Türkiye’nin tarım ve sanayi konusunda önemli yerde olan Konya’da iş dünyası temsilcileri 2019 yılı için belirlenen yeni istihdam hedefi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde; Konya iş dünyasını temsil eden kurumların temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen toplantılar ile Konyalı iş adamlarına istihdam seferberliği hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde hazırlanan “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla başlatılan istihdam seferberliği 2019 programına Konya iş dünyası tam destek veriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk,  Yenigün Gazetesine istihdam seferberliği hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

‘İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE TAM DESTEK VERİYORUZ’

Konya Ticaret Odası olarak Konya’da faaliyet gösteren diğer odalarla birlikte yoğun bir şekilde istihdam seferberliğine destek verdiklerine dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “2018 Ağustos ayında başlayan ve hala devam eden ekonomik zorluklardan beraber geçiyoruz. Bütün iş alemi olarak kur atağı ile beraber başlayan bu ekonomik zorlukların biran önce bitmesi için hep beraber gayret gösteriyoruz. Türkiye kur atağı ile birlikte ekonomik zorluğa girdi. İlk önce kurda çok büyük yükselme oldu. Kurdaki yükselme ile beraber dövizde ve enflasyonda bir yükselme oldu. Yoğun çabalarla öncelikle kur, daha sonra faiz ve enflasyon kontrol altına alındı. İstediğimiz seviyelerde olmasa da. Bunların olumsuz bir yansıması olarak da işsizlik rakamları yükselmeye başlandı. Ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yapılan ekonomi şurasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yeni bir istihdam seferberliğinin başlatılmasını talep etti. TOBB ve 365 oda ve borsada bu çerçevede istihdam seferberliği başlattı. Bununla beraber çok güzel teşvik uygulamaları geldi. Bizde Konya Ticaret Odası olarak Konya’da faaliyet gösteren diğer odalarla birlikte yoğun bir şekilde istihdam seferberliğine destek veriyoruz. Ümit ediyorum ki hayırlı sonuçlar iyi sonuçlar çıkar diye ümit ediyorum” dedi.

‘İSTİHDAMIN ARTMASININ ÇOK ÖNEMLİ KATKILARI VAR’

İstihdamın artmasının önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Öztürk,” İstihdamın artmasının çok önemli katkıları var. İstihdamın sosyal katkısı daha çok. Konya iş dünyası da istihdam seferberliği konusunda düzenlediğimiz programa yoğun katılım sağlayarak istihdama katkı sağlıyor. Düzenlediğimiz programlara Valimiz Cüneyit Orhan Toprak,  SGK Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ve İŞKUR Konya İl Müdürü Emrah Keleş’in de katılımları ile gerçekleştiriyoruz. İşadamlarımız istihdam seferberliğine ilgili. Bunun sonuçlarını daha ilerideki süreçlerde göreceğiz. İşsizlik konusunda el birliği ile elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Bu sosyal bir konu. Ülkemizi yaşanan zor durumda iş adamlarımız ile el birliği ile çıkarmalıyız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası hakkında da bilgi veren Öztürk, “İşverenlerimiz Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve verginin yanında ücret de ödemiyor.Yine yeni istihdamın SGK primine , vergisine destek veriliyor. İşverenler, Aralık 2020’ye kadar her yeni istihdam için 12 ay süresince SGK primlerini ve vergilerini ödemiyor. Kadın,genç ve engelli istihdamında ise bu destek 18 ay. İmalat ve bilişim sektöründeki istihdamlarda ise daha yüksek tutarlarda pirim desteği sağlanılıyor. Kısa Çalışma Ödeneği ile işyerinde çalıştırma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere,3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanların ücreti devletten kısa çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleşiyor. Burada İş Var Teşvik Paketi kapsamında Asgari Ücret Desteği sağlanılıyor. Bu kapsamda 2019 yılı için 12 ay süreyle , çalışma sayısı 500’e kadar olan işverenlere aylık 150 TL , 500 ve üzeri çalışanı olan işverenlere aylık 101 TL asgari ücret desteği veriliyor. SGK primlerini düzenli ödeyen işverenlere 5 puanlık indirim devletimizden. Yine kalkınmada öncelikli 51 ilde, işverenler tarafından ödemesi gereken SGK primlerinin 5 puanlık indirimine ilave olarak 6 puanlık indirim devletten-İşverenlerimiz Burası Türkiye, Burada İş Var sloganı ile başlatılan istihdam seferberliği 2019 kampanyasını  detaylarını odamızdan ve http://istihdamseferberligi.tobb.org.tr/ işadamlarımız öğrenebilirler” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim