Seydişehir’in Yaylacık köyündeki çiftçilere, Tarım İl Müdürlüğünce bundan 11 yıl önce 2006 yılında çilek üretimi tavsiye edildi. Müdürlüğün Çiftçi Eğitim Şubesi görevlileri organik çilek yetiştirme konusunda çiftçilere eğitimler verdi. İlk olarak 2006 yılında 5 çilek bahçesi kurularak başlayan projede yüksek verim alınıp başarı sağlanınca, her gecen yıl organik çilek tarımı yükselişe geçti ve üretim artmaya başladı.Yaylacık Köyü’nde bu yıl 500 dekarlık alana ekilen çilekten 550 tona yakın çilek üretimi bekleniyor. Sadece Türkiye ye değil yurtdışına da ihraç edilmeye başlayan organik çilek köyden şehre olan göçleri de durdurdu hatta köy dışarıdan göç almaya başladı. Yaylacık köyü organik çilek üretiminde bir numara oldu ve diğer köylere örnek teşkil ediyor. ÇİLEĞİN KİLOSU 3,5 TL

Yaylacık Köyü Muhtarı ve aynı zamanda Yaylacık Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Kalemci, konuyla ilgili bilgiler verdi. Köylülerin ilk olarak organik çilek yetiştiriciliği hakkında eğitimler aldığını belirten Kalemci; “2006 yılında deneme olarak 4-5 dekarlık bir arazide 4 aile ile üretime başladık. Çok güzel sonuçlar alınca köyümüz sakinleri dalga dalga çilek üretimine geçmeye başladı. İlk başlarda 4-5 dekarlık arazilerde başladığımız çilek üretimi bugün 500 dekarın üzerinde, yıllık ortalama 450-500 ton çilek üretiyoruz ve sadece Türkiye değil yurt dışına da ihraç ediyoruz. Bu yıl fiyatlarda çok iyi şükürler olsun. Geçen yıl 2 TL den verdiğimiz çileğin kilosu bu yıl 3,5 TL den satıyoruz. Çilekleri soğuk vurmazsa ve çilekleri üşümezse haziran ayının ortaları gibi toplamaya başlıyoruz. Bir ay topladıktan sonra 25 günlük bir dinlenme süresi oluyor çileğin. Ardından tekrar toplamaya başlıyoruz çilek ne zaman üşürse, bu da kasım veya aralık aylarına tekabül ediyor” şeklinde konuştu.

KENTTEN KÖYE GÖÇLER YAŞANDI

Kalemci, seneye ki hedeflerin 650-700 ton çilek üretmek olduğunu söyleyerek, hedeflerini daha da artırarak ileriki yıllarda çilek üretiminde 1000 tonun üzerine çıkmayı planladıklarını söyledi.Yaylacık Köyü’nde yaşanan bu gelişmelerin yöre sakinlerini ekonomik yönden de büyük bir refaha çıkardığını dile getiren Kalemci, “Yaylacık’ta ilk önceleri 4–5 dekar alanda başladığımız organik çilek ücretimi bugün 500 dekar alana ulaştı. 110  haneye sahip olan köyümüzün nüfusunun büyük bölümü geçimini organik ürünlerden karşılamaya başladı. İl Özel İdare ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’nün katkıları sayesinde köyümüzde 500 dekar alanda bulunan çileğin yanı sıra yine organik olmak üzere dikilen yaklaşık 15 bin adet bodur elma, 10 bin adet kiraz ve çok sayıda şeftali fidanları bu yıl meyve vermeye başladı. Organik ürünler köyümüzde büyük bir gelir kaynağı durumuna gelirken yıllar önce yaşanan göçün geri dönmesi ile de köyümüzde büyük bir canlılık yaşanmaya başlandı” diyerek organik tarımın yöreye olan katkılarını anlattı. Köyün yüzde 95 geçimini organik çilekten sağladığını söyleyen Kalemci; “Köyümüz de sadece organik tarım ürünleri değil küçük baş hayvancılıkta yapılıyor köyümüzde 8 bin küçük baş hayvan bulunuyor. Bu yaylacık köyü sakinlerin geçiminde önemli bir paya sahip” dedi.

DİĞER KÖYLERE ÖRNEK OLUYOR

Yaylacık Köyü’nde yaşanan bu gelişmenin diğer köylere de örnek olduğunu özellikle vurgulayan Kalemci şöyle devam etti, “Birçok köy ve beldeden gelen ziyaretçiler, kendi bölgelerinde de aynı sistemi uygulamak için bizlerden görüş alıyor. Çünkü Yaylacık Köyü’nün gelir seviyesi organik ürünler ile birlikte büyük oranda arttı. Öyle ki bugün sadece bir dekar alandan üretilen çilekten elde edilen gelir ile köylümüzün bir yıllık zorunlu ihtiyaçlarını karşılar duruma geldi. Bizim buralar için dağlık bölge olması nedeniyle önceden söylenen bir tabir vardı. ‘Burada ekini çapayla ekerler sıpayla çekerler’ diye. Bugün gelinen nokta bu ifadeyi çürüttü. Yine yıllık un ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için köy sakinlerimiz ufak tarlalarında buğday ekimini yapıyor. Ancak ağırlık olarak organik ürünleri yöneldi. Yaylacık’taki bu gelişmede diğer köylerin ilgisini çekmeye başladı.” 

MUSTAFA ALİ CANDAN

Editör: TE Bilişim