Havaların soğuması ve balık çeşitlerin artması ile birlikte vatandaşlar vitamin bakımından zengin olan balığa yoğun ilgi gösteriyor. Yerli hamsinin çıkması ile mezgit ve istavrit satışlarını geride bırakan hamsiye ilgi her geçen gün artıyor. Balık halinde yaşanan hareketlilik esnafların yüzünü güldürüyor. Uzmanlar özellikle çocuklara haftada 2 gün balık yedirmeleri konusunda anne ve babalarına tavsiyelerde bulunuyor. Deniz balıklarına gösterilen ilgi memnun ederken, vatandaş göl balığı da arıyor. Ancak balıkçılar, göl balıklarının yeterli olmadığını, çoğu zaman tezgaha göl balığı bırakamadıklarını söylüyor.

‘ÇOCUKLARA HAFTADA 2 GÜN BALIK YEDİRİLMELİ’

Sağlık harcamalarının azalması ve daha sağlıklı bir nesil için balık tüketiminin artmasının şart olduğunu söyledi. Türkiye'de 8 kilo seviyesinde olan kişi başı yıllık balık tüketiminin dünya genelinde 16 kilo, Avrupa'da ise 22 kilo olduğuna dikkat çeken Konya Balık Hali esnaflarından Hakan Kahraman, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, balık çeşitliliğimiz çok fazla. Balık hem protein i hem de omega 3 yağ içeriyor. Omega 3 yağının damar sertliği, tansiyon, kalp, damar ve felç gibi hastalıkları önlediği biliniyor. Vücut direncini arttırıyor. Diyet yaparken kas kaybının önüne geçmek için beslenmenizde balığa yer verin. Haftada en az 2 öğün balık tüketen çocukların akranlarına oranla yüzde 27 daha zeki olabileceği sonucu ortaya konulmuştu. Bizler özellikle anne ve babaların çocuklarına haftada 2 gün  balık yedirmelerini istiyoruz” dedi.

‘GÖL BALIĞINA TALEP VAR, BALIK YOK’

Bu yıl vatandaşların göl balıklarına yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Kahraman, göl balığı bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade ederek, “ Müşterinin göl balığı talep etmesi üzerine bazı esnaf arkadaşlarımız deniz balıklarını göl balığı olarak tanıtıp satıyorlar. Bu yıl Beyşehir Gölü balığı yok denebilir. Sezonu olması dolayısıyla müşterilerimize deniz balığı tavsiye ediyoruz. Sonuç olarak ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Deniz balıkları tamamen kendi ortamlarında doğal olarak beslenirken göl balıkları kıyı kesiminde ne varsa veya insanların yemlemesi sonucu besleniyor. Tuzlu su balıkları bekledikleri zaman kokma yapmazken, tatlı su balıkları bir müddet sonra kokmaya başlıyor. Deniz balıkları daha uzun süre muhafaza edilebilirken göl balıklarını alındığı gün tüketilmesi tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız göl balıklarında en çok sazan, yayın, turna, kadife, Çin sazanı, senatör, tercih ederken deniz balıklarında hamsi, istavrit, levrek, kaya levreği, çinakop ve palamut tercih ediyorlar. Sezonu olmasından dolayı deniz balıklarında fiyatlar 25, 20, 30, 50 40, 40 TL, göl balıklarında ise 17, 25, 25, 10, 5, 30 TL olarak satılıyor” şeklinde konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim