Yılbaşından buyana artış eğiliminde olan altın, rekor üstüne rekor kırdı. Altındaki bu yükselme eğilimi, vatandaşların yatırım aracı olarak altına yönelmesine neden oldu. Bu durum sarraf ve kuyumcularda da altın sıkıntısını beraberinde getirdi. Piyasa altın sorunu yaşanmaması için devreye giren darphane ise, bastığı altınları piyasaya sürmeye başladı. Bu hafta başından itibaren sarraflara altın gelmeye başlarken, birkaç güne kadar altın arzındaki sorunun çözüleceği bildiriliyor.

ALTIN BULMAKDA ZORLUK YAŞANDI

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, altının son durumuyla ilgili bilgiler verdi. Koronavirüs pandemisi ve ABD-Çin arasında yaşanan gerilimin dünya ekonomisini büyük oranda etkilediğine dikkat çeken Kuşdemir, bu nedenle altının yükselme eğilimine girdiğini söyledi. Bu durumun yatırımcıları altına yönlendirdiğini belirten Kuşdemir, “Dünya genelinde merkez bankalarının da düşük faiz politikası nedeniyle altına olan talepte artış yaşanıyor. Amerika ve Avrupa’da para bolluğu oluşunca herkes güvenli yatırım aracı olan altına yöneldi” dedi. Altına olan talebin artmasıyla altın arzında sıkıntılar meydana geldiğini dile getiren Kuşdemir, “Altına olan talep altınca kuyumcularda altın sıkıntısı yaşanmaya başladı. Araya Kurban Bayramı da girince, bayram tatili boyunca darphane altın basamadı. Bu durum iç piyasada altın sorununu beraberinde getirdi. Sarraflar olarak bizler altına ulaşmakta zorluklar çektik. Şuanda sarraf esnafı sattığı paraya altını tezgahına koyamadı” diye konuştu.

ALTIN FİYATLARI TEMMUZDA KIRILMAYAN REKOR BIRAKMADI

Altın fiyatlarıyla ilgili öngörülerini de sıralayan Kuşdemir, altının Temmuz’da kırılmayan rekor bırakmadığını anımsattı. Kuşdemir, sözlerine şöyle devam etti, “Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya ekonomisine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, gelişmiş ülke merkez bankalarının eşi görülmemiş büyüklükteki genişleme adımları ve ülkelerin borç stoklarındaki artış gibi nedenlerle artan altın talebi, ons fiyatını, Temmuz’da 1.983 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı. Altının ons fiyatı tarihi zirvesini görmesinin ardından Temmuz’u 1.972 dolardan tamamladı. Dolar endeksindeki değer kaybı, altın ile birlikte tüm değerli metallere olan talebi artırırken, bu dönemde gümüşün getirisi altını geride bıraktı. Gümüşün ons fiyatı Temmuz’da yüzde 36 değer kazanarak 24,2 dolara çıktı. Yurt içinde, yükseliş serisini üst üste 8'inci aya taşıyarak, bu anlamda 2001 yılından bu yana en uzun soluklu rallisini gerçekleştiren altının gram fiyatı, Temmuz’da rekor üzerine rekor kırdı. Haziran ayını 392 liradan tamamlayan gram altın, Temmuz’da 444,5 lira ile rekor seviyeyi gördü. Altının gram fiyatı temmuzda bir önceki ay kapanışına göre yüzde 13 değer kazanarak 443 liradan kapanış yaptı. Ons altındaki yükselişin ivme kazanması ve bu hafta dolar kurundaki artışın etkisiyle son iki haftadaki değer kazancı yüzde 11'e ulaşan gram altın, Temmuz’da, 2019 kapanışına göre ise yüzde 53 prim yaptı.”

ESKİ RAKAMLARINA DÖNECEK

Altının bu hafta başıyla birlikte düşüş eğilimine girdiğinin altını çizen Kuşdemir, “Altın yeni haftaya düşüş ile başladı. Bu da toplu altın alıcısına bir fırsat sundu. Altın bu hafta itibariyle eski rakamlarına döneceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALTINLAR KUYUMCULARDA YER ALMAYA BAŞLADI

Öte yandan piyasadaki altın sıkıntısını çözmek için harekete geçen darphane, altın basımını hızlandırdı. Bu hafta başıyla birlikte altınlar piyasaya sürülürken, birkaç güne kadar arz sorununun çözüleceği belirtiliyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim