Selçuklu Belediyesi, alt ve üst yapı projeleri kapsamında yaptığı dikkat çeken çalışmaların yanında, sosyal, kültürel ve eğitim hayatına da katkı sunuyor. Türkiye'nin neredeyse 50 şehrinden daha kalabalık bir ilçe olarak dikkat çeken Selçuklu İlçesi'nde topyekun bir yükselme hedefleyen Selçuklu Belediyesi, bu anlamda önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Bu projelerden eğitim alanında en dikkat çekeni Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP). 2012-2013 eğitim-öğretim yılında hayata geçirilen SEDEP, geleceğe değer katacak bireyler yetiştirme vizyonuyla Selçuklu Belediyesi'nce hayata geçirildi.  Selçuklu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin de desteklediği SEDEP, bireylerin; temel insani değerlere sahip olması, ahlaki kararlar ve davranışlar sergilemesine yardımcı olacak değerler ve becerilerle donatılmasını hedefliyor. 

ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI 

Selçuklu ilçesinde öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak hayata geçirilen SEDEP, 7. yılında.  öğrencilerin; sorumluluklarını taşıyabilecekleri, makul seçimler yapabilmelerine imkân sağlayacak bilgi, beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi amaçlayan SEDEP, değerlerimizin kazanılmasını akademik başarı kadar önemli gören bir bilincin paylaşılıp benimsenmesine katkı sunuyor. SEDEP kapsamında, değerler eğitimi çalışmalarına yardımcı olacak malzeme ve materyal desteği sunularak, ayın değeri ile ilgili uygulama ve etkinlikler organize ediliyor. SEDEP,  öğrencilere temel insani değerlerin kazandırılmasını amaçlayan ve resmî müfredatla birlikte uygulanmaya müsait bir program arayışının ürünü olarak, 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında başladı. Büyük bir başarıyla devam eden SEDEP, 5. yılı olan 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında; yeni etkinlikler ve farklı materyallerle uygulanmış, Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan destek alarak uluslararası bir boyut kazanarak “Türkiye Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) ile Değerlerini Tanıtıyor” etkinliği kapsamında KKTC ve Bosna-Hersek’te faaliyetler düzenledi.

SEDEP'İN GELİŞİM SÜRECİ

SEDEP ilk yılında adalet, saygı, dostluk, özdenetim, sabır, doğruluk, sorumluluk ve yardımseverlikten oluşan 8 değerle başladı. 2013-2014 ve 2014-2015 Eğitim Öğretim Yıllarında da değerler üzerinde değişiklik yapılmadı, aynı değerler korunarak üçüncü yılına girildi. Projesinin dördüncü yılında, değerlerden bazılarının ve uygulama zamanlarının değiştirilme ihtiyacı ortaya çıktı ve saygı, doğruluk, sorumluluk, sabır, hoşgörü, temizlik, merhamet, cömertlik değerleri işlendi. 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılında SEDEP çalışması ilçedeki anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda uygulandı. 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında ise liseler de projeye dâhil edildi. 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında proje farklı etkinlikler ve ödüllendirme süreci ile uygulandı. 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında paydaşlardan gelen dönütler ışığında yeniden dizayn edildi ve değer sayısı yedi olarak belirlendi. Saygı, sorumluluk, hoşgörü, doğruluk, temizlik, cömertlik ve sabır değerleri işlendi.

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında ise, Milli Eğitim Bakanlığı eğitim programları da göz önüne alınarak sırasıyla; sorumluluk, özdenetim, sevgi, dürüstlük, adalet, saygı, yardımseverlik ve sabır değerlerinin işlenmesi planlandı.

ÖNEMLİ HEDEFLERİ VAR 

SEDEP, geleceğin teminat olan gençlerin eğitimine milli ve manevi büyük destek veriyor. Geleceği inşa ederken, geçmişten güç almak gerektiği düşünülerek hayata geçirilen SEDEP, bu kapsamda değerlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir görev üstleniyor. Bu kapsamda, gerekli kaynaklar ve etkinlik ortamları sağlanarak aile, okul ve çevrenin iş birliği organize ediliyor. Öğrencilerde, sorumluluklarını taşıyabilecekleri seçimler yapabilmelerine imkân sağlayan bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirme sağlanıyor. 

Değerlerimizi bilen, anlayan ve benimseyip hayatını bu değerlerle zenginleştiren bireyler yetiştirme hedefleniyor. Eğitim-öğretim paydaşlarının iş birliklerini arttırmak üzere, değerler eğitimi çalışmalarına yardımcı olacak malzeme ve materyal desteği sunuluyor.

Ayın değeri ile ilgili uygulama ve etkinlikler yaparak değerler eğitimi konusunda farkındalık düzeyi artırılmaya çalışılıyor. Selçuklu’da ve yurtdışında belirlenen kardeş okullarda; öğretmenlerin, velilerin ve bu kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin, iş birliği içinde ortak hareket etmelerini sağlayacak stratejiler geliştirme hedefinde ilerleniyor. SEDEP ile öğrencilerin küresel ve çok kültürlü bir dünyaya hazırlanması, hayatın gerçekleriyle yüzleştirilerek ve eleştirel düşünmeyi teşvik ederek sorumlu davranmasını sağlamak hedefleniyor. Bunun için de öğrenim çağındaki her bir bireyin, uygun ahlaki kararlar ve davranışlar sergilemesine yardımcı olacak değerler ve becerilerle donatmak için önemli bir çalışma yürütülüyor. 

ONUR KALKAN