Sonbaharla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları gibi mevsimsel hastalıklar görülmeye başladı. Buna bir de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını eklenince, vücut direncini güçlü tutmanın önemi her zamankinden daha fazla ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre herkes mevsimsel hastalıklara yakalanmamak için bir dizi kurala uymalı. Vücut direncini güçlü tutma yollarının başında sağlıklı beslenme geliyor. Diyetisyen Nur Açlan, kışın beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘DENGELİ BESLENİLMELİ’

Mevsim değişikliği ile mevsimsel hastalıkların görünmeye başlandığına dikkat çeken Diyetisyen Açlan, “Mevsim değişikliklerinin bağışıklık sistemi üzerinde etkisini göstermeye başladığı kış aylarında, dengeli beslenip, egzersiz yaparak bağışıklık sistemi kuvvetlendirilebilir. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lâhana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmede yer almalıdır. Vücut direncini artırmak için mevsiminde bol taze meyve tüketimi çok önemlidir.Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketilmeli” ifadelerini kullandı.

‘ANTİOKSİDAN KAPASİTELERİ YÜKSEK YİYECEKLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR’

Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkat çeken Açlan, “Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği vücudu yenileyici ve onarıcı güce sahip olmalarıdır. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Öğünlerde bu yiyeceklere sık sık yer verilirse hastalıklara karşı vücut direnci artar. Grip, insanı bitkin düşüren ve bazı türleri ciddi problemlere yol açabilen bir hastalıktır. Gripten korunmak amacıyla haşlama balık, tavuk suyu, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı tüketilebilir. Grip boyunca vücudun susuz kalmamasına dikkat edilmeli. Bitki çayları yardımcı olabilir. Sıcak çay aynı zamanda boğaz ağrılarını ve öksürüğü hafifletir ” ifadelerini kullandı.

‘BALIK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLIYOR’

Kışın beslenme alışkanlığı nasıl olmalıdır? sorusuna da cevap veren Açlan, “Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenme içerisinde dengeli bir şekilde tüketilmeli. Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden biri de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınılmalı, yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et diğer günlerde beyaz et veya balık eti öğünlerde tercih edilmelidir. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olunacağı unutulmamalıdır. Kış aylarında sofralardan eksik olmaması gereken besinlerden biri de kuru baklagillerdir” diye konuştu.

‘PROBİYOTİK DESTEĞİ KIŞ AYLARINDA ÖNEMLİ’

Probiyotik desteğinin kış aylarında önemli olduğunu belirten Diyetisyen Nur Açlan, “Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır ve yeterli miktarda olduklarında yaşadıkları vücuda fazlasıyla yararlıdırlar. Bağırsaklarımızda yaşayan birden çok bakteriler vardır. Birçok çalışmalar sonucu bağırsaktaki bu mikropların hastalıklardan korunmayı ve hatta gelişmesini önlemeyi sağladığıyla karşılanmıştır. Barsak’ ta ki yararlı bakterileri arttırarak, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar. Barsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar. Genel olarak barsak sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduklarını gösterir. Yoğurt, kefir, ayran, keçi sütü, tarhana, ekşi mayalı ekmek, peynir, boza ve turşu, Pastörize edilmemiş zeytin probiyotik besinlere en iyi örneklerdir” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim