Karatay Belediyesi yeşil alanların arttırılması ve yeşilin korunmasının yanı sıra geri dönüşüm projeleriyle de Yeşil Belediyecilikte önemli başarılara imza atıyor. İlçenin tamamında yeşil dokunun korunması ve yeşil alanların sayısının artırılması için önemli projelere imza atan Karatay Belediyesi, yaptığı yeşil hizmetlerle Türkiye’ye örnek olmayı başardı. Bir taraftan yeni yatırımlarla ilçe genelindeki yeşil alan miktarını artıran Karatay Belediyesi, diğer yandan da mevcut yeşil alanları korumaya dönük çalışmalar yürütüyor. Çevre duyarlılığı sadece yeşil alanlarla sınırlı olmayan Karatay Belediyesi, Karatay’ın çehresinde komple temizlik ve hijyen çalışması yürütüyor. Bu kapsamda geri dönüşüme uygun olan tabii atıkları da ekonomiye yeniden kazandırmaya dönük faaliyetler yürüten Karatay Belediyesi, ilçe genelinde uygulamaya koyduğu atık toplama üniteleriyle kağıt, karton, plastik, cam, metal ve benzeri geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanılabilecek atıkları hızlı bir şekilde toplayabilecek üniteleri etkin bir şekilde kullanıyor. Karatay Belediyesi’nin bu alanda örnek teşkil etmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi de yine çevreci bir yaklaşımla ortaya koyulan bir proje olan bisikletli maske ve eldiven toplayıcı ekipler. Bisikletleriyle Karatay genelinde cadde ve sokakları karış karış dolaşan ekipler, ellerinde bulunan aparatlarla çevreye atılmış olan maske ve eldiven gibi tıbbi atıkları çevreye zarar vermemek adına hızlı bir şekilde topluyor. Karatay Belediyesi ayrıca ilçe genelinde çevre duyarlılığı oluşturmaya yönelik eğitici çalışmalara da imza atıyor.

Karatay Belediyesi 2007’den bu yana sürdürdüğü Geleceğini Çöpe Atma Projesi sayesinde ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması konusunda önemli mesafeler aldı.2007 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, vatandaşa evlerinde hem broşür ve el ilanlarıyla eğitimleri veriyor hem de vatandaşa mavi poşet dağıtarak Karataylıların geri dönüşüme katılmaları sağlanmış oluyor. Ekonomik olarak değer taşıyan kağıt, karton, plastik, cam, metal gibi atıkların çöplerden ayrı bir şekilde toplanması konusunda Karatay’da hassasiyet gösteriliyor.

BİSİKLETLİ EKİPLER MASKE VE ELVİDİVENLERİ TOPLUYOR

Karatay Belediyesi, sokağa atılan ve salgın için riskli görülen maske ve eldivenleri toplamak için çalışma başlattı. Karatay Belediyesi; Sıfır Atık Biriminden seçilen, tulum, çift kat maske ve eldiven giyen personele, üç tekerli bisikletler temin edildi.Cadde ve sokakların yanı sıra kaldırımlarda da faaliyetini sürdüren ekipler, sokaklarda kullanılmış maskeleri bisikletin arkasına monte edilen ve üst düzey izolasyon sağlanan kapalı kutuda biriktiriyor.Atıkları toplamak için uzun mandallı çubukları kullanan ekipler, 7 gün 24 saat verdikleri mesai ile toplum sağlığına önemli katkı sağlıyor.

İLÇENİN 30 İŞLEK NOKTASINA ATIK GEÇİCİ DEPOLAMA ÜNİTELERİ YERLEŞTİRİLDİ

Karatay Belediyesi de “Sıfır Atık Projesi”nin başladığı günden bu yana önemli uygulamalara imza atarak geri dönüşüm konusunda önemli katkılar sağladı. Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ve atıkta geri kazanımın sağlayarak ülke ekonomisine fayda sağlamak amacıyla bir projeyi daha hayata geçiren Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçenin özellikle yoğun ve işlek 30 noktasına kâğıt, karton, plastik, cam, metal ile kompozit gibi geri dönüşümü olabilen atıkların konduğu “Atık Geçici Depolama Üniteleri” yerleştirdi.

KARATAY'DA KULLANILMIŞ KIYAFETLER 'KUMBARALAR' SAYESİNDE EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Türkiye genelinde çöp ayrıştırma ve atıkların ekonomiye geri dönüşümünü sağlamak amacıyla devam ettirilen "Sıfır Atık Projesi" Karatay Belediyesi tarafından başarıyla sürdürülüyor. Karatay Belediyesi bu kapsamda çevreci bir projeye daha ima atarak, ilçenin özellikle yoğun ve işlek 130 noktasına eski ve kullanılmayan giysilerin bırakılabileceği 'Giysi ve Tekstil Atık Kumbaraları' yerleştirdi.Son yıllarda tüm dünya genelinde doğal kaynakların azalması, var olan kaynakların korunamaması veya israf edilmesi, doğaya ve insana zarar veren atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi konusunu daha da önemli bir hale getirdi. Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ve atıkta geri kazanımın sağlayarak ülke ekonomisine fayda sağlamak amacıyla bir projeyi daha hayata geçiren Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçenin özellikle yoğun ve işlek 130 noktasına eski ve kullanılmayan giysilerin bırakılabileceği 'Giysi ve Tekstil Atık Kumbaraları' yerleştirdi. İlçe sakinleri eski ya da giymedikleri giysileri, ayakkabı, aksesuar ve tekstil eşyalarını kumbaralara bırakarak temiz çevre ve geri dönüşüme katkıda bulunacak. Kumbaralarda toplanan malzemeler geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülerek yeni giysilerin üretilmesinde kullanılacak. Tekstil atıklarının çöpe ve doğaya karışmasını önleyecek 'Giysi ve Tekstil Atık Kumbaraları' ile ilçe sakinlerinin desteğiyle aylık ortalama 20 ton tekstil atığının geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

KARATAY'A 3 ADET MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ KAZANDIRILDI

Karatay Belediyesi çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından, atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı içinde barındıran "Sıfır Atık" seferberliğine yönelik çalışmalarını arttırarak devam ettiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında Karatay Belediyesi ilçeye üç adet Mobil Atık Getirme Merkezi kazandırdı. Mobil Atık Getirme Merkezleri yoğun olarak kullanılan Nakipoğlu, Akabe ve Karaciğan Mahallelerinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Mobil Atık Getirme Merkezi ile doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlanması, atık miktarının azaltılarak geri dönüşüme katkı sağlaması hedefleniyor. Sıfır Atık Projesine destek vermek için Karatay'a kazandırılan Mobil Atık Getirme Merkezleri hakkında açıklama yapan Karatay Belediye Başkan Hasan Kılca; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında Belediyemizce 3 adet Mobil Atık Getirme Merkezi aldık. Mobil Atık Getirme Merkezlerinde; elektrikli ve elektronik eşyalar, kağıt-karton, plastik, metal, cam, tekstil atıkları, bitkisel atık, yağ ve atık piller için ayrı bölmeler bulunuyor. Vatandaşlarımız söz konusu atıkları Mobil Atık Getirme Merkezine getirerek hem geri dönüşüm ve ekonomiye hem de Çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlayacaktır. " ifadelerini kullandı.Vatandaşları projeye destek vermeye davet eden Başkan Hasan Kılca; "Mobil Atık Getirme Merkezleri ile atıkları geri dönüşüme kazandırabilirsek, doğal kaynaklar ve enerji kaynakları korunacak, su kaynakları ve havanın kirlenmesi önlenecek hep birlikte ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Karatay Belediyesi olarak 'Çevreci Belediye' bilinciyle gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha temiz bir dünya bırakmak için çalışmalarımız aralıksız sürecek." dedi.

KULLANILMIŞ MASKE VE ELDİVENLER TIBBİ ATIK OLARAK TOPLANIYOR

İçişleri Bakanlığı, tek kullanımlık maske ve eldiven gibi hijyen malzemelerinin atık yönetimi konusunda alınan yeni önlemleri yayınladığı genelgeyle açıkladı. Söz konusu genelgede ev ve iş yerlerinde kullanılan atıkların ayrı çöp torbalarında depolanarak belediyelere teslim edilmesi gerektiği ifade edildi. Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü de harekete geçerek Koronavirüs salgınına yönelik önlemlerine bir yenisini ekledi. Bu önlemler kapsamında Karatay Belediyesi, tek kullanımlık maske, eldiven gibi hijyen malzeme atıklarının düzenli ve sağlığı tehdit etmesini önlemek amacıyla ilçenin çeşitli noktalarına özel tıbbi atık kutuları yerleştirdi. Vatandaşların virüsten korunmak için kullandıkları maske ve eldivenlerin normal bir atık olmadığını belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, söz konusu hijyen malzemelerin en yakın tıbbi atık kutusuna atılması konusunda vatandaşları hassas olmaya çağırdı.

TIBBİ ATIK KUTULARI KARATAY’IN 15 NOKTASINA KONULDU

Karatay Belediyesi tarafından başlatılan tıbbi atıkların toplanıp bertaraf edilmesi çalışması için kutu yerleştirilen yerler ise şöyle; Karatay Belediyesi Hizmet Binası girişi, Karatay Belediyesi Hizmet Binası önündeki bankamatikler, Melike Hatun Çarşısı önü, Şerafettin Camii civarı, Karatay Kaymakamlığı önü, KTO Karatay Üniversitesi önü, Köprübaşı ve Fatih Karakolları, Fenni Fırın-Çaputçu WC önü, Aziziye Camii civarı, Mevlana Çarşısı önü, Konya Adliyesi, Eski Garaj önü, Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Mevlana Meydanı.

32 MAHALLEYE ZİRAİ AMBALAJ TOPLAMA NOKTASI OLUŞTURULDU

Karatay Belediyesi tarafından çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması amacıyla yeni bir proje daha hayata geçirildi.KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karatay Ziraat Odası işbirliğiyle hayata geçen “KOP TEYAP ile Sağlıklı Üret, Sağlıklı Tüket”projesi kapsamında 32 mahalleye Zirai Ambalaj Toplama Noktaları oluşturuldu.

BİN ÜRETİCİYE ZİRAİ AMBALAJLARIN ÇEVREYE VERDİĞİ ZARARLAR ANLATILDI

Türkiye genelinde 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık”ın devamı niteliğindeki “KOP TEYAP ile Sağlıklı Üret, Sağlıklı Tüket” projesi kapsamında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından Karatay’daki bin üreticiye eğitimler verildi. Doğaya gelişi güzel bırakılan zirai ambalajların toprak, su fauna ve florasına verdiği zararların anlatıldığı, bitki koruma ürünleri kullanan üreticilere kullandıkları ilaçlarda doğru miktarda ve doğru zamanda kullanmalarının aktarıldığı eğitimler sonucunda kişisel koruyucu donanım kullanım alışkanlığı kazandırılması amacıyla da üreticilere tulum ve eldiven hediye edildi.

KARATAY, GERİ DÖNÜŞÜMDE DE BİR BAŞKA

Karatay Belediyesi yenilenebilir enerji projelerinin yanı sıra sıfır atıkta ada önemli mesafeler kat etti. İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya en aza indirilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi”ni hassasiyetle ilk defa uygulamaya başlayan Karatay Belediyesi bu kapsamda; 207 adet geri dönüşüm kumbarası, 200 adet atık pil kumbarası, 130 adet giysi/tekstil atık kumbarası, 50 adet bitkisel atık yağ kumbarası, 50 adet atık ilaç kumbarası, 45 adet tıbbi atık kumbarası, 30 adet geri kazanılabilir atık kumbarası, 3 adet mobil atık getirme merkezi, yerlere atılan maske ve eldivenlerin toplanması için oluşturulan bisikletli ekipler ile 1 adet de birinci sınıf atık getirme merkeziyle doğaya, çevreye ve insana zarar verebilecek atıkların uygun şartlarda toplanarak geri dönüşüm konusunda önemli katkılar sağlıyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ‘Daha Yeşil Bir Karatay’ hedefiyle hareket ettiklerini, Karatay’ın dört bir tarafından yeşillendirme ve çevre düzenlemesinin yanında geri dönüşüme de büyük önem verdiklerini aktardı. Başkan Hasan Kılca, daha birçok projeyle tek hedeflerinin hem daha yaşanabilir bir Karatay’ı hep birlikte oluşturmak hem de gelecek nesillere temiz bir gelecek bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.

VATANDAŞLARDAN GERİ DÖNÜŞÜME ÇALIŞMALARINA TAM NOT

Karatay Belediyesi’nin çevreci yaklaşımı, Karatay’da ikamet eden vatandaşlar tarafından çok kısa bir süre içerisinde benimsendi. Karatay Belediyesi’nin çevreye duyarlı bu yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını ve kendilerinde de çevre bilinci oluştuğunu dile getiren vatandaşlar, “Karatay Belediyesi ekiplerinin çevre temizliğine yönelik üstün gayretlerini görünce bizde de çevre bilinci oluştu. Çocuklarımız dahi çöp atarken bir daha düşünmeye ve hatta ellerindeki çöpü koyabilecekleri bir yer aramaya başladı. Etrafımıza baktığımız zaman, Karatay’ın ne kadar temiz olduğunu gözlemleyebilir hale geldik. Diğer yandan ilçede belli noktalarda bulunan geri dönüşüm kutuları da çevredeki temizliğin en önemli parçalarından biri haline geldi. Atık maddelerin hızlıca ayrıştırılmasını ve yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayan bu ünitelerin üzerinde hangi atığa ait olduğu yazıyor. Örneğin elimizde kağıt ve karton atıkları varsa, bunları kağıt ve karton atıklarının toplandığı kutulara atıyoruz. Gelecek nesillerden emanet aldığımız tabiat ve çevre, korumakla yükümlü olduğumuz kıymetlerin başında geliyor. Karatay Belediyesi tabiatı korumak için etkinlikler yapıyor. Geri dönüşüme verdikleri önemden dolayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve ekibine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. İlçe genelinde oluşturulan bu bilinç sayesinde Karatay daha temiz ve daha çevreci bir hal almış oldu” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim