Kurban Bayramı ile kurbanlarını kesen vatandaşlar kurbanların kelle ve paçaları önceleri evlerde üterken şimdilerde dışarıda üttürüyor. Demirciler Kurban Bayramı dolayısıyla demir dövdükleri ocaklarda bu kez kesilen kurbanların kelle ve paçalarını ütüleyip ateşle dağlıyor. Kurbanlarını kesen vatandaşlar, hayvanların kelle ve paçalarını temizlemek için demirci atölyelerine getirirken, demirci ustaları yaktıkları ateşte hayvanların derilerindeki tüyleri temizliyor. Kızgın ateşte kelleleri dağlayan ustalar, kelle ve paça ütme işini yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor. 

‘YOĞUN MESAİ HARCIYORUZ’ 

Her Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların kelle ve paçalarını üttüklerine dikkat çeken ütücüler,  Bayramda vatandaşların isteğini karşılamak için çalıştıklarını dile getirerek, “  Kurban bayramlarında vatandaş kelle ve paçaları muhakkak üttürmek istiyor. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz, gece 24.00'e 01.00'e kadar çalışıyoruz. Bayağı bir yoğunluk oluyor. Elimizden geldiği kadar vatandaşların işini görmeye çalışıyoruz. İnsanlar üttürerek pişirmeyi tercih ediyor. Yılda bir kere de olsa bu işi severek yapıyoruz. Çok talep oluyor ama biz gücümüz kadar yapabiliyoruz. Kelle ütmek çok zor bir uğraş. Ateşte kelle ve paçaların tüylerini temizliyoruz, sonra onları kızgın demirle iyice dağlıyoruz. Her bayram gelen sürekli müşterilerimiz var. Kelle ve Paçaları takım olarak 20 TL’ye ütüyoruz. Bizler sağlık için önemli olan kelle ve paçalarının ziyan edilmemesi noktasında uyarılarda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KURBANIN KELLE VE PAÇASINI DEĞERLENDİRİYORUZ’

Kelle ve paçalarını üttüren vatandaşlar da yaptıkları açıklamada, “Kurban ibadetimizi elhamdülillah yerine getirdik. Kurbanlarımızın kelle ve paçalarını boşa götürmemek adına kelle ve paçalarımızı üttürdük. Kelle ve Paça oldukça şifalı. Kellenin ütülerek bu şekilde tüketilmesi daha iyi oluyor. Demirciler, güzel ve temiz ütüyorlar. Güzel tadı oluyor yani ekşilice, sarımsakla. Kelle ve paça sağlık yönünden çok faydalı. Onun için her bayram burada bunları üttürerek kurbanın kelle ve paçasını değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandılar.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim