Selçuklu Belediyesi, şehrin eğitimine, kültürüne ve sosyal hayatına verdiği desteği sürdürüyor. Bu alanlarda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Selçuklu Belediyesi, bu yolla şehrin topyekun gelişimine katkı sağlıyor. Verdiği hizmetlerin en önemlilerinden olan kütüphane hizmetinde yelpazesini genişleterek devam eden Selçuklu Belediyesi, bu alanda geçtiğimiz aylarda önemli bir yatırımı hizmete açmıştı. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın da desteğiyle açılan Çocuk Kütüphanesi, 4-10 yaş gurubu çocukların gelişimine büyük katkı sağlıyor. 

ÇOK YÖNLÜ BİR KÜTÜPHANE 

Kütüphanede çocukların küçük yaşta kütüphane ve kitapla tanışmasını sağlamaya yönelik mekânlar oluşturulmuş durumda. Çocuk Kütüphanesi kapsamında geleneksel Türk oyunları, bireysel okuma alanları, drama, resim, müzik, boyama ve masal anlatıcılığı etkinlikleri, yeteneklerine göre sanatsal eğitimler alabilecekleri, görme engellilerin elektronik ortamda ve canlı olarak masal dinleyebilecekleri bir mekân şeklinde tasarlandı. Çocukların birlikte ve bireysel zekâ oyun alanları planlanarak, öğrenci ve aileleri için önemli bir mekan haline getirildi. 

FARKLI ATÖLYELERDEN OLUŞUYOR

Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi İdarecisi Serpil Yalçınkaya, kütüphaneyle ilgili bilgiler verdi. “Çocuk Kütüphanemiz farklı atölyelerden oluşuyor” diyen Yalçınkaya, “Çocukların kendi becerilerini kendi belirleyerek istedikleri şekilde hareket etmelerine yardımcı oluyor. Gün içersin de 4 seansımız var. 3 seans okullarımız ve okul gruplarımız için, 1 tanesinde de velilerimiz ve çocuklarımız için ayrılmış vaziyette. Kütüphanemiz 4-10 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Günlük yaklaşık 100-150 çocuk ağırlıyoruz. Hem kitap okuyorlar hem oyun oynuyorlar hem de yeni arkadaş edinme fırsatını yakalıyorlar. Burada amaç çocukların oyun eşliğinde kitapları sevmeleri. Çocuklara kitap sevgisi, kütüphane sevgisini kazandırmak ve okuma alışkanlığı kazandırmaktır” ifadelerini kullandı.

‘YETENEKLERİNİ ORTAYA ÇIKARIYORLAR’

Çocukların atölyeler sayesinde kendi yeteneklerini belirlediklerini dile getiren Yalçınkaya şöyle devam etti, “Ritim atölyesinde el göz koordinasyonunu sağlıyorlar. Zeka oyunları atölyesinde 2,5-12 yaş arası farklı zeka oyunlarımız var. Hayal gücünü ve anlatım kabiliyetini geliştirmeye yönelik oyunlarımız var. Çocuklar onlardan istifade ederek gelişimlerini ve kendi ilgi alanlarını belirleyerek devam ediyor. Zaten kitap okumak başlı başına bir gelişim aracı. Drama atölyesinde çocuklar kendilerini rahat ifade edebiliyor. Hayal atölyesinde arkadaşlarıyla iletişime geçiyor ve hayallerini paylaşıyor. Kütüphaneler sessiz sakin ortamlar olarak bilinir bunu biraz soyutlayarak çocuklara özel bir ortam hazırlanmış durumda. Sahne senin dediğimiz alanda ise çocuklar şarkılarını, şiirlerini, fıkralarını ya da anlatmak istedikleri hikayelerini sahnede seslendirerek arkadaşlarıyla paylaşabiliyorlar. Çocukların özgüven gelişimi için önemli bir faaliyet ve çocuklar bundan çok mutlu oluyorlar. El kuklalarımızla çocuklar kendi karakterlerini canlandırarak konuşturabiliyorlar, kendini ifade etme hususunda gelişim sağlıyorlar.” 

‘KÜTÜPHANEYİ ÇOK SEVDİM’

Kütüphaneye gelen çocuklardan Mehmet Akif İlgün, kütüphane hakkındaki düşüncelerini aktardı. Kütüphaneyi çok sevdiğini dile getiren İlgün, “Burada olmak çok hoşuma gidiyor. Burası uzaya benziyor. En çok Masal ve Drama atölyesini seviyorum. Ayrıca salıncakları da çok sevdim. Süleyman Çelebi Ortaokuluna gidiyorum, öğretme4nim ve arkadaşlarımla birlikte geldim. Bizim için çok faydalı şeyler var. Burada kitap okumayı daha çok seviyorum. Okulumda da yardımcı oluyor” diye konuştu. 

‘HER GÜN GELMEK İSTİYORUM’

Kütüphaneyi çok sevdiğini söyleyen Ahmet Eymen Aslan da, kütüphanede nasıl zaman geçirdiğiyle ilgili bilgiler verdi. Aslan, “Daha önceden 3 defa gelmiştim. Burada olmayı çok seviyorum. Arkadaşlarımla oyunlar oynayıp Kitap okuyoruz. En çok hoşuma giden bölüm Masal ve Drama. Oyun Oynarken ve kitap okurken çok eğleniyorum. Her gün buraya gelmek istiyorum. Yeni arkadaşlar edinip onlarla kitap okumak ve oyunlar oynamak çok zevkli” dedi.

BERKCAN BAŞ 

Editör: TE Bilişim