Alfa Romeo, zaten 1910 yılından bu yana araç üreten bir marka. Yaklaşık 110 yılın vermiş olduğu üretim tecrübesiyle yoluna devam eden Alfa Romeo, bu uzun serüveninde, çok önemli dönüm noktaları geçirmiş. Dönemin şartlarına göre kendini uyarlayan ve hatta bir adım sonrasını hayal ederek tasarımlarını buna göre yorumlayan Alfa Romeo’nun genel şiarının da spor çizgileriyle öne çıkan modeller üretmek olduğu bir gerçek. İtalyanların tasarıma gösterdikleri özeni Alfa Romeo’nun Giulietta modelinde de görmek mümkün. Kendi sınıfında 3 defa tasarım ödülü alan Alfa Romeo, bu yüzden 2012 yılından bu yana kasasında herhangi bir güncellemeye gitmemiş. Daha evrensel, herkesçe kabul gören ve ödüle layık görülen bu kasayı değiştirmek de öyle tahmin ediyoruz ki ihtiyaç duyulan bir şey değil. 7 senedir aynı kasayı kullanıyor olması bakıldığında Alfa Romeo’nun tutkunun bir ürünü olarak öne çıktığı görülüyor.

Alfa Romeo Giulietta 1,6 litre dizel motorla 120 beygir üreten bir motora sahip. Alfa Romeo’da ön plana çıkan en önemli hususlardan biri dizel motor ve TCT otomatik şanzıman kombinasyonunun sağlanmış olması. 1.6 litre hacimli ve 120 HP güç üreten JTDM turbo dizel motorlu ve TCT otomatik şanzımanlı yeni Alfa Romeo Giulietta, 100 km’de ortalama 3.9 litrelik yakıt tüketim değeriyle de ön plana çıkıyor.

İkinci nesil MultiJet turbo dizel ailesinin yeni üyesi, Yeni Giulietta’nın 1.6 litrelik motoru 120 HP güç sağlarken, en iyi esneklik için sınıfında en iyi torku (1750 d/d'da 320 Nm) verme kapasitesine sahip küçük boyutlu bir turboşarj ile uyum sağlıyor. 1.6 JTDM’nin en önemli özelliklerinden birini ise, hızlı ve esnek bir enjeksiyon sürecinde yanma odasına enjekte edilen yakıtın miktarını kesin olarak kontrol etmek için inovatif enjektörler ve dengeli hidrolik servo valfler kullanan üçüncü nesil Common Rail enjeksiyon sistemi oluşturuyor.

ASFALTA HÜKMETMEK İÇİN YARATILDI

120 HP’lik motorla kombine edilen Alfa Romeo’nun 6 ileri vitesli TCT otomatik şanzımanı, tam otomatik veya sıralı modda da çalışabiliyor. Vites kolunun hassas ve ergonomik yukarı-aşağı pozisyonları sürücü tarafından manuel olarak kontrol ediliyor. Direksiyon simidinde yer alan vites kanatları da alternatif olarak seçilebiliyor. Alfa DNA selektör, motor torkunda çalışarak, Ön-Doldurma işlevini kullanan frenler, TCT vites değiştirme mantığı, hızlanma tepkisi, ESC kontrol sistemi, Alfa Q2 elektronik kendinden kilitlemeli diferansiyel ve ASR çekiş kontrolü ile aracın dinamik performansını belirlemek için kullanılabiliyor.

Sürücü, yol koşulları ve sürüş tarzına uygun bir şekilde üç sürüş modunu aktif duruma getirebiliyor. Bu sürüş modlarının hepsinde otomobilinizin tepkimelerinin değiştiğini hissedebiliyorsunuz.

ZENGİN DONANIM SEÇENEKLERİ

Ergonomik bir kullanım ve sürücüye tam olarak otomobili kavrayabilecek bir altyapı sağlayan direksiyon, üzerindeki birçok fonksiyonla sürücünün konforuna katkı sağlıyor. Yine kokpite genel olarak bakıldığında da dijitalden daha rafine bir yapılaşmayı görüyorsunuz. Dijital dünyayı çok fazla içine almaması, spor ruhunu korumaya yönelik bir çalışma olarak yorumlanabilir. Sürüş keyfinden ödün vermemek adına belli başlı çizgilerden asla vazgeçilmiyor.

Progression ve Super adı verilen 2 yeni donanım seviyesiyle satışa sulan Alfa Romeo Giulietta’nın başlangıç donanım seviyesi olan Progression’da Alfa Romeo D.N.A. Sistemi, VDC (ABS+ASR+Fren asistanı), Q2 elektronik diferansiyel, Hillholder, yol bilgisayarlı ön panel göstergesi, Start & Stop sistemi, 6 adet hava yastığı, elektrikli ve ısıtmalı gövde renginde yan aynalar, Uconnect sistemi (5 inçlik ekranlı CD/DVD/MP3 çalar radyo, Blu-me ve USB AUX girişi, deri direksiyon simidi, el freni ve vites körüğü, 16 inç sportif hafif alaşımlı jant, arka spoyler, çift yönlü otomatik klima, arka park sensörleri ve karartılmış far çerçeveleri gibi özellikler yer alıyor.

En üst donanım seviyesini temsil eden Super paketinde ise Progression donanım seviyesine ek olarak beyaz ışıklı Quadro Matrix göstergeler, 17 inç hafif alaşımlı jantlar, ön park sensörleri, krom kaplama cam çerçeveleri, alüminyum kapı eşik çıtası, Hız Sabitleyici, Görüş Paketi (otomatik katlanabilir yan aynalar, otomatik kararan iç dikiz aynası, yağmur, karanlık ve buğu sensörü), soğutmalı torpido gözü, koyu renk arka camlar, Xenon farlar ve far yıkama sistemi yer alıyor. Her 2 donanım seviyesinde de farklı opsiyon paketleri sunularak (Stil veya Lüks Spor Paketi gibi) Alfa Romeo müşterilerinin araçlarını daha da kişiselleştirebilmeleri sağlanıyor.

DAHA SPORTİF DAHA GÜÇLÜ YENİ TASARIM

Yeni Alfa Romeo Giulietta, İtalyan stili sportiflik ile zarafeti birleştiren tasarımında Giulia modelinden esintiler taşıyan değişikliklerle ön plana çıkıyor. İlk bakışta fark edilen gerçek Alfa Romeo DNA’sını yansıtan Alfa’ya özgü trilobe ızgarasından başlayarak, tamponlardaki Alfa kırmızı detaylar, farlardan büyük egzozlara sahip arka sportif tampona kadar uzanan ve karbon görünümlü alaşımlı jantlar… Giulietta’daki her bir inovasyon İtalyan spor tutkusundan geliyor.

UCONNECT SİSTEMİYLE KABİN İÇİNDE DAHA FAZLA KONFOR

5" veya 6.5" inçlik dokunmatik ekranlı yenilikçi Uconnect sistemi ise yeni Giulietta’nın en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Bu multimedya sistemi, eller serbest telefon kullanımı ve müzik yayını için Bluetooth bağlantıyı, Aux-in konnektörünü, USB portunu, sesli kontrolleri, SMS Okuyucusu ve dijital kalitede radyo dinlemek için DAB cihazını bünyesinde barındırıyor.

Alfa Romeo Giulietta’nun, sahip olduğu spor ve kaslı duruşunun önemli bir parçası da belinizi çepeçevre saran spor koltukları. Spor bir arabadan beklenmeyecek kadar geniş iç hacmi ile ferah bir ortam sunan Giulietta, bu yönüyle de keyifli bir sürüş sağlamış oluyor. Yine güvenlik açısından da gaza bastığınızda verdiği tepki itibariyle ‘sen güvendesin, yanında ben varım’ diyebiliyor. Yani yol tutuşundaki tecrübesini, 1910 yılından bu yana geliştirerek sürekli olarak yeni nesillere aktarabiliyor.

RASİM ATALAY – FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim