Tarımsal çalışmaların güçlükle gerçekleştirildiği, çiftçinin çok zorunlu olmadıkça tarlasına gitmediği bugünlerde Konya’daki geniş tarım arazilerinde hırsızlar adeta kol geziyor. Trafolardaki elektrik panoları, bakır kablolar çalınıyor. Tam da tarımsal sulamanın yapılacağı bu dönemde 150-200 TL değerinde kablo için sökülen trafolar yüzünden kendilerinin ortalama 2 bin TL masrafa sokulduğunu söyleyen çiftçiler, bu duruma tepki gösteriyor.

TRAFO HIRSIZLARI BIKTIRDI

İlçelerde yaşanan hırsızlık olaylarının başında, tarlalarda bulunan elektrik trafolarının içerisindeki bakır teller ile trafoların soğutulmasında kullanılan yağların çalınması geliyor. Yaşanan bu hırsızlık olaylarından bıkan köy sakinleri ise hırsızlık olaylarını önüne geçebilmek için çeşitli önlem alıyor. Bu önlemlerin başında da tarlalara kamera yerleştirmek için otomasyon sistemi, trafoların tarlada işin olmadığı dönemlerde vinçler yardımıyla sökülüp köy meydanında toparlanması gibi bazı ilginç ve değişik yöntemler kullanılıyor.

‘TRAFOLARIN İÇİNDEKİ YAĞLARI BİLE ÇALIYORLAR’

Altınekin ilçesinin birçok mahallesinde tarlalarda bulunan elektrik trafolarından kabloların ve yağların çalındığı ile ilgili şikayetler geliyor. Altınekin ilçesi Dedeler Mahallesi Muhtarı Erdoğan Şen, köylerinde bulunan trafolardaki yağların ve elektrik kablolarının birden çok kez çalındığını ifade etti. Şen, “Bunu yapanların bir iki kişi değil de, çete halinde olduklarını düşünüyorum. Mahalle halkımız bu hırsızlardan çok mustarip. Tam da sulama sezonunun başlayacağı dönemde bu tür hırsızlık vakalarının yaşanması çiftçilerimizi üzüyor. Elektrik paralarını dahi ödemekte zorlanan çiftçilerimizin üzerine kambur gibi bir de trafo parası çöküyor” dedi.

MAHALLEDE BİR TANE BAKIR TEL BIRAKMADILAR!

Hırsızlık olaylarının çiftçinin tarlasıyla meşgul olmadığı kış dönemlerinde daha çok yaşandığını dile getiren Dedeler Mahallesi Muhtarı Erdoğan Şen, “Yazın ortasında, çiftçi tarlasında toprağındayken nasıl cesaret edip tarlalardaki trafolardan hırsızlık yapabiliyorlar anlamış değilim. Hırsızlıkların önüne geçebilmek için kendimizce tedbirler almaya çalışıyoruz. Yaşanan hırsızlık vakalarının en aza indirgenmesi için jandarmaya bilgi veriyoruz. Jandarma ekipleri de devriye geziyor günün ve gecenin belirli saatlerinde. Bu da yeterli gelmiyor. Yeri geliyor çıkıp kendimiz de devriye geziyoruz. Yakalananlar da olmuyor değil. Geçtiğimiz yıl 2 ayrı hırsızlık vakasında suçüstü yakalananlar oldu. Özellikle merak ettik, kendi köyümüzün, mahallemizin insanı mı bunu yapan diye. Başka başka şehirlerden, Konya’nın başka ilçelerinden gelip burada hırsızlık yapıldığını gördük. Ama yasakların da var olduğu bu süreçte nasıl böyle olaylara cesaret edilebiliyor, anlamış değiliz” diye konuştu.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim