakfımız için oldukça önemli. GİV olarak şuanda takip ettiğimiz iki ürün hayata geçmiş durumda” dedi.

KOP VE MEVKA İLE BİRLİKTE PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Girişimci İşadamları Vakfı olarak KOP VE MEVKA olarak projeler yürüttüğüne dikkat çekerek, “ KOP ile birlikte yaptığımız, TEKNOKENT’in proje desteği verdiği ve bizim de yürütücü olarak devam ettiğimiz KOP’TA Girişim isimli projemiz var. KOP Bölgesinde Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesine fırsat tanımak, Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, Girişimcileri yatırımcılarla buluşturmak ve Girişimcilerin ulusal/uluslararası pazarlarda yer almalarının teşvik etmektir. KOP’TA Girişim Programı, hayata geçmeyi bekleyen teknolojik, sosyal projesi olan veya halihazırda ürün geliştirmiş ve yatırımcı arayan, yaratıcı iş fikirleri/ürünleri ile başvuran girişimcilerin, atanan İş Rehberi katkısıyla geliştirme, iş planı hazırlama, ticarileştirme, yatırımcı ile buluşma imkanına kavuşacağı ve sonucunda en yüksek puanı alan 5 (beş) Girişimci ekibin yatırımcılara sunum yapma şansı elde edeceği ve nakdi ödül alacağı bir programdır. Bizler projesi olan herkesin projesini ülkemize kazandırması için yoğun bir çalışmaya imza atıyoruz.Yine MEVKA’dan bir proje desteği aldık. Bu destek ile üyelerimize kendi işyerlerinde hocalarımız yarım gün eğitimler veriyor. İsraf nasıl önlenir. Üretim nasıl artırır vb. konularda eğitimler veriyor” ifadelerini kullandı.

AMACIMIZ İHRACATI ARTIRMAK, GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEMEK

Girişimci İşadamları Vakfı olarak amaçlarının ihracatı artırmak ve girişimciliği destelemek olduğunda dikkat çekti. Ceylan, “ Girişimci İşadamları Vakfı olarak girişimcilerimizin yanında iş adamlarımıza yönelik çalışmalara da imza atıyoruz. Bu kapsamda üyelerimiz ile birlikte yurtdışı iş gezileri, iş görüşmeleri düzenliyoruz. Yurtdışında gelen misafirlerimizi vakfımızda ağırlayarak üyelerimiz ile ticaret köprüsü kurmalarını sağlıyoruz. Vakfımızın Konya Şubesinin internet sitesini Türkçe,İngilizce ve Arapça olarak hazırladık ve yakın zamanda yayına başlayacak. Derdimiz üyelerimizin çalışmalarını tanıtmak ve vakfımızın tanıtımına katkı sağlamanın yanı sıra girişimciliğin desteklenmesi ve ihracatın artırılması. İhracat bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Derdimiz ihracatı artırmak, girişimciliği desteklemek. Belirlediğimiz iki ana hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üyelerimizin ve birinci derece yakınlarının İngilizce sorunlarını çözme amacı ile ücretsiz İngilizce kursları düzenliyoruz. Kurslarımız ile kademe kademe ilerledikten sonra, yurtdışında eğitim almak isteyenlerin önünü açıyoruz. Eğer ihracat yapacaksanız dil zaruri yeti var. Bu zaruri yeti ortadan kaldırmanız gerekiyor. İhracatçımızın önünde ne engel var ise onları kaldırmak için çalışıyoruz. Önemli olan daha çok ihracat ve girişimci bunlar birbirini destekleyen durumlar. Kendi adımıza hazırladığımız ve önümüzdeki aylarda çıkacak dergimiz ile daha çok girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Son dönemlerde ülkemizin ekonomisinde yaşanan gelişmeler, bize sadece çok çalışmanın faydalı olmayacağını, daha çok üretmenin tek başına yeterli olmayacağını, daha çok ihracatın bizi zengin edebileceğini ama güçlü yapmayacağını öğretmektedir diyen Ceylan, “ Son dönemlerde ülkemizin ekonomisinde yaşanan gelişmeler, bize sadece çok çalışmanın faydalı olmayacağını, daha çok üretmenin tek başına yeterli olmayacağını, daha çok ihracatın bizi zengin edebileceğini ama güçlü yapmayacağını öğretmektedir.Daha güçlü olmanın ilk şartı bir olmak, birlikte olmak ve omuz omuza olmaktan geçmektedir. Evet, " Ekonominin Psikolojisi Bozulmuştur " ancak sadece rakamlar, döviz kuru, maliyetler bizim ekonomimizin psikolojisini bozmamıştır.  Ekonominin psikolojisi söylentileri, ekonomi kötü söylentileri, iş adamları ve sanayi kuruluşları için çıkarılan - falanca firma batmış!,  konkordato  ilan etmiş!, iflas erteleme vermiş!gibi söylentilerde etkili olmaktadır. Peygamber efendimiz ( S.A.V. ) ; " Kişiye günah olarak duyduğunu aktarması yeter." buyurmuştur. Bugün bizler ticari ahlakı, sosyal ahlakı ve Peygamber Efendimizin ( S.A.V.) nasihatini dikkate almıyor ve söylentilerin ardına düşüyor dedikodu yapıyorsak, güçsüz bir ülke olmak için ekonomisinin batmasına gerek yok demektir. Ekonomimizin üzerine kurulduğu ahlaki değerli korumazsak, güvenile bilirliğimizi yitirirsek, birbirimizi zor durumda gibi göstererek buradan kendimizi kurtarmaya çalışırsak hep beraber batarız.Ülke ekonomisinin ve bir sanayicinin zor durumda olduğunu söyleyerek, tahsilatlara, ödemelere mazeret üretmek, kendini kurtarmak için memleketi ve içinde bulunduğun şehri hatta bu şehrin sanayici ve tüccarını hiç bir sıkıntı olmasa bile ekonomik krizin içine sokacaktır. Ülkenin geleceğine zarar verecektir. Evet, " Ekonominin Psikolojisi Bozuk " ama bunu kendi ellerimizle yapıyoruz. Ticari ahlakı bir kenara bırakıyor, yalana ve dedikoduya aracılık ediyoruz. " Ayağını yorganına göre uzat " atasözünü unuttuğumuzu, dikkate almadığımızı fark ediyor, daha zengin olma hırsımız ve daha lüks yaşama arzumuz yüzünden ticaret ahlakını ayaklar altına alıyoruz. Geçici dünya nimetlerinin ardına düşüyor, parayı bizim kazandığımızı zannediyor,  hata yapıyoruz” dedi. Gelecek nesillerimize güçlü ve müreffeh bir Türkiye bırakmak için ayakları yere basan ticaretler yapması gerektiğine dikkat Çeken Ceylan, “ Gelecek nesillerimize güçlü ve müreffeh bir Türkiye bırakmak için ayakları yere basan ticaretler yapmalı, gelir gider dengemizi gelişen ekonomik şartlara göre yeniden belirlenmeli, kendi hesapsızlığımızı başka firmaların zor durumlarına veya ekonomik krize bağlamamalı, dolayısı ile krizi derinleştirmemeli, ekonomimizin psikolojisini daha fazla bozmamalıyız.Zira bilinmesi gerekir ki aynı gemide yolculuk yapıyoruz. Gemiye vurulan her darbe sonunda bizi etkileyecektir.Bizler sadece bu dünyada  zengin olmak için çalışan kasasını kesesini doldurmanın derdinde olan işadamları olamayız.  Daha çok vergi verecek ülkemizin geleceğe yapılan yatırımları desteklerken, daha çok Zekât vererek dünyanın neresinde olursa olsun mazluma umut olacağımızın bilincinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.           

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim