Kurban Bayramı nedeniyle mesailerine ara veren demirciler, demir dövdükleri ocaklarda kurbanlıkların kelle ve paçalarını ütüyor. Kurbanlarını kesen vatandaşlar, hayvanların kelle ve paçalarını tüylerinden temizlemek için demirci atölyelerine getiriyor. Vatandaşların talebini karşılamak için bayram boyunca ve bayramın hemen ardından yoğun mesai yapan demirci ustaları, kelle ve paça ütme işini yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor.

‘KELLE VE PAÇALAR ZİYAN EDİLMEMELİ’

Her Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların kelle ve paçalarını üttüklerine dikkat çeken ütücüler, Bayramda vatandaşların isteğini karşılamak için çalıştıklarını dile getirerek, “Kurban bayramlarında vatandaş kelle ve paçaları muhakkak üttürmek istiyor. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz, gece 24.00'e 01.00'e kadar çalışıyoruz. Bayağı bir yoğunluk oluyor. Elimizden geldiği kadar vatandaşların işini görmeye çalışıyoruz. İnsanlar üttürerek pişirmeyi tercih ediyor. Yılda bir kere de olsa bu işi severek yapıyoruz. Çok talep oluyor ama biz gücümüz kadar yapabiliyoruz. Kelle ütmek çok zor bir uğraş. Ateşte kelle ve paçaların tüylerini temizliyoruz, sonra onları kızgın demirle iyice dağlıyoruz. Her bayram gelen sürekli müşterilerimiz var. Bizler sağlık için önemli olan kelle ve paçalarının ziyan edilmemesi noktasında uyarılarda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KURBANIN KELLE VE PAÇASINI DEĞERLENDİRİYORUZ’

Kelle ve paçalarını üttüren vatandaşlar da yaptıkları açıklamada, “Kurbanlarımızın kelle ve paçalarını boşa götürmemek adına kelle ve paçalarımızı üttürdük. Kelle ve paça oldukça şifalı. Kellenin ütülerek bu şekilde tüketilmesi daha iyi oluyor. Demirciler, güzel ve temiz ütüyorlar. Kelle ve paça sağlık yönünden çok faydalı. Onun için her bayram burada üttürerek kurbanın kelle ve paçasını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandılar.

KELLE PAÇA ÇORBASI YARARLARI

Kelle paça ve kemik çorbalarında yağ oranı ve kalorisi oldukça fazladır. “Kelle paça çorbasının kolesterol içeriği bakımından da oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu sebeple çocukların gelişim dönemlerinde tüketmeleri şiddetle önerilmektedir. Halk arasında yaygın bir inanca göre kelle paça çorbasının kırık çıkıklarda hızlı iyileşmeyi sağladığına bilinir. Kemiklerde meydana gelen kırıklar, kaslarda oluşan yırtılmaların kelle paça çorbası ve kemik suyu içeren başka çorbalar ile tedavi edilmesine dair bilimsel bir araştırma yok. Hatta kişinin hareketinin kısıtlandığı bir dönemde aşırı yağlı besin değeri yüksek olan gıdalar tüketmesinin gereksiz kilo almasına neden olacağı da düşünülmektedir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim