Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, başkanlık görevini yürüttüğü 5 yılda, Meram’da  gerçekleştirdiği projeleri Dedeman Otel’de düzenlenen program ile tanıttı. Düzenlenen programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram Kaymakamı Resul  Çelik, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Esra Doğan, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Murat Koru, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, MHP Meram İlçe Başkanı İbrahim Ay, STK ve iş dünyası temsilcileri, Bürokratlar, Konya’da görevli Kurum Müdürleri ile Meram Muhtarlar ile çok sayıda davetlinin katılımı ile anlattı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, aday olma sürecinden başlayarak bugüne kadar kendisine destek olan eşine, ailesine, ekibine, partililerine ve tüm Meramlılara teşekkür etti.

MERAM’DA BÜYÜK DEĞİŞİMİN TEMELLERİNİ HEP BİRLİKTE ATTIK

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, aday olma sürecinden başlayarak bugüne kadar kendisine destek olan eşine, ailesine, ekibine, partililerine ve tüm Meramlılara teşekkür etti. Yaklaşık 5 yıllık çalışma döneminde ki hizmetlerinde temel hareket noktasının vebal ve vefa duygusu olduğunu kaydeden Başkan Fatma Toru, “Herkesin siyasete giriş hikayesi vardır. Bizim siyasete girişimizin temelinde vefa ve vebal duygusu var. Memuriyette ve bürokraside görev yaparken bir gün önderimiz, liderimiz ve en büyük rol modelimiz olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2013 yılındaki başörtülü kadınlarımız da Belediye başkanı olacak. Şehircilikten anlayan. Toplumu ve bürokrasiyi tanıyan, belediyecilik yapabilecek kadınlarımızı belediye başkanı yapmak istiyoruz çağrısı üzerine eşim aday olmamı istedi. Eşim bu açıklamayı vebal olarak gördü. Ben de eşimin tavsiyesi uyarak ve vebal olarak görerek, devletimize ve milletimize vefa duygusu ile çıktık aday olduk. 20 yıllık bürokrasi geçmişimizi silerek, istifamızı vererek, zorlu bir süreçte aday olduk.  Cumhurbaşkanımızın aday göstermesi ile birlikte, milletimizin teveccühü ile Meram Belediye Başkanı olarak 2014 yılında göreve başladık. Zorlu bir sürece talip olduğumuzun farkında idik. Meram zor bir ilçemiz. Gerek fiziki şartları ile gerek mali sıkıntıları ile gerekse bir kısım kısıtlılık halleri ile Konya’nın en gözde ilçesi hem de en zor ilçesi. Vefa ve vebal duygusu ile başaramayacağımız iş yok dedik ve güzel bir yönetim kurduk. Arkadaşlarımız ile birlikte bismillah dedik ve yola çıktık.  Bu süre zarfında fiziki belediyecilik adına caddeler, sokaklar, parklar, sosyal tesisler üretirken hem fonksiyonel hem de en ekonomik şekilde üretmeye çalıştık. Sosyal Belediyecilik adına her kesimi kucaklayan hizmetleri proje bazlı olarak üretmeyi hedefledik. İmar çalışmalarımız, kentsel dönüşüm projelerimiz, her kesime yönelik sanat, kültür, turizm, bilim spor çalışmalarımızla Meram’da büyük değişimin temellerini hep birlikte attık” dedi.

MERAM DENİLİNCE AKILLARA KENTSEL DÖNÜŞÜM GELİYOR 

Meram denilince vatandaşın aklına kentsel dönüşümün geldiğini dile getiren Başkan Toru, “2014 öncesine göre sorumluluk alanımız üç katına ulaşmıştır. Mahalle sayımız 115 oldu. Meram genelinde planlama faaliyetleri bütüncül planlama anlayışı ile Afet Riski Öncelikli Master Planı hayata geçirildi. Bu kapsamda nüfusumuzun yarısına tekabül eden 170 bin kişinin ikamet ettiği 43 mahalleyi içine alan yaklaşık 20 milyon metrekare alanda Kentsel Dönüşüm Master Planı ve büyük ölçekli revizyon imar planları gerçekleştirdik. Kentsel gelişim amaçlı master imar planı çalışma alanımız 30 mahalle ve 9.5 milyon metrekare alana ulaşmıştı. Kentsel gelişim amaçlı alanımız 16.5 milyon metrekare, kırsal alanda imar planı çalışmamız 20 milyon metrekare, sanayileşme ve istihdam amaçlı alanlarımızdaki imar çalışmalarımız ise toplamında 10 milyon metrekare gibi devasa alanlarda gerçekleştirildi. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. madde uygulamaları kapsamında 1989-2014 yılları arasını kapsayan 25 yıllık dönemde 18. madde uygulaması yapılan toplam alan 28 milyon metrekare idi. 5 yıllık hizmet döneminde yapılan 18. madde uygulaması 54 mahallede toplamda 25.5 milyon metrekare. 2014-2018 yılları arasında 18. madde uygulaması tamamlanan alan 13.5 milyon metrekare. 2018 yılı itibariyle devam eden 18. madde uygulama alanı 12 milyon metrekare” ifadelerini kullandı.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKIYORUZ 

Meram Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını ifade eden Toru, “Meram Belediyesi olarak tarihsel ve kültürel mirasımıza sahip çıktık. Çıkmaya da devam ediyoruz. Şuanda bin metrekarelik bir alanda restorasyonu devam eden Tantavi Hanı var. Burası tek parçalı bir yapı. Tantavi Hanı 1850’li yıllarda yapılmış ve uzun süre atıl vaziyette kalmış. Mamuriye Mahallesi Tren Garı karşısındaki Tantavi Ambarı’nda geniş çaplı restorasyon çalışması gerçekleştiriyoruz. Binamızı iki buçuk yıl önce belediyemize kazandırarak, restorasyon projesini tamamladık ve şu anda restorasyon çalışmaları devam ediyor. İnşallah Aralık ayı itibariyle de Tantavi Hanı’nda konferanslar, sempozyumlar, defileler, müzayedeyeler ve sergiler yapılabilecek. Burayı bir kültür ve sanat merkezi olarak şehrimize kazandırmış olacağız. Aynı zamanda bu binamızda kitap kafemiz olacak. Gençlerimiz ve bölge halkı istifade etsin diye. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek adına yeni belediye binamıza geçtik.  22 bin metrekarelik alanda zemin artı ve 5 kat binamızda halkımıza daha iyi hizmet vermek üzere belediye binamızda hizmet vermeye devam ediyoruz. Yine belediye binamızın yanında bulunan 20 mahallemizin ticaret ve spor ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 17 bin metrekarelik çarşı Meram projemizi hayata geçirdik. Projemiz iki ay önce açıldı. 28 dükkan,28 ofis,1 restorant, yarı olimpik bay bayan yüzme havuzları, fitness alanları, Türk hamamı, sauna, 2 kat bodrum, zemin ve üzerideki 3 kat ile toplamda 6 katlı bir yapıdan oluşmaktadır” dedi. 

HİZMETLERİMİZ İLE TÜM KONYA’NIN YAŞAMINA RENK KATIYORUZ 

Dutlu Koruluğu’nun bundan sonra Millet Bahçesi olarak hizmet vermeye devam edeceğinin altını çizen Toru, “Eski stadyum alanının da Millet Bahçesi olmasıyla şehirdeki iki Millet Bahçesi de Meram sınırları içinde yer almış oldu. Şu anda Dutlu Koruluğu’nu kısa süreliğine kullanıma kapattık. Dutlu Koruluğu’nun Millet Bahçesi olması sebebi ile içerisine Millet Kıraathanesi inşa ediyoruz. En kısa zamanda inşaatı tamamlayarak, 100 günlük eylem planı kapsamında parkımızın resmi açılışını yapacağız” dedi.  5 yıllık süre zarfında tesisler noktasında da Meram’ın adeta çağ atladığını söyleyen Toru, beş yıllık süre zarfında yapımı gerçekleştirilen, Rabia Spor Kompleksi, Aşkan Spor Tesisi,  Çarıklar Sosyal Tesisi, Çomaklı Sosyal Tesisi, Loras Sosyal Tesisi, Alavardı Gençlik Akademisi, Altuncan Hatun Yaşam Merkezi, Fahrünnisa Hatun Kültür Merkezi, Havzan Sosyal Tesisi Ve Çocuk Sokağı, Mehmet Ali Özbuğday Gençlik Merkezi, Küçükkovanağzı Sosyal Tesisi gibi yatırımların sadece bölgelerinin değil tüm Konya’nın yaşamına renk kattığının ifade etti.

MERAM ARTIK 3 KAT DAHA YEŞİL!

900 bin metrekarelik bir alanda Konyalıların nefes alabileceği ve turizme büyük katkı sağlayabilecek devasa bir alan olan Dutlu Koruluğunun yanı sıra Şehit Erol Olçok Parkı, Şehit Veli Ateş Parkı, Şehit Beyazıt Çeken Parkı, Mahmuriye Parkı, Yenice Parkı’nın ‘Yeşil Meram’ algısının çok daha güçlendiğini ve 5 yıl içinde kişi başına düşen yeşil alanın 3’e katlandığını ifade eden Başkan Toru, alt yapı ve asfalt çalışmaları hakkında da  bilgiler verdi.  Alt yapıda rekor çalışmaları hayata geçirdiklerini söyleyen Toru sözlerini şöyle sürdürdü; “5 milyon m²’nin üstünde asfalt yol hizmete sunuldu. 610 km yol asfaltlandı ve 78 km yeni yol açıldı. 1 milyon m²’nin üstünde parke, 510 bin metretül tretuvar hizmete sunuldu. Asfalt ve Beton laboratuarımızla da, ürün kalitesi noktasında çığır açtık. Yapılan 20 milyon tl’lik yatırım ile aldığımız 82 iş ekipman aracıyla filomuzu güçlendirdik.   Arif Bilge tesisleri ve Park Bahçelerde uygulamaya geçtiğimiz Akıllı Depoloma Sistemleri ile depolarımızdaki tek bir çiviyi dahi takip ederek, Meramlının emanetine sahip çıkıyoruz artık” dedi.

MERAM’DA HER ALANDA KESİME BÜYÜK PROJELERE İMZA ATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ 

Eğitime de ciddi anlamda destek verdiklerinin altını çizen Başkan Toru, bu çerçevede  gerçekleştirilen okul bakımlarının yanı sıra cami bakımları ile halka önemli bir  hizmet sunduklarını belirtti. Sosyal Yardım Merkezi ile ihtiyaç sahibi vatandaşların her zaman yanında olduklarını belirten Toru’nun lansman toplantısında ki yatırımlardan diğer satır başları ise şunlar oldu; “Beşikten Mezara her anlarında Meramlıların yanında olduk. Bu çerçevede hayata geçirdiğimiz “İyi ki Doğdun Bebek Projesi’nden sonra vatandaşın hizmetine sunduğumuz Taziye Araçlarımızın sayısını ikiye çıkardık. Ülkemizin dönüm noktası olan 15 Temmuz’un anısına 15 okula Z-Kütüphane kazandırdık. 15 Temmuz Şanlı Direnişin Kalbine Gidiyoruz Projesi ile Meram okullarında eğitim gören 11. Sınıf öğrencilerini Ankara’ya götürerek o günleri yeniden yaşattık. Konya’nın İlk Millet Kıraathanesini Özel Konseptiyle Şehrimize Kazandırdık. Meclis-İ Nisa Toplantısı, Zanaatkarlar Buluşması Ve Ateşbaz-I Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri, Miras, Türk Dünyası Bacıbey Festivali, Ana Kucağından Peygamber Ocağına Projesi, Abdülhamid Han’ın İzinden Meram Atiyye-İ Seniyye Projesi İle Kudüs Akademi, Ailem Meram Projesi, Bir Nefeste Memleket, Bilim Kurdu Projesi, Bacıyan-I Meram Kadın Girişimci Kooparatifi, Mutlu Kadın İle Sağlam Yarınlar Projesi, Yalnız Değilsiniz Projesi, Engelsiz Hayat Projesi gibi çalışmalarımız sadece Konya’da değil Türkiye’de ses getirmiş, tüm ülkeye damga vurmuş ve örnek olmuş projelerimiz oldu. Bunlar sadece öne çıkanlar. Meram’da, spordan sanata, kültürden siyasete kadar hemen hemen her alanda ve her kesime büyük projelere imza atmış olmanın haklı gururunu, onurunu ve sevincini yaşıyoruz”  ifadelerini kullandı. 

2023 VİZYONUNDA BAMBAŞKA BİR MERAM

2023 vizyonu çerçevesinde 2019-2023 yılları arasında hayata geçirmeyi planladıkları bazı projeler hakkında da bilgi veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru yatırımların başlıkları hakkında da şunları söyledi; “Küçükaymanas Sağlıklı Yaşam Merkezi, Ateşbaz-ı Veli Külliyesi, Vadi-i Meram Rekreasyon Projesi, Konevi Meydanı Çevre Düzenlemesi, Kaşınhanı ve Çayırbağı  Sosyal Tesisi gibi onlarca projelerle Meram 2023 vizyonu çerçevesinde hak ettiği tüm yatırımları en iyi şekilde alacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim