Günlük  hayatta hurda denip önemsenmeyen atık malzemeler, geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Her geçen gün, çevrenin ve doğanın değerinin ne kadar önemli olduğunun, yaşanan doğal afetlerden ve yaşananlardan anlaşıldığını belirten Hurdacılar Odası Başkanı Muammer Verim,

“Gelişigüzel kullanılan ormanlarımızın, madenlerimizin yok olması, bunların birer örnekleri olmaktadır. Bunları tekrar kullanılır bir hale getiren, her biri gönüllü çevreci olan hurdacılar ve geri dönüşümcüler, ekonomiye her sene milyonlarca TL kazandırmaktadır” dedi.

HURDA FİYATLARINDA YÜZDE 30 ARTIŞ OLDU 

Doların yükselmesi sebebi ile hurda fiyatlarında da yüzde 30 artış olduğunu ifade eden Muammer Verim , “ Dolarda yaşanan yükselme sebebi ile hurdada bir yükselme söz konusu. Hurda fiyatlarında 1 TL’lik yükselme söz konusu.  Hurdada yüzde 30 bir artış var. Konya genelinde geri dönüşümcü arkadaşlarımız tarafından toplanan Hurdalar İstanbul, Ankara, İzmir’e eritilmeye gidiyor. Hurda oldukça önemli bir milli servet.  Hurda olarak çıkmış kamyon, motosiklet, traktör ve arabalar içerisinde kullanılmayan malzemeler araç hurdaya çıktıktan sonra değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

HURDA TEŞVİKİNDEN DOLAYI HURDAYA VERİLEN ARAÇ SAYISI ARTTI

Piyasada hurda teşviki ile beraber hurda araç sayısının arttığını ifade eden Verim, “Hurdanın yüzde 60’ı erimeye gidiyor, kalan yüzde 40 ise tüketiciye gidiyor. Hurda teşvikinden dolayı hurda araç sayısı arttı.  Hurdalar Türkiye’nin dört bir tarafında fabrikalarda değerlendiriyor. Hurda ihalesine girebilmek için geri dönüşüm belgesi  olanlar girebiliyor. Hurda aracı yada hurdası olan vatandaşlar bizlere gelerek fikir alıyorlar, bizlerde o konuda onlara yardımcı oluyoruz. Hurda dönüşümün ülke ekonomisine ciddi katkısı mevcut. Konya ve Ankara arasında hurda fiyatları arasında farklılıklar olabiliyor. Bunun sebebi ise nakliye. Dolar yükselmeden önce hurdanın kilosu 1 liraysa, şimdi 2 lira oldu” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim