Konya’nın önemli sanayi kuruluşlarından olan FMC Hidrolik, 40 yılı aşkın tecrübesiyle başarıyla yoluna devam ediyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 17 bin metrekarelik üretim tesisinde 4 önemli alanda üretim yapan FMC Hidrolik, özellikle demiryolu alanındaki üretimlerine ağırlık vermiş durumda. Bu alanda dünyada söz sahibi olan firmalar arasına girmeyi hedefleyen FMC Hidrolik, Türkiye’nin milli üretimlerinde de önde gelen firmalar arasında olmayı istiyor. Bu anlamda FMC Hidrolik, milli ve yerli hızlı tren projesinde de elini taşın altına koyuyor. İhracat noktasında da önemli bir pazara sahip olan FMC Hidrolik’in ana pazarı ise Avrupa.

4 ANA GRUPTA ÜRETİM YAPIYORUZ

FMC Hidrolik Fabrika Müdürü Mücahit Aydın, üretim alanları ve hedefleri noktasında önemli açıklamalarda bulundu. FMC’nin esnek bir yapısı olduğunu bu nedenle birçok farklı alanda üretim yapabildiklerini dile getiren Aydın, “Başlıca üretim bandı 4 guruptan oluşuyor. Hidrolik silindir, hidrolik silindirin yedek parçaları, motor şaftları, demiryolu yedek parçalar üretiyoruz. Şuan için FMC’nin gözbebeği demiryolu gurupları ve bütün enerjimizi oraya kanalize etmiş durumdayız. Bu alan FMC için yeni diyebiliriz. Yaklaşık 4 yıldır bu üretimi yapıyoruz. Vagonların şasi yedek parçaları, lokomotiflerin şasi yedek parçaları ve vagonları birbirine bağlayan bağlantı guruplarının üretimini yapıyoruz” dedi.

ÖZEL HİDROLİKLER ÜRETİYORUZ

Ürettikleri hidroliklerin özel işler olduğuna dikkat çeken Aydın, “Özel tip proje bazlı hidrolik silindirler üretiyoruz. Onlar için butik bir üretim alanımız var. Orada üretimini yapıyoruz. Demir-çelik fabrikalarında, barajlarda, bazı madenlerde kullanılan özel tip hidrolik silindirler yapıyoruz. Özel üretim ve büyük silindirler üretiyoruz” diye konuştu.

İHRACAT AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ

Bünyelerinde dövme tesisinin de bulunduğunu dile getiren Aydın, bu alanda birçok firmayla çalıştıklarının bilgisini verdi. Aydın, “Çeliğe vurarak şekillendirme yapıyoruz. Yurt içinde önemli firmalarla çalışıyoruz. Özellikle Konya’daki birçok firmayla çalışıyoruz. Dişli gurupları, tarım makine üreticileri, treyler üreticileri, savunma sanayi üreticileri gibi firmalarla çalışıyoruz” dedi. Üretimlerinin büyük bir bölümünün ihracat ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Aydın, “Yüzde 85 bandında ihracat yapıyoruz, yüzde 15 de yurt içi satışlarımız var. İhracat yaptığımız bölge ağırlıklı olarak Avrupa. Çünkü özel tip işler yapıyoruz, yüksek teknoloji işler yapıyoruz. Bu işlerde de Avrupa iyi olduğu için bizim de ihracatımız Avrupa ağırlıklı” ifadelerini kullandı.

DEMİRYOLU GURUBUNA AĞIRLIK VERDİLER

Dünyada yaşanan gelişmeler neticesinde son yıllarda demiryolu üstyapı gurubundaki üretimlerine ağırlık verdiklerini belirten Aydın, şunları kaydetti, “Bizim parlayan yıldızımız demiryolu gurubu. Şuan ki portföyümüz yük vagonları üzerine. Yolcu vagonlarına yeni geçtik. Yolcu vagonlarından sonra da hızlı tren yedek parçalarına geçmek. Orada çok geniş bir ağda hizmet vermek istiyoruz. Bu doğrultuda bütün hedeflerimiz demiryolu üzerinde büyümek. Dünyaya baktığımız zaman demiryoluna inanılmaz bir yatırım var. Hemen hemen bütün ülkeler en büyük bütçeleri demiryoluna harcıyorlar. Yatırım maliyetleri yüksek ama kullanım maliyetleri düşük. Bu yüzden ciddi bir talep var ve bu işi yapan firma sayısı az. Bu nedenle demiryolu konusunda ilerlemek istiyoruz.”

YERLİ HIZLI TRENİ YAPARIZ

Yerli ve milli hızlı tren projesine firma olarak katkı sağlamak istediklerini belirten Aydın, “Yerli ve milli tren projemiz var. Ankara’da Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi (ARUS) var. Biz aynı zamanda bu kümelenmenin üyesiyiz. ARUS’la birlikte bu konuda neler yapabilir sürekli oturup tartışıyoruz. Bu konuda bazı çalışmalar var. Nasip olursa milli tren projesinde bizim parçalarımız da olacak. Konya’da yapılmaz hiçbir şey yok. Konya’nın kazanımları var, eksi tarafları da var. Eksi tarafı daha çok denize uzaklık. Ama Mersin limanına giden bir demiryolu projesi var. Bu proje inşallah önemli bir dezavantajı ortadan kaldıracak. Konya yedek parça sektöründe Türkiye birincisi. Yerli tren yapılsa Konya’nın bu projede büyük katkıları olur. Parçalarının büyük bir kısmı Konya’da yapılır diye düşünüyorum. Yerli ve milli olarak şuan üretilen her şeye Konya büyük destek veriyor zaten” diye konuştu.

İHRACAT BÜYÜK BİR FIRSAT

İhracatın önemine vurgu yapan Aydın, ihracatı artırmak gerektiğini söyledi. Bu noktada Türkiye’nin önünde büyük bir fırsat olduğunu bildiren Aydın, şöyle devam etti, “Yıllardır sanayicinin yaşadığı bir çıkmaz var. Satamıyoruz ki yatırım yapalım, yatırım yapamıyoruz ki satalım gibi bir çıkmaz vardı. Ama bu çıkmaz artık ortadan kalkmış durumda. Rakiplerimizle rekabet edebilecek uygun bir ortam var. O yüzden herkes ihracata yönelmeli. Yüzde 100 yerli çalışırken bu krizin etkisiyle fabrikası durup, yüzde 80-90 ihracata dönen firmalar tanıyorum. Bir nevi bu ortamı avantaja çevirdik. Kendine güvenen, kalitesine güvenen firmaların ihracat yapması gerekiyor.”

KONYA BÜYÜK BİR SAVAŞ VERİYOR

Konya sanayicisinin büyük bir mücadele içerisinde olduğuna dikkat çeken Aydın, “Konya’ya iş çekmek kolay değil. Türkiye’yi İstanbul’la sınırlı olduğunu bilen insanlar var. Konya’nın nerede olduğunu bilen insan sayışı az. Burada bir şeyleri kazanabilmek için gerçek anlamda savaş vermeniz gerekiyor. Konya bu savaşı veriyor. Bütün sanayiciler bu anlamda eli öpülesi insanlar. Konya sanayisi ciddi anlamda büyüyerek ilerliyor. Ben Konya’nın yakın zamanda sanayide ilk 3’e gireceğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim